Muhalefetin başkanlık sistemine itirazını giderecek formül: Çift sandık

Düzenleyen:
Muhalefetin başkanlık sistemine itirazını giderecek formül: Çift sandık

GÜNDEM Haberleri

AK Parti, yeni bir teklif hazırlıyor: İki anayasa teklifi sunulsun, biri parlamenter, diğeri başkanlık sistemi olsun. Referandumda halk hangisini istiyorsa onu seçsin

Yücel Kayaoğlu ANKARA
AK Parti, yeni Anayasa için en sıkıntılı başlık olan başkanlık sistemi tartışmalarında, muhalefetin itirazlarını kırma amacıyla, referandumda çift sandık kurulması formülünü tartışmaya açıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun muhalefet partileri ile yürüttüğü yeni Anayasa temasları kapsamında, AK Parti’nin hukukçu kurmayları, Meclis’te oluşturulacak uzlaşma komisyonuna sunacakları başkanlık sistemi teklifi üzerindeki çalışmasını tamamlama aşamasına geldi. “Güçlü parlamento, güçlü denetim” ilkesi kapsamında hazırlanan başkanlık sistemi teklifi için referandumda çift sandık kurulması formülü de AK Parti kulislerinde tartışılmaya başladı. Kulislerde konuşulanlara göre AK Parti, muhalefete “Sizler parlamenter, biz başkanlık sistemini savunuyoruz. İki sistemi de konuşalım ve alternatifli iki anayasa teklifi hazırlayalım. Biri parlamenter, diğeri başkanlık sistemi ile ilgili olsun. Meclis bu iki teklifi halka götürsün. Son kararı halk versin” teklifini getirecek. Bu formüle göre, halk yeni Anayasa için sandık başına gittiğinde parlamenter sistem ve başkanlık sisteminden hangisi tercih ediyorsa o sistem için oy kullanacak.  AK Parti, kamuoyunda başkanlık sistemi konusunda oluşan yanlış algıları gidermek için de kapsamlı bir çalışma yapacak. Vatandaşla telekonferans kurulması fikrinin yanı sıra AK Parti, mevcut sistemin aksayan yönlerinin yeni sistemle nasıl giderildiğini yurt çapında anlatacak. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...