'Milliyetçiliğini iktidara talip bir hareket hâline dönüştürdü'

Düzenleyen:
'Milliyetçiliğini iktidara talip bir hareket hâline dönüştürdü'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan yardımcılığı dâhil devletin önemli kademelerinde görev üstlenen, MHP’nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş, vefatının 22. senesinde yâd ediliyor.

Geçirdiği kalp krizi sebebiyle 1997’de hayatını kaybeden Ülkücü hareketin lideri Türkeş, MHP’nin yanı sıra Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşların hayata geçirilmesine de öncülük etti. Türkeş ile yol yürüyen arkadaşı Muharrem Şemsek, 1969’da tanıştığı Başbuğ’un en çok millî konulara yaklaşımının kendisini etkilediğini vurguladı. Şemsek, şunları kaydetti:

Başbuğumuz görünümü sert ama demokratik bir liderdi. Dış görünümüyle parti yönetimindeki ilişkileri birbirine zıttı. Birçok konuyu tartışırdık. Hatta kendisinin katılmadığı çok kararlar aldık ve kendisi de bu kararlara uydu. ‘İlla benim dediğim olsun’ dayatması yoktu. Vatansever ve dürüsttü. Bizden yaşça büyüktü. Onu bir abi, bir baba gibi gördük. Rahmetli Türk siyasetine büyük bir çizgi getirmiştir. Başbuğumuz Türk milliyetçiliğini iktidara talip bir hareket hâline dönüştürmüştür. Türk milletçiliği, Türk milleti var olduğu günden beri varolan bir fikir ama ilk defa milliyetçi kadroların, milliyetçi fikirli insanların Türkiye Devleti’ni yönetme iddiasını ortaya koymuştur. Merhum Başbuğumuz ile Türk milliyetçiliği bir doktrin hâline dö-nüştürülerek iktidara talip bir hareket hâline getirilmiş ve ülkücü hareket adıyla Türk siyaseti ve gençliğinin önüne konulmuştur. 

Türkeş’in aynı zamanda mücadeleci ve bağımsızlıkçı bir karaktere sahip olduğunun da altını çizen Şemsek “Merhum yaşasaydı şimdi cumhurbaşkanı olurdu, hiç şüphe yok” değerlendirmesini yaptı. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...