Maden profesörü Barış: Metanı uzaklaştırmanın yolu hızlı havalandırma

- Güncelleme:
Maden profesörü Barış: Metanı uzaklaştırmanın yolu hızlı havalandırma
Gündem Haberleri

“Yeterli türbülans sağlayamazsanız metan galeri tavanlarında birikir. O yüzden sadece havalandırma değil, havalandırma hızı da önemli.”

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Amasra’da yaşanan maden kazasının tüm yönleriyle araştırılması maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, 3’üncü kez toplandı. Son toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ilgili kuruluşlarını dinleyen Komisyon, önceki gün de akademisyenleri dinledi.

HIZLI HAVALANDIRMA ŞART

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal Barış, yer altı ocaklarında havalandırmanın tüm işlerin önünde olduğuna dikkat çekti. Barış “Havalandırma eğer etkin değilse diğer hiçbir şeyi konuşmanın anlamı yok çünkü ‘çalışamazsınız’ demektir. Eser gaz miktarında bile doğru havalandırma yapmazsanız, bir yerde biriktirir ve patlatırsınız. Metan havadan hafif bir gaz olduğu için yeterli türbülans sağlayamazsanız o galeri tavanlarında birikir. Sadece ‘yeterli hava miktarı verdik’ olmaz, bir de yeterli hava hızı oluşturmanız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nuray Demirel de metan patlamalarıyla ilgili bilgi verdi. Metanın renksiz, kokusuz, patlayıcı ve parlayıcı bir gaz olduğunu ve tavanda toplandığını anlatan Prof. Dr. Demirel, patlama alt ve üst sınırlarının hacim olarak yüzde 5 ila 15 arasında değişmekle birlikte ortamda patlayıcı gazların varlığıyla bu patlama alt limitinin daha düşük yüzdelerde de olabileceğinin kanıtlandığını belirtti. En düşük tutuşma sıcaklığının 510 santigrat derece olduğunu ifade eden Demirel, yaşanan patlamalardaki ortam sıcaklığının 1.850 ile 2.650 santigrat dereceye, basıncın da 7 ila 10 kata kadar çıkabildiğini söyledi. Demirel “Ortam zehirli ve boğucu gazlarla doluyor. Kömür tozu mevcutsa ve kömür tozuyla ilgili bir önlem yoksa da akabinde kömür tozu patlamalarını da tetikliyor” dedi.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELDİ

Bu arada maden ocağındaki patlamada ağır yaralanan işçilerden Taner Şen, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Patlamada ölenlerin sayısı 42’ye yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...