Meclis'ten Avrupa'ya İslamofobi için 12 öneri

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Avrupa Ülkelerinde Yükselen Irkçılık ve İslamofobi Araştırma Alt Komisyonu, aylar süren çalışmalarını tamamlayarak 12 kritik önerinin yer aldığı bir rapor hazırladı.
ESMA ALTIN'IN HABERİ - AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun başkanlığını yaptığı komisyonun ‘reçete’ niteliğindeki raporunda Avrupa’nın farklılıklara saygı göstermeyi öğrendiğinde hem ırkçılık hem de İslamofobi ile mücadelenin kolaylaşacağı tespiti yapıldı. Raporda yer alan 12 çözüm önerisi şöyle sıralandı:
> Gerek Batılılar gerekse Müslümanlar, birbirlerini “öteki” olarak görmekten vazgeçmeli, farklılıkların bilincine varılmalı.
> Göçmenler ve Müslümanlardan arındırılmış bir Avrupa düşüncesinin toplumsal barışı bozacağı ortaya konulmalı.
> Avrupa’da hâkim olan ötekileştirici düşünce karşısında yabancılar ve Müslümanlar; kendilerini ikinci ve belki de üçüncü sınıf olarak gören bu sorunlu düşünce tarzını kabul etmemeli ve bu uygulamalara karşı örgütlü olarak sesini yükseltmeli.
> Avrupa’da yabancılar ve Müslümanlar tarafından kurulan sivil toplum kuruluşları etkin temsil üzerine yoğunlaşmalı ve rol almalı.
> Popülist siyaset anlayışından vazgeçilmeli.
> Medya, ırkçı İslamofobik söylemlerden uzak durmalı.
> İslamofobik eylemler ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmeli, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı.
> Mağdurlar şikâyet hakkını kullanmaları konusunda teşvik edilmeli.
> Avrupa’da ırkçılık ve İslamofobinin kurumsallaşması önlenmeli. Eğitiminin yanında bu tarz davranış içerisinde olanlar hakkında idari ve adli kovuşturmalarla caydırıcılık sağlanmalı.
> Irkçı ve İslamofobik eylemlere ilişkin kovuşturmalar etkin bir biçimde yürütülmeli. Bu tür suçların arkasındaki örgütlü yapı ortaya çıkarılmalı.
> Avrupa’da yaşayan yabancı ve Müslümanların toplumsal hayatta daha fazla rol almaları ve fırsat eşitliği sağlanmalı.
> İslam hakikatleri anlatılmalı ve bu amaca yönelik eserler üretilmeli.