Konteyner kent Kilis

Konteyner kent Kilis

GÜNDEM Haberleri

Kilis'in Elbeyli ilçesinde 417 bin metrekarelik alanda hizmete giren Türkiye'nin en büyük konteyner kentinin 25 bin kişi kapasiteli olduğu belirtildi.

Türkiye'de kamplarda kalan Suriyelilerin sayısının 200 bini aşması üzerine, AFAD tarafından yeni konteyner kentler inşa edilmeye başlandı. Başbakanlık AFAD Başkanlığı tarafından 45 milyon 461 bin 500 TL bedelle ihale edilen Kilis'in Elbeyli İlçesi Geçici Konaklama Tesisleri, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 417 bin metrekare alanın altyapısı ve konteynırların montajı ve sosyal donatıları ile 3,5 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlandı. Yüklenici Özyazıcı firmasına yer tesliminin 21 Ocak 2013'te yapıldığı belirtilirken, Elbeyli ilçesinde inşa edilen konteynır kentte 3 bin 592 adet konteynır, 4 prefabrik okul, 4 sosyal tesis, 2 cami, 1 sağlık ocağı, 7 çocuk oyun alanı, 2 basketbol sahası, 2 voleybol sahası, günde 4 bin ton kapasiteli arıtma tesisi, 2 bin ton kapasiteli su deposu, 2 prefabrik market binası, 2 lojistik depo, 5 idari hizmet binası, 8 gözetleme kulesi, 2 helikopter pisti bulunuyor.
Ayrıca İnsani Yardım Vakfı İHH tarafından şu ana kadar 982 konteynır, 1 adet okul,1 poliklinik, 1 rehabilitasyon merkezinin inşası tamamlanarak Suriyeli misafirlerin hizmetine sunuldu.
Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Vali Yardımcısı ve Elbeyli Kaymakamı Meral Uçar ve diğer yetkililer ile birlikte devreye alınan konteynır kenti ziyaret etti. Vali Tapsız, Suriyeli sığınmacıları ziyaretinde alkışlar ve sloganlarla karşılandı. Suriyeli sığınmacılar, Vali Süleyman Tapsız ve beraberindekilere kendilerini modern konteynır kente yerleştirdikleri için teşekkür etti.
İsimleri daha önceden tespit edilen Suriyeli sığınmacılar, araçlarla Elbeyli Konteynır Kenti'ne getiriliyor. Burada dinlenme salonunda klimalı bir ortamda bekletilen Suriyelilerin kayıtları yapıldıktan sonra sağlık taramasından geçirilmesine müteakip aşıları yapılıyor. Aileler daha sonra AFAD tarafından verilen gıda ve ihtiyaç malzemeleri ile birlikte önceden belirlenmiş konteynırlara yerleştiriliyor.


"SINIR KAPISINDAN 10 BİN KİŞİYİ ALACAĞIZ"
Suriyeli sığınmacılar ile sohbet ettikten sonra bir basın toplantısı düzenleyen Kilis Valisi Süleyman Tapsız, dana önce 14 bin kişilik Öncüpınar Konteynır Kenti'nin yapıldığını belirterek, "Elbeyli ilçemizde 20 bin kişilik ikinci bir konteynır kente yerleştirme işlemlerine başlamış bulunuyoruz. Üzerinde bulunduğumuz alan 420 bin dönüm arazi üzerinde. Burada yaklaşım 3 bin 600 konteyner var. Kamp içerisinde bütün altyapı hizmetleri ve yatırımları tamamlanmış durumda, içme suyundan elektriğinden kanalizasyonuna varıncaya kadar içme suyu depolarına kadar, 4 bin kapasiteli arıtma tesisine kadar tamamlanmış durumdadır. Kampımızda Öncüpınar'da olduğu gibi okulumuz var. Sağlık tesisleri, her mahallede sosyal tesisler olmak üzere eğitim tesisleri var" diye konuştu.
Kampa öncelikle Esselame Sınır Kapısı'nda Suriyelilerin alınacağını vurgulayan Vali Tapsız, "Sınır kapısından yaklaşık 10 bin kişiyi alacağız. Kilis şehir merkezinde yaşayan Suriyelilerden 10 bin kişi alacağız. 20 bini tamamlamayı planlıyoruz. Şu ana kadar 5 bin 200 kişi civarında Suriyelinin yerleştirilmesi gerçekleşti. Aslında buraya kamp demeden ziyade kasaba ilçe de diyebiliriz. Orta ölçekte kasaba diyebiliriz. Kampta bütün altyapı hazırlanmış durumda, yerleşen Suriyeli kardeşlerimizin konteynırları 21 metrekare, 2 oda, tuvalet, banyo, mutfak var. 6 kişilik aileye yetecek kap, kaçak, bıçak, çatal ve yataklarına varıncaya kadar hazır bir şekilde kendilerine veriliyor. Suriyelilere çipli kimlik kartı veriliyor. Bu kimlik ile birlikte açılacak olan marketlerden alışveriş yapacaklar. Yine kendi yemeklerini konteynerlerinde kendileri yapacak. Kampta iki tane biner kişilik camimiz var. Çocukların oyun alanları var. Ayrıca bölgemiz sıcak bir bölge olduğu için 45 derece sıcaklığı buluyor. Konteynırın önünde gölgelik olsun diye sundurma var. Ayrıca her mahalleye büyük kamelyalar yapıldı. Yazın vakit geçirmeleri sağlanacak. Ayrıca her konteynere vantilatör verildi. Kampın her tarafı kilit parke döşeli, buralara çok ciddi yatırımlar yapıldı. 3.5 ay gibi kısa bir sürede bu kamp tamamlandı" ifadelerini kullandı.
Suriye yönetiminin halkını gece gündüz demeden bombaladığını belirten Vali Tapsız, "Evler, şehirler, binalar yakılıyor. İnsanlar canlarını kurtarmak için gelerek bizlere sığınıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok büyük bir devlet; tarihte olduğu gibi kendisine sığınan insanlara kucak açıyor. Suriyelilerin her türlü insanı ihtiyaçları karşılanıyor. Bundan sonra da karşılamaya devam edeceğiz. Bu insanları rahat ettirebilirsek ne mutlu bize. Tek arzumuz akan kanın gözyaşının dinmesi, Suriye'de barış ve huzur ortamının sağlanmasıdır, geçici olarak misafir ettiğimiz bu insanların kendi ülkelerine dönmesidir."
Basın mensuplarının Elbeyli Konteynır Kenti'nin dünyada ve Türkiye'deki en büyük konteynır kent olduğunun basında yer aldığını hatırlatması üzerine Vali Tapsız, "Dünyayı bilmiyorum ama şu an Türkiye'de en büyük konteynır kent burası olmuştur. Elbeyli ilçemizin nüfusu 2 bin 390, Kilis olarak küçük bir iliz. Elbeyli nüfusu 2 bin 390 ama bu kampın nüfusu 20 bin. Sadece kampta kalanlar, çalışanlar ile birlikte 25 bin nüfuslu bir ilçe diyebiliriz" dedi.
Suriyeli sığınmacılar ise yaptıkları açıklamalarda, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere kendilerini misafir eden herkese teşekkür ettiklerini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...