Komplo ters tepti

Komplo ters tepti

GÜNDEM Haberleri

Fransa'da 3 PKK'lının infazı "çözüm sürecine derin komplo" olarak değerlendirilmiş; cinayet bir yerlere mesaj olarak yorumlanmıştı. Ancak, Diyarbakır'da olay çıkmaması ve verilen güçlü barış mesajı komployu boşa çıkardı.

HABER ANALİZADEM DEMİR Fransa'nın başkenti Paris'te suikast sonucu öldürülen 3 PKK'lı kadının katil veya katillerine henüz ulaşılmadı. Bu konuda dişe dokunur bir sonuç da ortaya konulmuş değil. Bu cinayetlerin amacının yeniden başlatılmış görüşme sürecini baltalamaya yönelik olduğu yetkili yetkisiz herkes tarafından dile getirildi.Tartışmalar devam ederken Türkiye'de herkesin en büyük beklentisi cinayetlerin amacının boşa çıkmasıydı. Diyarbakır'daki cenaze merasiminde Paris'teki sabotaj girişimlerinin amacının boşa çıktığı net bir şekilde ortaya konuldu.Diyarbakır ve bölge halkı; çok güçlü bir barış mesaj verdi. Devletin Milli İstihbarat Teşkilatı aracılığıyla İmralı'da Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşme sürecinin arkasında olduğunu gözler önüne serdi. Batıkent Meydanı'nı dolduran on binler, "barış mesajı" veren sloganlar attı. Kürsüye çıkıp konuşanlar, çok yumuşak bir dil kullandı. Özellikle beyaz atkı ve başörtüsüyle; bölge halkının her türlü barış görüşmesine hazır olduğu deklere edilmiş oldu. Konuşmaların yanı sıra taşınan pankart ve dövizlerle de çok anlamlı mesajlar verildi. "Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz" pankartı her şeyi özetleyen nitelik taşıdı. BDP'liler, Habur'un aksine bu kez "Batı'nın hassasiyetini dikkate alırken devlet de üstüne düşeni yaptı. Güvenlik görevlileri kalabalığı uzak yerde hazır bekletildi. Tahriklere prim verilmedi. Herkes mesajını açık verirken, MİT-Öcalan görüşmesinin yürütülmesi yönünde güçlü bir şekilde ortaya konulan iradenin daha cesur adımlar atması gerektiğine vurgu yapıldıBDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş, "Artık barış zamanıdır. Amed barış sinyalini gönderiyor evlatlar ölmeden barışı konuşabiliriz. Bu topraklar barışa hazır" dedi ve köklü çözümün hayata geçirilmesi için bazı noktaları hatırlattı. Diyarbakır'da; bölge halkının, güçlü barış gösterisinde dikkatlerden kaçmayan önemli bir ayrıntı vardı. Abdullah Öcalan'ın poster ve afişleri açılmadı. Üç kadının cenazesinin içinde bulunduğu tabut, PKK'nın renklerine sarıldı. PKK bununla "Alanlara ben hâkimim. Kitleyi etkileyebilirim. Onun için beni göz ardı etme" dedi.Her şeye rağmen Diyarbakır'daki organizasyon barışa duyulan ümidi artırdı. Ancak bir gülle bahar gelmeyeceği de kesin. Kalıcı ve köklü barışın tesis edilmesi için benzer jestlerin artarak devam etmesi gerekiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...