Milli hapa ilk adım!

Milli hapa ilk adım!

GÜNDEM Haberleri

Özellikle kanser hastaları için ithal olarak getirilen ilaçlar, artık Türkiye'de üretilecek. Paramız bundan sonra dışarıya çıkmayacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemde gündeme taşıdığı yerli ilaç üretimi konusunda çalışmalar başladı. Dünyada üretim konusunda savunma sanayisinden sonra ikinci sırada yer alan ilaç üretimi için Türk firmalar atağa kalktı. Firmalar yüksek ücretlerle ithal edilen 11 ilacı üretmek için İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na başvurdu. Başvurusu kabul edilen firmaların ruhsatlandırması yapılırken, firmalar üretime başladı. İlk olarak belirlenen 11 ilaç, şöyle belirlendi: "Carbomix, Toxicarb, Merpurin, Zytiga, Evorabin, Vimpat, Yondelis, Euthyrox, Sıı-Bcg, Menactra, Blemısın..." Özellikle kanser hastaları için ithal olarak getirilen ilaçların pahalılığı ve bulunamaması sıkıntılara yol açmıştı. Türkiye'de üretilmeyen ve değişik sebeplerden dolayı bulunmayan ilaçlar, bakanlık tarafından yurtdışı ithal izni verilerek Türk Eczacılar Birliği üzerinden getirtiliyordu. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) fiyat komisyonunun ilaçların geri ödeme listesine alınabilmesi için yılda 2 defa toplanması; ilaçların fiyatının vatandaşın cebinden ödenmesine yol açıyordu. SGK'nın geri ödemeleri gecikmeli yapılınca vatandaş mağdur oluyordu. Yerli üretime geçilen sistemde artık ilaçların ücretini SGK karşılayacak. Hastalar verilen reçetelerle rahatlıkla istediği eczaneden ilacı alabilecek. İthal edilen pahalı ilaçlara bu sayede darbe vuran yerli üreticiler, milli ilaç için ise çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda deneysel çalışmalar yapan uzmanların milli ilaç üretimine geçmeleri için çalışmalarına devam ettiği öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...