Liderler Erdoğan'ı tebrik ediyor

Liderler Erdoğan'ı tebrik ediyor

GÜNDEM Haberleri

Resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanı seçimini kazanan Başbakan Erdoğan'ı liderler telefonla arayarak ve mesajlarla kutluyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdi. Merkel'in gönderdiği mesajda, Almanya ve Türkiye'nin yakın ve güven içinde işbirliğinin olduğunu belirtilerek, nbsp; "Ülkelerimiz arasındaki dostça ilişkileri sizinle beraber tüm vatandaşların yararına sürdürmek ve derinleştirmek benim özel isteğim" ifadesini kullandı.

Halihazırda Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede zorluklarla mücadele ettiği belirtilen mesajda, bu konuda Türkiye'nin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Angela Merkel, gönderdiği mesajda Başbakan Erdoğan'a yeni görevinde başarı, dayanıklılık ve güç diledi.

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise Federal Basın Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Merkel'in Erdoğan ile telefon görüşmesi yapmadığını, mesajın yazılı şekilde iletildiğini bildirdi.

Putin'den kutlama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, cumhurbaşkanı seçimini kazanmasından dolayı kutladı.

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin'in Erdoğan'ı telefonla arayarak, Türkiye tarihindeki ilk doğrudan cumhurbaşkanı seçimindeki başarısından ötürü tebrik ettiği bildirildi.

Görüşmede Putin ve Erdoğan'ın, Türkiye ve Rusya arasındaki stratejik ortaklığın gelişerek devam etmesini umut ettikleri belirtildi.

Görüşmeye ayrıca Putin ile resmi temaslarda bulunmak üzere Soçi'de bulunan Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambeyev'in de katıldığı ve Erdoğan'a tebriklerini ilettiği ifade edildi.

Nazarbayev'den kutlama

Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Erdoğan'ı tebrik etti.

Kazakistan Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye için tarihi öneme sahip cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısı nedeniyle Erdoğan'ı tebrik eden Nazarbayev, gönderdiği kutlama mesajında şunları kaydetti:

"Sizin başkanlığınızdaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin engin emekleri neticesinde Türkiye'nin büyük başarılara ulaştığına tüm dünya şahittir. Kazakistan ile Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin halklarımızın refahı için daha da güçlenerek stratejik işbirliğinin derinleşeceğine inancım tamdır."

Desteğinizin devam edeceğine inancımız tam

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı da yazılı açıklamasında, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçimini kazanmasını, "30 Mart yerel seçimlerinde halk tarafından verilen güvenoyunun devamı" olarak nitelendirdi.

Kazancı, şunları kaydetti:

"Başbakanlığınız sırasında Ortadoğu'da barış ve istikrarın tesisi için gösterdiğiniz olağanüstü çabaların cumhurbaşkanlığınız döneminde daha da artacağı kanısındayız. Ayrıca, Irak Türkmenlerine bugüne kadar vermiş olduğunuz desteğin ve yardımın da önümüzdeki dönemde devam edeceğine inancımız tamdır."

Barzani'den kutlama

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik etti.

IKBY hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan açıklamaya göre Barzani, seçimleri kazanan Erdoğan'ı telefonla arayarak kutladı. Barzani, Erdoğan ve Türkiye halkına başarı dileklerinde bulundu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, cumhurbaşkanının, halk tarafından seçilme sürecinin, Türkiye'yi daha ileri düzeye taşımasını temenni ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yeni sürecin, her alanda önemli değişikliklere vesile olmasını ümit ediyorum. Erbil-Ankara ilişkilerinin, ilerlemesini ve güçlenmesini bekliyoruz. Ayrıca Türkiye'deki barış, kardeşlik ve Kürt meselesinin çözüm sürecinin, Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığıyla başarıya ulaşacağına inanıyoruz."

