Lahey'den 'Türkçe eğitim' kararı

Lahey'den 'Türkçe eğitim' kararı

GÜNDEM Haberleri

Hollanda'da ilkokullarda Türkçe ve diğer azınlık gruplara anadillerinin öğretilmesi için devlet aleyhine açılan davadan olumsuz karar çıktı.

Hollanda'da ilkokullarda Türkçe ve diğer azınlık gruplara anadillerinin öğretilmesi için devlet aleyhine açılan davadan olumsuz karar çıktı. Lahey Mahkemesi anadil eğitiminin önemli olduğunu ancak devletin bu eğitimi vermek zorunda olmadığına hükmetti. Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİB) Başkanı Mustafa Ayrancı, düzenlediği basın toplantısında davayı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını söyledi ve sivil toplum kuruluşlarından bu süreçte destek istedi.

Avukat Nazmi Türkkol, "Kararı Lahey Temyiz Mahkemesi'ne, oradan da sonuç alınmaz ise Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız. Burada en önemli argümanımız olan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 28 ve 29. maddelerine değinilmemesini kararda büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Bunun üst mahkeme tarafından telafi edileceğine inanıyor ve güveniyoruz." dedi.

Avukat Fadime Kılıç ise mahkemenin 'çocuğun gelişimi için anadili eğitimi şart' dediğini fakat bunun devletin yükümlülüğü olmadığına hükmettiğini aktardı. Kılıç, şunları söyledi: "Kararda hakimler çok çekimser davrandılar. Hakimlerin bu konuda cesaretsizliğini gösteriyor. Bu kararda ekonomik krizin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Davayı kabul etmemekle birlikte hakimler bu görevi bir üst mahkemeye bırakmak istiyoruz, dediler. Biz bu davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Zaten kazanmış olsak da devlet bu konuda bizim bu durumumuz kabul etmeyecekti. Üst mahkemeye taşıyacaktı. Bu durum bizim lehimize döndü. Biz artık davayı üst mahkemeye taşıyacağız. Yüksek Mahkeme'nin kararı daha derinlemesine ele alacağından şüphemiz yok."

Öte yandan Mustafa Ayrancı, şu ana kadar anadil ile ilgili olarak ülke genelinde 1,5 ay içinde toplam 52 bin imzaya ulaşıldığını, topladıkları imzaları yakında Hollanda Temsilciler Meclisi'ne de sunacaklarını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...