Muammer Güler ve Zafer Çağlayan istifa etti

İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan görevlerinden istifa ettiler. İşte istifa açıklamaları ve tüm ayrıntılar.
17 Aralık'ta başlayan operasyonun ardından, Türkiye bu sabaha iki istifa haberiyle uyandı. İlk istifa, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 'dan gelirken, dakikalar sonra bu kez İçişleri Bakanı Muammer Güler görevinden istifa etti ğini duyurdu. Her iki bakanın oğlu, 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanmış, bakanların, soruşturmaya ilişkin operasyonların hemen ardından Başbakan Erdoğan'a sözlü olarak istifalarını sundukları belirtilmişti. Muammer Güler, istifasını yazılı açıklamayla duyurdu.
İLK İSTİFA ÇAĞLAYAN'DAN
Oğlu ve bazı yakın çalışma arkadaşları, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklanan Ekonomi Bakanı Çağlayan, istifasını kısa bir yazılı açıklamayla duyurdu.
Çağlayan'ın açıklaması şöyle: "17 Aralık tarihi itibariyle gerçekleştirilen operasyonun, hükümetimize, partimize ve ülkemize karşı kirli bir tezgah olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Yakın çalışma arkadaşlarımın ve evladımın da dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak için Ekonomi Bakanlığı görevimden ayrılmış bulunmaktayım."
DÜN GECEKİ TOPLANTIDA YER ALMAMIŞTI
Başbakan Erdoğan, Pakistan dönüşü bazı bakanlarla Ankara'daki evinde bir araya gelmiş, Zafer Çağlayan; İçişleri Bakanı Muammer Güler, AB Bakanı Egemen Bağış ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da yer aldığı toplantıya katılmamıştı. Bu arada Zafer Çağlayan'ın bugün makamına gitmediği, istifasını da evinden verdiği talimatla yazdırdığı belirtildi.
MUAMMER GÜLER: KİRLİ BİR TEZGAH
17 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleşen operasyonu, "Hükümetimize, partimize, ve ülkemize karşı düzenlenen kirli bir tezgahtır" ifadeleriyle değerlendiren Güler, açıklamasında şunları kaydetti: "Oğlumun dahil edildiği bu çirkin oyunu bozmak ve gerçeklerin daha açık şekilde ortaya çıkmasına imkan sağlamak için bakanlık görevinden affımı Sayın Başbakanımıza aynı gün şifaen arz etmiştim. Söz konusu istifa talebimi 25 Aralık 2013 günü yazılı olarak Başbakanlık makamına sunmuş bulunuyorum."
GÖZLER KABİNE REVİZYONUNDA
İstifa kararlarıyla birlikte şimdi gözler kabine revizyonuna çevrildi. Görevlerinden ayrılan bakanların isimleri, revizyonda değişecek bakanlar arasında geçiyordu. Başbakan Erdoğan'ın, bu hafta içinde revizyonu tamamlaması öngörülürken, gün içinde de açıklama yapılması ihtimal dahilinde. Öte yandan, iddialarda adı geçen diğer bakanların takınacağı tutum da merak ediliyor.
ZAFER ÇAĞLAYAN KİMDİR
Kürt kökenli olan Zafer Çağlayan 'ın ailesi önce İzmit'e oradan da Ankara'ya göç etti. 1980 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldu ve Alüminyum Yapı Sistemleri sektörüne adım attı. 1987 yılındaki Ankara Sanayi Odası seçimlerinde, en genç sanayici olarak, 30 yaşında, Oda Meclisi Üyeliği'ne seçildi. 1989 yılında ASO Yönetim Kuruluna, 1991 yılında ise Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine seçilmiştir. 1995 yılında yapılan Ankara Sanayi Odası seçimlerinde en genç ASO başkanı olarak, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi ve bu görevi 2007 yılına kadar devam ettirerek, en uzun süre başkanlık yapan, isim olmuştur. Zafer Çağlayan, Kasım 1995 tarihinde yapılan seçimlerde en genç ASO Başkanı olarak Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. ASO'nun en uzun süre görev yapan başkanı olarak 2007 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür.
Zafer Çağlayan ASO yönetiminde yer aldığı zamanda, Ankara Organize Sanayi Bölgesi'nin oluşumunda ve bu günlere gelmesinde önemli rol oynamış, başkanlığı zamanında Ankara sanayisine önemli katkılarda bulunmuştur. Başkanlığı sırasında Ankara Sanayi Odası 1997 yılında KOBİ'lerle ilgi li çalışmalarından dolayı "En Başarılı Kuruluş" seçilmiştir. 1999 yılında yaşanan Ağustos depremi sonrası, Bedelli askerlik ve Deprem Tahvili önerilerini gündeme getirmiştir. Devlet bu çalışmalardan ötürü 1 milyar Alman Markı gelir elde etmiştir.
Zafer Çağlayan'ın ASO Başkanlığı sırasında devlete fayda sağlayan diğer çalışmaları; Kamu Arazilerinin ve Milletvekili Lojmanlarının Satışı, KOBİ'ler için geliştirdiği Anadolu Yaklaşımı Projesi ve Bölgesel Asgari Ücret uygulamasıdır. Zafer Çağlayan, 1996 - 1998, 2002 - 2005 ve 2005 - 2007 yılları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı olarak da görev yapmıştır. Zafer Çağlayan ayrıca, TOBB Ekonomi Teknoloji Üniversitesi ile TEPAV Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı Mütevelli Heyet Üyesidir. İngilizce bilen Zafer Çağlayan, evli ve iki çocuk babasıdır. 17 Aralık 2013'te, oğlu Salih Kağan Çağlayan İstanbul Başsavcılığı tarafından yolsuzluk operasyonu dolayısıyla gözaltına alınmıştır.[2] 22 Temmuz 2007'd e Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Ankara milletvekili seçildi. T.C. 60. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ardından da Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini yürüttü. 24. Dönem Mersin Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiş ve T.C.'nin ilk Ekonomi Bakanı olmuştur.
BAKANLIK KOLTUĞUNDA 11 AY
Kaymakamlıkla başlayan kariyerinde 7 yıl İstanbul Valiliği de yapan Muammer Güler, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı görevinden istifa ederek 7 Mart 2011 seçimlerine AK Parti'den katıldı. Mardin Milletvekili olarak TBMM'ye giren Güler, 24 Ocak 2013'te yapılan kabine revizyonu ile İdris Naim Şahin'in yerine İçişleri Bakanlığı'na getirildi.