Milyarlar kurşuna değil yatırıma gitti

Milyarlar kurşuna değil yatırıma gitti

GÜNDEM Haberleri

Çözüm süreci bölgeye yatırım patlamasını beraberinde getirirken terörle mücadele için devleti harcadığı milyarlarca lira da yatırıma gitti.

Bir yılı geride bırakan çözüm süreci akan kanı durdururken, hem devletin kasasını korudu hem de huzur ortamı nedeniyle bölgede yatırım patlamasını beraberinde getirdi. Çözüm süreci bölgeye yatırım patlamasını beraberinde getirirken terörle mücadele için devleti harcadığı milyarlarca lira da yatırıma gitti. 30 yılda terörün bitirilmesi için 300 milyar dolar harcayan Türkiye, bir yılını geride bırakan çözüm süreciyle birlikte hem akan kana hem de buraya aktarılan kaynağa "dur" dedi. Doğu ve Güneydoğu'yu yakından tanıyan uzmanlar da bu gerçeğe temas ediyor.Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, işadamlarının artan ilgisine dikkat çekti. "Türkiye'nin en geri kalmış kentleri, çatışmalar nedeniyle Doğu-Güneydoğu'daki 16-17 ildir" diyen Sayar, şöyle devam etti: "Fakat çözüm sürecinin başlatılmasıyla birlikte olumlu gelişmeler yaşanıyor. 2012 yatırım rakamlarıyla 2013 rakamları karşılaştırıldığında olumlu gelişmeleri görebiliriz. Silahların susmasıyla birlikte yatırımlar hızla bölgeye gelmeye başladı. Mesela 2013'de Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde bin 880 dönümlük bir ek alan oluşturduk. Bu alan yatırımcılar tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Hatta yetersiz kaldı ve yeni alanlar oluşturmamız gerekecek. Ayrıca Diyarbakır dışından da bölgeye yatırımlar gelmeye başladı. İl dışından iki büyük firma 100 milyon liranın üzerinde tekstil yatırımı yapacak. Tabi ki bunu başlangıç olarak görüyoruz. Kalıcı barışın sağlanması gerekiyor. Asıl sıçrama o zaman gerçekleşecek."

nbsp;'ASKERİ HARCAMALAR AZALDI'

"Çözüm süreciyle birlikte askeri harcamalarda azalma olduğu kesin" diyen Ankara Strateji Enstitüsü uzmanı Prof. Dr. Şevket Tüylüoğlu da bölgeye yönelen yatırımlarda küçük de olsa artış olduğunu söyledi. Bu artışın istenen seviyeye ulaşması için İran, Irak, Suriye ve Mısır gibi Ortadoğu ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirilmesi gerektiğini belirten Tüylüoğlu, şunları ifade etti: "Kurşunların uçuştuğu bir yere kimse yatırım yapmak istemez. Çözüm süreciyle birlikte bölgede güven ortamı oluşmaya başladı. nbsp;Türkiye'nin 2023 yılına ilişkin ortaya koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için çözüm sürecinin devam etmesi gerekiyor. Terörün bitmesiyle birlikte bu alana aktarılan kaynağın azalmasının yanında bir de bölgenin potansiyeli ortaya çıkacaktır. Bugüne kadar yapılmayan, ertelenen, kesintiye uğrayan yatırımların yeniden inşası için çözüm süreci fırsattır." nbsp;
nbsp;Yıldırım Bayazit Üniversitesi öğretim üyesi ve AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise, şiddetin bittiği son 1 yılda terörle mücadeleye aktarılmayan bütçenin halkın ihtiyaçlarına, yatırımlara gittiğini söyledi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...