Mısır'da darbeciler 'Gezi'yi sordu

Mısır'da darbeciler 'Gezi'yi sordu

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Mursi'yi darbe ile deviren Mısır ordusu, Gezi Parkı olayları ve Başbakan Erdoğan ile çok yakından ilgileniyor.

Mısır'da ordu, darbe sonrası geçiş sürecine destek vermeyi kesin olarak reddeden Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın yönetici kadrosuna tutuklama operasyonlarına girişti. Teşkilatın lideri Muhammed Bedii, 53 kişinin hayatını kaybettiği pazartesi günkü katliamda "halkı şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla tutuklandı. Savcılık, Muhammed Bedii'nin yanı sıra yardımcısı Mahmud İzzet ile Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimlerinden İssam el Eryan ile Muhammed el Beltagi'nin bulunduğu 10 kişi için de tutuklama kararı çıkardı. Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad el Haddad, "Söz konusu suçlamalar Muhammed Mursi'nin cumhurbaşkanlığının iadesini isteyen direnişi kırmak için atılmış bir adım" açıklamasını yaptı. Haddad, "Bunlar polis devletinin Rabia'daki protestoyu dağıtma çabasından başka bir şey değil" diye konuştu. Müslüman Kardeşler'in çok sayıda üst düzey yöneticisi gözaltında. Yüzlercesi hakkında da arama kararları bulunuyor. Öte yandan, Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yerine geçici olarak atanan Adli Mansur'un seçim takvimi ne Müslüman Kardeşler'den, ne de muhalif gruplardan destek bulabildi. nbsp;MANSUR'A HER CEPHEDEN RET
Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi geçici başbakan Hazem el Biblavi'nin hükümete katılma teklifini kabul etmeyeceğini açıklamıştı. nbsp;Şubat 2011'de Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından ortaya çıkan ve muhalif grupları çatısı altında toplayan en büyük grup Ulusal Kurtuluş Cephesi de, geçiş planı metni hazırlanırken kendilerine danışılmadığını belirterek, "anayasal kararnameyi reddettiklerini" duyurdu. Cephenin sözcüsü Muhammed el Baradey, Mansur'un yardımcılığına atanmış durumda. Ülkede ekonomik istikrarı sağlayamadığı ve sadece Müslüman Kardeşler'i temsil ettiği iddiasıyla Mursi'ye karşı kitleleri seferber eden Temerrüt hareketi bile, kendilerine danışılmadığı için geçiş planını reddetti. Selefi İslamcıların kurduğu Nur Partisi'nin alacağı tutum oldukça önemli. Nur Partisi'nin Suudi Arabistan ile sıkı ilişkileri olduğu belirtiliyor. Gösterilerin ardından, muhalefet temsilcileriyle danışma halindeki ordu tarafından Geçici Cumhurbaşkanı olarak görevlendirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, 4 ay içinde anayasa değişiklikleri yapılmasını öngörüyor. Mansur'un planına göre, değişikliklerin tamamlanmasının ardından 2014 başında parlamento seçimleri, daha sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. nbsp;


TÜRK GAZETECİLERE
Gözaltında Gezi Parkı sorgusu
Mısır'da gözaltına alınan Türk gazeteciler yaşadıklarını anlattı. Star TV'den Zafer Karakaş ile gözaltına alınan Murat Uslu, "Ellerimizi plastik kelepçeyle önce önden bağladılar. Ondan sonra gözlerimiz bağlandı. 15 dakika boyunca nereye gittiğimizi bilmeden yol aldık. Bizi bir binaya soktular ve sorgu başladı. Adımı 20 kere tekrarlattılar. 'Buraya neden geldin, ne iş yapıyorsun, nerede kalıyorsun?' Sonra tekrar aynı sorular. Siyasi sorular sordular. Gezi Parkı'nı sordular. Gezi Parkı olaylarını yakından takip ediyorlar. 'Oradaki müdahaleler nasıl?', 'Göstericiler, polise ne atıyor?' gibi sorular sordular. 'Mursi hakkında ne düşünüyorsunuz?', 'Mısır ordusu hakkında ne düşünüyorsunuz?', 'Başbakanınızı seviyor musunuz?' gibi sorular yönelttiler. Bir süre sonra da darbenin gerekli olduğunu anlattılar" dedi. A Haber'den Tufan Güzelgün ile gözaltın alınan Fatih Er ise, "Gözlerimizi bağlayıp, 4-5 kilometre uzaklıkta bir yere götürdüler. Arkadaşım Tufan'la ayrı ayrı odalara konulduk ve ayakta tutulduk. Her 2-3 dakikada bir odaya gelen sivil görevliler sadece 'Neden buradasın?' diye sorup çıktı. Daha sonra kibar bir görevli geldi, gözlerimi çözdü, özür diledi ve oturabileceğimi söyledi. Israrla Türk ordusunda görevli olup olmadığımı sordu. Ben, askere dahi gitmediğimi söyledim" dedi. Gazeteciler, kötü muamele görmediklerine dair kağıt imzalatıldıktan sonra serbest bırakıldıklarını söyledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...