Krizin izleri silindi ticaret şahlandı

Krizin izleri silindi ticaret şahlandı

GÜNDEM Haberleri

15 yıl önceki Öcalan krizinin aşıldığını söyleyen İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Scaranta, "Türkiye ile her alanda açılım başlattık. Türkiye'yi bekleten AB'yi de anlamıyorum" dedi.

Çok değil 15 yıl önce İtalya ile teröristbaşı Abdullah Öcalan krizi yaşanmış; o dönemde İtalyan malları boykot edilmişti. Suriye'den kaçtıktan sonra İtalya'dan sığınma talep eden ve bir süre bu ülkede kalan Öcalan yüzünden ilişkiler durma noktasına gelmişti. Aradan geçen yıllar boyunca bu kriz unutuldu ve ilişkiler tekrar zirveye çıktı. Türkiye ile İtalya arasındaki ikili ticaret hacmi, 2012'de 20 milyar doları buldu. İtalya, Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı haline geldi. Şu anda Türkiye'de 900'den fazla İtalyan şirketi aktif bir biçimde faaliyet gösteriyor. İstanbul-İzmir otoyolu, Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattı, Haliç üzerine yapılacak köprü, hafif metro sistemleri gibi birçok önemli projede ortak hareket ediliyor. İşbirliği yurtiçiyle de sınırlı değil. Dünyanın birçok ülkesinde iki ülke şirketleri dev ihaleler alıyor. Mesela; Varşova metrosunu Türkler ve İtalyanlar birlikte inşa ediyor. Gazetemize konuşan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scaranta da bu partnerliğe dikkat çekti. Scaranta, "Türkiye ile kültürden ekonomiye savunma sanayiinden siyasete her alanda açılım başlattık. Birlikte ürettiğimiz bir otomobilimiz var. Ben Venedekliyim. Bir Türk grubu Venedik'te ada aldı; çok büyük bir otel girişimine başladı. Önümüzdeki 3-4 yılda ticaret hacminin yüzde elli daha artacağını söyleyebilirim. Biz İtalyan girişimcilerin dikkatini Türkiye üzerine çekmek için elimizden geleni yapıyoruz" dedi. Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Scaranta, şunları ifade etti: "AB ülkelerini anlamıyorum. Türklere neden vize kısıtlaması yapıyorlar? Vizelerin ortadan kaldırılmasını istiloruz. Biz az süreli vizeleri kaldırdık. Türkler istemese bile onlar uzun süreli vizeler veriyoruz. Avrupa'nın çifte standart uyguladığını görüyorum ve bu kabul edilemez bir şey. Orhan Pamuk ve Elif Şafak'ın bütün kitaplarını okudum. İstanbul artık bütün dünyada çok moda."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...