Mehmet Şimşek kimdir, kaç yaşında, nerede? Mehmet Şimşek eskiden ne bakanıydı?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mehmet Şimşek kimdir, kaç yaşında, nerede? Mehmet Şimşek eskiden ne bakanıydı?

GÜNDEM Haberleri

2023 genel seçimlerinin ardından gözler yeni kabineye çevrildi. Yeni kabinede kimlerin görev alacağı merak konusu oldu. Türkiye’nin 3.kez Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan yeni kabine için çalışmalara başladı. Yeni kabinede kimlerin yer alacağı konusunda kulisler yapılmaya başladı. Yeni kabinede adı geçenler arasında 2009-2015 yılları arasında Maliye Bakanlığı yapan Mehmet Şimşek yer alıyor. Mehmet Şimşek’in adının geçmesi ile akıllara Mehmet Şimşek Ekonomi Bakanı mı olacak? Mehmet Şimşek bakanlık kadrosunda görev alacak mı? soruları akıllara gelmeye başladı. Peki, Mehmet Şimşek Ekonomi Bakanı mı olacak? Mehmet Şimşek bakanlık kadrosunda görev alacak mı?

2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden sonra gözler yeni kabineye çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabineyi Cuma günü açıklaması bekleniliyor.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise yeni kabineyle ilgili “Kabine çalışmaları devam ediyor. Son derece kalifiye liyakat açısından samimiyet açısından milletine güven açısından çok ciddi liyakatli bir havuz var. YSK'nın takvimine bağlı bugün açıklanırsa en erken Cuma, Cumartesi gözüküyor. Meclis takvimiyle alakalı…” dedi. Yeni kabineyle ilgili Cumhurbaşkanı’nın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşüldüğü iddia edildi. İşte Mehmet Şimşek kimdir, kaç yaşında, nerede? Mehmet Şimşek eskiden ne bakanıydı? sorularını cevapları.

Mehmet Şimşek kimdir, kaç yaşında, nerede? Mehmet Şimşek eskiden ne bakanıydı?

MEHMET ŞİMŞEK EKONOMİ BAKANI MI OLACAK?

Reuters Haber Ajansı'na konuşan iki kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiğini aktardı. Konuya yakın olduğu belirtilen iki kaynak, görüşmenin içeriği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Mehmet Şimşek kimdir, kaç yaşında, nerede? Mehmet Şimşek eskiden ne bakanıydı?

MEHMET ŞİMŞEK BAKANLIK KADROSUNDA GÖREV ALACAK MI?

Yeni dönemde merak edilen konuların başında ekonomiyi kimin yöneteceği oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışmalara destek verdiğini duyurduğu ve Batman mitingine katılan eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminde etkin bir isim olması bekleniyor. AK Parti'nin ekonomi kurmayları arasında üç dönem kuralı nedeniyle Meclis dışında kalan Cevdet Yılmaz, Mustafa Elitaş, Vedat Demiröz'ün de yeni dönemde etkin olması bekleniyor. Bakanlık için seçim beyannamesinin hazırlanmasında rol alan eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın da adı geçiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Mehmet Şimşek Bey, kabine de olur olmaz, ama ekonomi politikalarımıza katkı vermeye devam edecek." dedi.

MEHMET ŞİMŞEK KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NEREDE?

Mehmet Şimşek, 1 Ocak 1967'de Gercüş Batman'ın (o yıllarda Mardin) Arıca (Kefre) köyünde sekiz çocuklu ve geçimlik tarım yapan bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi.  Annesi Mehdiye, Şimşek 5 yaşındayken vefat etti. Dört abisi ve dört ablası olan Mehmet Şimşek, ilkokulun ilk iki yılını köyünde okudu. İlkokul eğitiminin geri kalanını öğretmen abisi Nazmi'nin öğretmenlik yaptığı Batman'da bitirdi. Ortaokul ve lise eğitimini Gercüş'te tamamlayan Şimşek, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi iktisat bölümünden dönem ikincisi olarak mezun oldu.

Aynı fakültede yaklaşık bir yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı ve Etibank bursu ile yüksek lisans eğitimi için İngiltere'ye gitti. Yüksek lisansını Exeter Üniversitesi'nde tamamlayan Mehmet Şimşek, İngiltere'de bulunduğu dönemde babasını kaybetti. Finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini almaya hak kazandıktan sonra Türkiye'ye geri döndü. Şimşek, Türkiye'ye döndüğünde üç ay Etibank'ta çalıştı. 1993 yılında Hürriyet gazetesindeki iş ilanlarına bakarken ABD büyükelçiliğinin ekonomist aradığına ilişkin ilanı görünce açılan sınava girerek işe alındı.

ABD'nin büyükelçiliğinde Türkiye ekonomisi üzerine birtakım analizler yapılan bir bölümde kıdemli ekonomist olarak 4 yıl görev yaptı.

1997 yılında ABD'de oturma izni alan Şimşek New York'a taşındı. Union Bank of Switzerland'ın hisse senedi analiz biriminde işe başladı ve kısa süre sonra 1998'in başında İstanbul'a döndü. Burada Deutsche Bank menkul değerler bölümünde çalışmaya başlayan Şimşek, daha sonra Merrill Lynch'te Akdeniz bölgesi sorumluluğunu üstlendi. Ardından Orta Avrupa ve Rusya da analizlerinin kapsamına dahil oldu ve görevi esnasında ilgili bölge ülkelerinin başbakan ve başkan düzeyinde çok sayıda yetkilisiyle görüşmeler gerçekleştirdi.

2005 yılı sonunda Merril Lynch'ın gelişmekte olan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesi ekonomik ve stratejik araştırmalar bölümü başkanlığına getirildi. Şimşek, Merkez Bankası başkanlığına aday gösterildi fakat ataması dönemin cumhurbaşkanı tarafından onaylanmadı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...