Açıklamada, Erdoğan'ın da tebrik dolayısıyla Neçirvan Barzani ve IKBY Başkanı Mesud Barzani'ye teşekkür ettiği belirtildi. Erdoğan'ın, "Türkiye ve Kürt bölgesi ilişkilerinin daha da güçlenmesinden yana olduğunu" dile getirdiği aktarıldı.

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov'dan kutlama

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdi.

İvanov, gönderdiği mesajda, Türk halkının cumhurbaşkanlığı görevi için Başbakan Erdoğan'a güvenoyu verdiği haberini büyük bir mutlulukla karşıladığını belirterek, ''Şahsım ve vatandaşlarım adına, cumhurbaşkanı seçilmenizden dolayı sizi tebrik eder, büyük sorumluluk isteyen bu görevi başarıyla yerine getirmenizi dilerim'' ifadesini kullandı.

Mesajında, iki ülke arasındaki yakın ve geleneksel dostluk ve işbirliğinden duyduğu memnuniyeti aktaran İvanov, gelecekte bu işbirliğinin karşılıklı çıkarlar doğrultusunda artacağına da inandığını vurguladı.

İvanov, Avrupa Birliği ve NATO üyelik sürecinde Makedonya'ya verdiği karşılıksız destek için Türkiye'ye teşekkür ederek, bu desteğin gelecekte de devam edeceğine inandıklarını kaydetti.

Aliyev'den tebrik mesajı

Azerbaycan Cumhurbakanı İlham Aliyev, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik mesajı gönderdi.

Aliyev "Sayın Başbakan, aziz kardeşim" ifadeleriyle başladığı kutlama mesajında, Erdoğan'ı Türkiye'nin tarihinde ilk kez halk oylamasıyla yapılan cumhurbaşkanı seçiminde kazandığı parlak zafer dolayısıyla tebrik etti.

Cumhurbakanı seçiminin Türkiye'nin tarihinde yeni bir aşamanın başlangıcı olacağına inandığını belirten Aliyev, "Doğrudan oylamanın sonucu halkın size olan büyük güven ve itimadının bariz tezahürü, kardeş Türkiye'nin her yönden gelişmesi ve refah yolunda hayata geçirdiğiniz başarılı politikaya ve hizmetlerinize verilen değerdir" ifadelerini kullandı.

Aliyev, şöyle devam etti:

"Bu başarınız ayrıca Türkiye'nin zaferidir. Memnuniyetle belirtmek istiyorum ki, son on yılda Türkiye kapsamlı gelişme göstererek uluslararası güç merkezine dönüşmüştür. Azerbaycan ve Türkiye arasında işbirliği ilişkileri ise bu süre içinde muhteşem mesafe alarak sağlam dostluk ve kardeşlik, stratejik ortaklık ve müttefiklik seviyesine yükseldi. Başarılı ikili ve çok taraflı işbirliği, ortak çabalarımızla hayata geçirdiğimiz dev projeler - Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, yapılmakta olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ve yeni başladığımız TANAP ve diğerleri ülkelerimizin, hem de bölgenin dünya çapında önemini artırıyor, bölgede barışa, işbirliğine ve gelişmeye hizmet ediyor. Eminim, ülkelerimiz arasında dostluk ve kardeşlik ilişkileri bundan sonra da devam edecek ve gelişecektir."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Erdoğan'ı ülkesine davet etti.

KKTC'den kutlama

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Özgürgün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı kutladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yayımladığı kutlama mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti 12'nci Cumhurbaşkanlığı'na seçilmeniz dolayısı ile şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkı adına sizi en samimi duygularla kutluyorum" ifadesine yer verdi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de kutlama mesajında, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı sürecinin başarılarla dolu bir dönem olacağına yürekten inandığını belirterek, "Özelde anavatan Türkiye'ye, genelde dünyanın dört bir yanında yürekleri Türkiye ile çarpan tüm kardeşlerimize hayırlı olmasını dilerim" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...