Muammer Güler'den biber gazı savunması, 'Gerektiğinde kullanırız'

/ Kaynak: DHA
Muammer Güler'den biber gazı savunması, 'Gerektiğinde kullanırız'

GÜNDEM Haberleri  / DHA

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Biz biber gazının da kullanılması gerektiği yerde kullanırız. Polisimizin fiziki imkanlarını elbette güçlendiririz" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Biz biber gazının da kullanılması gerektiği yerde kullanırız. Polisimizin fiziki imkanlarını elbette güçlendiririz" dedi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, çeşitli temaslarda bulunmak üzere öğleden sonra Gaziantep'e geldi. nbsp; Burada gazetecilere açıklama yapan Bakan Muammer Güler, özgürlüklerin başkalarının özgürlüklerini engellemediği sürece her yerde serbest olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Uluslararası kuruluşların bu konuda ne söylediğini bilmem. Ama biz ülkemizin egemenlik hakları çerçevesinde ülkedeki emniyet ve asayiş hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu bir bakan olarak, hükumetin bir üyesi olarak; ülkemizin güvenliği için her türlü kanunun verdiği yetkileri tamamıyla kullanırız. Türkiye, hukuk devleti; Türkiye demokratik ülke. Türkiye'de çoğulcu parlamenter rejimin bütün argümanları işletiliyor. Özgürlükler, başkalarının özgürlüklerini engellemediği ve kanunda ön görülen sınırlamaları da aşmadığı sürece her yerde serbesttir. Ancak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkıyla kanunsuz gösterileri, aynı seviyede tutmak ve aynı seviyede göstermekte hatalıdır. Gösteri başka, kanunsuz gösteri başka."
KOLLUK GÜCÜ EN AZ ÜLKE TÜRKİYE
Avrupa ülkeleri arasında polisin kolluk gücünün en az olduğu ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bakan Güler, kolluk yetkilerinde yeti düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"11 yıllık AK Parti hükumetleri döneminde özgürlüklerin nerelere geldiğini, demokratik hakların kullanımlarının ne kadar çok geliştirildiği malumunuzdur. Şimdi şunu ayırmak lazım, polisin zor kullanma gücü; biber gazı ve zırhlı araç bunun bir argümanıdır. Bugün Avrupa'daki birçok ülkede, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında polisin önleyici yetkileri karşılaştırıldığında en az yetki Türkiye'deki güvenlik güçlerinde olduğunu görüyoruz. Bunu mukayeseli çalışmalardaki tespitlerimizde de gördük. Türkiye'de şu anda gerekli olan polisin önleyici kolluk yetkilerindeki yeni düzenlemelere de ihtiyaç vardır. Biz Avrupa'da bunları görüyoruz. Önemli olan polisi zor kullanma seviyesine getirmeden, kuvvet kullanma seviyesine getirmeden bu toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yapabilmektir."
GEREKTİĞİ YERDE KULLANILIRIZ
'Kanuni gösteriler' adı altında polise taş, molotof koktelyi ve havai fişek atıldığına değinen Bakan Muammer Güler, biber gazının gerektiği yerde kullanılacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Polise son zamanlarda olduğu gibi kanuni gösteriler adı altında taş, sopa, molotof kokteyli ve havai fişeklerle yapılan saldırıları da görmezden gelmek, işte asıl sorun buradadır. Bence Uluslararası Af Örgütü kanuni gösteriler ile kanunsuz gösteriler arasındaki farkı gözetmemiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de bu konuda kararları var. Ama serbest ticaret kuralları içerisinde biz biber gazının da kullanılması gerektiği yerde kullanırız. Polisimizin fiziki imkanlarını elbette güçlendiririz. Bu hükumet meselesi değil, bu devletin işidir. Kolluk, devletin emrindeki kolluktur. Bugün de hangi hükumette olursa olsun; bu güvenlik işini hem önleyici kuvvet olarak hem de adli polis olarak yerine getirmeye devam edecektir. Söylenen araçları Türkiye'de de karşılama yoluna gidiyoruz. Güvenlik güçlerimiz güçlü olduğu sürece ülkemizin harici savunması olarak Türk Silahlı Kuvvetleri güçlü olduğu sürece ülkemizin bekası açısından herhangi bir sorun olmayacaktır."
KİMSE KONJONKTÜR FIRSATÇILIĞI YAPMASIN
Bakan Muammer Güler, çözüm süreciyle ilgili birilerinin terörü ve şiddeti meşrulaştırma çabasında olduğunu söyledi. Gözyaşının durması ve huzurun yeniden gelmesinin millet nezlinde değerini bildiklerini belirten Bakan Güler, şöyle konuştu:
"Aylardan beri sürdürülmekte olan bu çatışmasızlık ortamında çözüm sürecinin uygulamaya girdiği anda kanın, gözyaşının durması; huzurun yeniden gelmesinin milletimiz nezlindeki değerini ve önemini biliyoruz. Biz milli birlik ve kardeşlikten bahsederken birilerinin terörü ve şiddeti meşrulaştırma çabalarını görüyoruz. Kimse konjonktür fırsatçılığı yapmasın. Bu çözüm süreci bütün milletimiz, huzur ve birlik ve kardeşliğimiz için gerekli olan bir husustur. Bunun gereklerini yerine getirmeyen, bunu provoke edende bunun sorumluluğuna katlanır."
GÖZ YUMMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL
Yasa dışı gösterilere asla müsamaha göstermeyeceklerini ifade eden Bakan Muammer Güler, "Eylemlere bizim göz yummamız mümkün değildir. Bu süreci bahane ederek kimse bizden kanunsuz şiddet eylemlerine, teröre müsamaha içinde olmamızı beklemesin. Bunu da tekrar burada ifade ediyorum. Bir alternatif yapılanma içerisinde olanları da biliyoruz. Ama terörle şiddetle hiç kimse hiçbir talebini gerçekleştiremez. Bunun meşru zemini siyasettir. Bunun platformu siyaset alanıdır" dedi.
BEN BURALARA GELDİYSEM...
İçişleri Bakanı Muammer Güler, valilik programının ardından Mardinliler Dayanışma ve Eğitim Vakfı (MAREV)'nı ziyaret etti. Sivil toplum örgütlerinin çözüm sürecindeki payının büyük olduğunu söyleyen Bakan Güler, "Ben Mardin'de babası PTT'te çalışan mütevazi bir ailenin çocuğuyum. Ben buralara geldiysem kimsenin önünde bir engel yoktur" dedi.
MAREV'in yaşamını yitiren kurucularından Abdulvahap Tural'ın taziyesi için vakfı ziyaret ettiğini belirten Bakan Güler, terör ve şiddetle hiç bir şeyin çözüme kavuşmayacağını söyledi. Bakan Güler, şunları kaydetti: "Kimsenin önünde bir engel yok herkes bu ülkede farklı yerlere gelmiştir. Bu ülkede herkesin önü açıktır. Ben de Mardinliyim birçok şehirde valilik yaptım. Şimdi de İçişleri bakanıyım benim önümü kesen olmadı. Çoğu arkadaşımız sanayide, kimisi ticarette iyi bir yerde yani bu ülke kimseye ayrım yapmıyor kimsenin önünü kapatmıyor."

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...