Merkez'in ekonomide yeni formülü 5+5+5

- Güncelleme:
Merkez'in ekonomide yeni formülü 5+5+5

GÜNDEM Haberleri

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Enflasyon yüzde 5'e geldiğinde büyümenin yüzde 5'e hızlandığını, cari dengenin yüzde 5'lere indiğini görürsek tebrikleri kabul edebilirim" dedi


Merkez nbsp; Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon hedeflemesinden vazgeçilmeyeceğini söyledi. Bu yıl için yüzde 5.3 enflasyon hedeflediklerini söyleyen Başçı, 5+5+5 hedefini de dile getirdi. Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, The Banker dergisi tarafından 'yılın merkez bankası' seçilmesi ve ödül almasıyla ilgili görüşü sorulan Başçı, "Bunu abartmayalım. bizim için önemli olan düşük enflasyon, büyüme ve dış denge. Dolayısıyla biz enflasyonu yüzde 5'e getirebilirsek, bunun sonucunda kendiliğinden büyümenin yüzde 5'e doğru hızlandığını, cari dengenin de yüzde 5 seviyelerine doğru indiğini görürsek ki 3 tane 5 oluyor dikkat ederseniz. 5 enlflasyon, 5 cari denge, 5 de büyüme. Bu 3 çarpı 5'i görürsek, o zaman ben de memnuniyetle vatandaşlarımızdan tebrikleri kabul edebilirim" diye konuştu. Moody's'in değerlendirmelerinin sorulması üzerine Başçı, "Bir şey demiyorum. Bir şey demedikçe önemi azalacak göreceksiniz. Cevap verirsem önemi artmış gibi olacak. Cevap vermezsek önemi azalır" dedi. Başçı, yıllık ortalama yüzde 5 büyme ile Türkiye'nin 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğini ifade etti.







Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 yılı cari açığının yüzde 6,6'lık hedefin de altına düşeceğini, 2013'te de yüzde 5 düzeyinde bir cari açığın görülebileceğini belirterek, "Dolayısıyla bu (cari açık) daha az tartışılan bir konu olacaktır, kademeli olarak. Odak bundan sonra enflasyon üzerinde olacaktır" dedi.
nbsp; Merkez Bankası'nda düzenlediği basın toplantısında yılın ilk Enflasyon Raporu'nu açıklayan Başçı, toplantının ardından basın mensuplarıyla bir süre sohbet etti.
nbsp; Türk bankacılık sektöründe sermaye yeterlik rasyosunun riskleri minimize edecek derecede yüksek olduğuna dikkati çeken Başçı, bankaların yüzde 16-17 civarında sermaye yeterlik rasyoları bulunduğunu, ayrıca yüzde 7,6 civarında da ortalama kaldıraç rasyoları bulunduğunu söyledi.
nbsp; Bir gazetecinin, "Reel efektif döviz kurlarında ilave değerleme görülürse politika faizlerinde de gözden geçirme söz konusu olabilir mi?" şeklindeki sorusu üzerine Başçı, faiz koridorunda ve/veya politika faiz oranlarında gerekirse ölçülü indirimlerin gündeme gelebileceğini, reel efektif döviz kurları haddinden fazla değer kazanırsa, hangi politikanın uygulanacağına Para Politikası Kurulu'nun karar vereceğini kaydetti.
nbsp; 24 ay sonrasının enflasyon beklentilerinin yüzde 6'nın altına düştüğüne işaret eden Başçı, bunun da yüzde 5'te istikrar kazanmasını arzu ettiklerini dile getirdi. "Cari açığı yüzde 5'e indirebilir miyiz? Gayet mümkün görünüyor" diyen Başçı, TÜİK'in bugünkü hesaplama yöntemiyle cari açığın yüzde 6'ya yakın bir yerde olacağını ve 2013 yılı sonunda da cari açıkta yüzde 5'li rakamları görme ihtimali bulunduğunu vurguladı.
nbsp; Başçı, "Bu Orta Vadeli Program'da öngörülenden daha iyi bir performans. Dolayısıyla bu (cari açık) daha az tartışılan bir konu olacaktır kademeli olarak. Odak bundan sonra enflasyon üzerinde olacaktır" dedi.
nbsp;
nbsp; -Moody's'in değerlendirmeleri
nbsp;
nbsp; Gazetecilerin, Moody's'in dün Türkiye ile ilgili düzenlediği telekonferansa ilişkin olarak "Moody's'in eleştirilerine katılıyor musunuz?" şeklindeki soruları üzerine Başçı, "Bir şey demiyorum, bir şey demedikçe önemi azalacak, göreceksiniz. Çünkü cevap verirsem önemi daha da artmış gibi olacak, cevap vermezsek önemi azalır" yanıtını verdi.
nbsp; Başçı, ülke görünümleri için tek tek analizlere bakmaya gerek olmadığını, sermaye akımlarına bakmanın yeterli olduğunu vurguladı.
nbsp; Türkiye'nin 2012 yılı cari açığının yüzde 6,6 hedefinin altında kalacağını tahmin ettiğini belirten Başçı, 2013 sonu cari açığının da yüzde 5'e yaklaşma ihtimali bulunduğunu bildirdi.
nbsp; Büyüme ile enflasyon arasındaki orantıya dikkati çeken Başçı, "Enflasyon engelini kaldırdığınız zaman büyüme kendiliğinden oluyor. Enflasyon büyümenin önünde bir engel. Biz enflasyonu ne kadar düşürürsek büyüme de kendiliğinden olur" diye konuştu.
nbsp; Başçı, Türkiye yüzde 5 büyürse dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında olacağını, yüzde 4 büyüme ile de yine dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olacağını vurguladı. Dünyanın şu anda düşük büyüme dönemine girdiğini, böyle bir dönemde yüzde 5 gibi bir büyümenin çok önemli olduğunu ve bunun değerinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Başçı, "Artı büyüme şu anda dünyada çok önemli. Bence Türkiye bu yıl da büyümesiyle dünyadaki ilk 5 ülke arasına girecek" dedi.
nbsp; Başçı, yıllık ortalama yüzde 5 büyüme ile Türkiye'nin 2023 hedefine rahatlıkla varacağını da sözlerine ekledi.
nbsp;
nbsp; -Kredi derecelendirme kuruluşları-
nbsp;
nbsp; Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili soruya da Başçı, bu kuruluşların son dönemde çok fazla konuşulduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
nbsp; "Biraz da haddinden fazla konuşuluyor diye düşünüyorum. Çünkü bunların önemi giderek kademeli bir şekilde azalıyor. Dünyada böyle bir trend var. Artık reytinglerin eskisi kadar önemi kalmadı diye düşünebiliriz. Burada mesela biz bu söylemi devam ettirdiğimiz için bu tür açıklamalar zaman zaman geliyor ve bir takım piyasa etkisi de zaman zaman olabiliyor. Dikkat ederseniz döviz piyasasında bile kısa vadeli faizlerde bile çok büyük bir etki yapmıyor. O, bizim Merkez Bankası'nın duruşunun o kadar da çok reytinglerin bağlı olmadığı şeklinde anlaşılabilir. Piyasa oyuncuları da bu kadar çok ehemmiyet vermezlerse bunlara daha sağlıklı fiyatlamalar oluşabilecektir."
nbsp; Tütünle ilgili daha sık ve enflasyon gelişmeleriyle uyumlu fiyat ayarlamalarının yapılacağını hatırlatan Başçı, bunu desteklediklerini, enerjiyle ilgili olarak da vaktinde, ihtiyaç hasıl olduğunda fiyat ayarlamalarının yapılması halinde ileride büyük bir ayarlama ihtiyacı azalacağı için enflasyon üzerindeki dalgalanmaların da çok fazla olmayacağını söyledi.
nbsp; Bu gazetecinin, "Bu yıl hedef bağlamında en önemli risk nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Başçı, bu konuda aşağı yukarı bir konsensüs bulunduğunu, finansal piyasalardaki belirsizliğin son derece düşük olacağını, asıl risk unsurlarının politika belirsizlikleri ile ilgili olduğunu söyledi.
nbsp;
nbsp; -Döviz kurları-
nbsp;

nbsp; Başçı, döviz kurlarıyla ilgili olarak da bu konudaki dalgalanmaları sıfıra indirmelerinin, döviz kuru rejimini değiştirmek anlamına geleceğini, bunu yapmadıklarını, piyasa koşulları içerisinde arz-talep koşularıyla döviz kurlarının belirlendiğini anlattı.
nbsp; TL'nin şu anda cari açık veren ülkeler arasında en düşük döviz kuru oynaklığına sahip para birimi olduğunu belirten Başçı, "Aşağı yukarı yıllık bazda bu enflasyon farklarından kaynaklanan 1,5-2 puanlık bir reel kur endeksinde trend olması normal diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...