Megakentte büyük dönüşüm başlıyor
1 Ekim’de açılacak Meclis’in öncelikli gündemi İstanbul Yasası olacak. ‘Kentsel Dönüşüm’ün önündeki engeller kaldırılacak.
YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - İstanbul depremine ilişkin alınacak tedbirlerden, kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılmasına kadar birçok alanda yeni düzenlemeleri içeren özel bir İstanbul Yasası hazırlanıyor.
Edinilen bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AK Parti’nin bazı milletvekillerinin bir süredir üzerinde çalıştığı ‘İstanbul Yasasına’ ilişkin taslak tamamlanma aşamasına geldi. Çalışmalarına 1 Ekim’de başlayacak TBMM’nin ilk gündem maddelerinden biri İstanbul’daki riskli binaların dönüşümüne yönelik yeni hükümler içeren İstanbul Yasası olacak. İstanbul’la ilgili taslakta, kentsel dönüşümün önündeki engellerin tamamı kaldırılıyor. Dönüşümün hızlandırılması için kat maliklerinin çoğunluğu şartında değişikliğe gidiliyor. Kat maliklerinin tümümün imzasını gerektiren inşaat ruhsatı başvurusunda üçte iki çoğunluğun yeterli olmasına yönelik düzenleme yapılıyor.
ÖZEL BİRİM KURULACAK
Taslak ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulması, bu başkanlığın altında da özel bir İstanbul birimi oluşturulması planlanıyor. Bu birim sadece İstanbul depremi ve riskli alanların dönüştürülmesine yönelik faaliyet gösterecek, uzman kişiler görevlendirilecek, dönüşüme ilişkin bütçe oluşturacak. Yine Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bünyesinde Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürlüğü kurulacak. Bu genel müdürlük, arsa üretimi, gelir getirici işlemler ve kentsel dönüşüm için kaynak oluşturmakla görevlendirilecek. Taslakta, İstanbul’daki dönüşüm bütçesi için işlevini yitirmiş hazine arazileri satılması, bazı rezerv alanların kat karşılığı konut yapımı için müteahhit veya gayrimenkul şirketlerine verilmesine yönelik düzenlemeler yer alacak. Kat karşılığı arsa satışı yoluyla devletin ilk aşamada 200 bin civarında konut alabileceği ve bu konutların düşük bedellerle vatandaşa verilmesi planlanıyor.
PROBLEMLER GİDERİLECEK
AK Parti kaynakları, hazırlanan taslakla ilgili bilgi verirken “Şu andaki kentsel dönüşüm mevzuatında riskli binalarla ilgili yıkım aşamasında bir sorun yok. Riskli ise yıkım kolay. Yıkımdan sonraki inşa sürecinde sorun var. Mülkiyet sorunları ortaya çıkıyor. Örneğin belediyeye inşaat için ruhsat başvurusu bulunurken, tüm maliklerin rızası gerekiyor ve tüm maliklerden imza şartı var. Yeni yapılacak düzenleme ile tüm aşamalara üçte iki çoğunluk şartı getirilecek. Salt çoğunluk olması yönünde de görüşler var ama bu mülkiyet hakkına aykırı olur. İstanbul’un belli ilçelerinde imar kaynaklı sorunlar var. İmara kapalı alanlar var. Yani şu anda halen apartman olan bir yerde yeniden yıkılıp ev yapılamıyor. Planda okul görünüyor veya başka bir yer görünüyor. İmara kapalı alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda konut verilecek. İstanbul’un hemen hemen her ilçesinde en az yüzde 10 civarında imara kapalı alanlar var. Buralarda yeni bina yapılamayacağı için hak sahipleri rezerv alanlara yönlendirilecekler. Bir anlamda ilçelerdeki yoğunluk da azaltılmış olacak” dedi.
ORANLAR DEĞİŞECEK
AK Parti kurmayları, evini kentsel dönüşüme verenlere yapılan kira yardımlarının artırılması için de adım atılacağını kaydetti. Parti kaynakları, “Kira yardımları daha nitelikli hale gelecek. Örneğin adamın tek dairesi ve belli bir emekli maaşı var. İstanbul şartlarında düşük bir kira yardımı nedeniyle, evini kentsel dönüşüme vermekten kaçınıyor. Bu nedenle kira yardımları daha yüksek olacak. Vatandaş mağdur olmayacak” diye konuştu.
İSTANBUL'DAKİ SURİYELİLER İÇİN SON GÜN
n Resmî verilere göre, İstanbul’da kayıtlı göçmen sayısı 1 milyon 203 bin. Bu sayıya geçici koruma statüsü altındaki Suriyeliler, okul ya da iş sebebiyle ikamet izni bulunan yabancılar da dahil. İl genelinde yapılan denetimlerde birçok Suriyelinin başka illere kayıtlı oldukları halde İstanbul’da kaçak olarak kaldıkları tespit edilmişti. İstanbul Göç İdaresi Başkanlığı da şehirdeki sayıyı azaltabilmek için Suriyelilerin kayıtlı oldukları illere dönmelerini istedi. Bunun için de onlara tanınan süre bugün doluyor. İkamet izinleri İstanbul’da olmayan geçici koruma altındaki Suriyelilerin şehri terk etmeleri ya da Göç İdaresi’ne başvurarak yol izni almaları gerekiyor. Dönmeyen Suriyeliler kolluk güçleri tarafından götürülecek ve devamında kaçak göçmen muamelesi görecek.