Muhalif ittifak

Düzenleyen:
Muhalif ittifak

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesi, dışarıda Rusya’yı ve onun güdümündeki Bağdat yönetimini, içeride de CHP ile HDP’yi rahatsız etti.

Türkiye ateş çemberinden geçerken İslam coğrafyası da ilginç gelişmelere sahne oluyor. Peşmergeye eğitim için bir yıldır Irak’ın Musul şehrinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri, birliklere takviye yaptı. Bu adımın Irak Savunma Bakanlığı’nın onayıyla atılmasına rağmen, Bağdat yönetimi Türk askeri Musul’a yeni girmiş gibi gürültü kopardı. Rusya’dan destek alan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi “topraklarımızı terk edin” dedi. El-İbadi ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir görüşme yaparak, Türkiye’nin askerlerini geri çekmesi için 
NATO’dan yetkisini kullanmasını istedi. Uçak krizi sebebiyle Türkiye’yi sıkıştırmak için hamleler yapan Rusya da dün “Türkiye’nin Irak’a girmesi kabul edilemez. Türk askerlerinin Irak topraklarında hükümetin izni olmadan bulunmaları kurallara aykırı” açıklamasında bulundu. İşin daha da ilginci Rusya’yı ve Bağdat yönetimini rahatsız eden Türkiye’nin bu Musul adımına, CHP ile HDP’den de tepki geldi. Milli konularda hükümete destek vermesi beklenen muhalefet liderleri Rusya ağzıyla konuştu.
Partisinin grup toplantısında gündemi değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Musul’da askeri birlik değişimiyle ilgili, “Sen askerleri değiştireceksen, neden Irak yönetimine haber vermiyorsun? Orası mülteci kampı mı? Böyle bir şey olabilir mi? Yönetime haber vereceksiniz, onlar da itiraz etmezler” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da Türkiye’nin Musul üzerinden kriz çıkardığını söyledi. Yüksekdağ partisinin grup toplantısında şöyle dedi: “Bunların hiçbirisi Türkiye halklarının güvenliği için gerçekleştirilmedi. Rus uçağı Türkiye toplumunu sınırlarını tehdit ettiği için düşürülmedi mi? Musul’da Türkiye’yi tehdit eden Türkiye halklarının bugün güvenliğini tehdit eden nasıl bir gerekçe var? Ama yine başka bir bölgesel krize kapı açılarak Musul’a asker gönderme taktiği uygulandı. Bu bir bela siyasetidir. Kürt düşmanlığı ve demokratik değerler karşıtlığı üzerinden iç politika ve dış politika geliştirme çizgisi artık daha fazla sürdürülemez 21. Yüzyıldayız.” Yüksekdağ’ın ortağı Selahattin Demirtaş da önceki gün “AK Parti, Türkiye’yi Orta Doğu bataklığına sürüklüyor. Musul’daki askerlerin varlığı da budur” demişti.

Muhalif ittifak

Bağdat yönetimi her şeyi biliyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, bugün yapacağı Ankara ziyareti öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin Irak ile anlaşarak Musul’a asker gönderdiğini belirten Barzani, Bağdat yönetiminin ikiyüzlülüğünü şu sözlerle ortaya koydu: “Bizim bilgilerimiz Türkiye’nin Irak’la bu konuyu daha önce konuştuğu yönünde. Musul’un kurtarılması operasyonu için gönüllü Arap askerlerinin eğitilmesi ve destek sağlanması noktasında böyle bir anlaşmaya varılmıştı. Elbette bu eğitim ve destek, her iki taraf arasındaki anlaşmaya göre gerçekleşti. Bölge (Kürt bölgesi) bu mevzuda taraf olmamıştır. Ankara ziyaretimde de bu konuyu gündeme getireceğim. Aynı konuyu Bağdat ile de ele alacağız. Eğer mesele DAEŞ ile mücadele ve herkes gibi savaşmak ise bu iyi bir gelişmedir. Ancak mesele Bağdat ve Ankara arasındaki sorun ise bunu da diyalog yolu ile çözmeye çalışacağız. Bana göre bu mesele çok abartıldı. Bu büyüklükte bir sevkıyat söz konusu değil. Bizim rolümüz hayırlı bir şekilde meselenin çözülmesidir”

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...