Kocaeli depreme hazır mı? Tahir Büyükakın açıkladı: Konutların yüzde 51'i 1999 depreminden önce inşa edildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kocaeli depreme hazır mı? Tahir Büyükakın açıkladı: Konutların yüzde 51'i 1999 depreminden önce inşa edildi
GÜNDEM Haberleri

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Hatay'da görevlendirilen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli'deki riskli yapıları belirlediklerini ancak hem vatandaşların konutlarını yıktırmak istemediğini hem de bütçe konusunda problem yaşadıklarını söyledi. Büyükakın, "1.400 civarında orta hasarlı bina var. Şu ana kadar bunların 250 tanesini yıkabildik" dedi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevredeki 10 kenti ağır şekilde etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye'yi sarstı. Can kaybı 38 bini aşarken, binlerce bina yerle bir oldu, şehirlerde arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Depremlerin ardından Hatay'da görevlendirilen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, belediyenin tüm imkanlarıyla afet bölgeleri için seferber oldu.

"ÖNCELİK ENKAZDAKİ CENAZELERİ KALDIRMAK"

Katıldığı bir televizyon programında, sahada tüm kurumlar ile birlikte kol kola çalıştıklarını ifade eden Büyükakın, "Enkazların bir kısmında cenazeler var, maalesef öncelikli olarak o enkazlar kalkacak. Yani şöyle yapamazsınız; biz bir yıkım hizmeti alalım iş makineleri, yıkım şirketleri gelsin enkazlı binaları yıksın. Bu yaklaşım imkansız çünkü içinde insan olan enkazlar var. Şu anda strateji AFAD koordinasyon merkezinde, Sağlık Bakanımız, Milli Savunma Bakanımız, İçişleri Bakanımız sürekli burada ana stratejiler içerisinde" dedi.

"Cenazelerin bulunduğu enkazların kaldırılması öncelikli" diyen Büyükakın şu ifadeleri kullandı: "400 kadar bu işlerde kullanılabilecek iş makinesini ve buralarda çalışabilecek personeli tedarik ettiler. Bunlarla birlikte sahanın tamamına girdiler, sektör sektör ayrıldı. Mahalle mahalle demiyorum bakın, mahallelerin içinde sektörler var. Mahallenin büyüklüğüne göre değişmek üzere farklı farklı sektörlerde enkaz kaldırma çalışmaları, cenazeyi enkazdan alma çalışmaları devam ediyor. Zannediyorum o çalışma 1 haftalık çalışma dilimimde bitecek. Öngörü bu yönde, şu anda iyi gidiyor. Şehrin merkezini kastediyorum, Hatay merkezi. Nerdeyse tamamında bir yerde iş makineleri çalışıyor, bunlar 1 haftalık zaman diliminde içinde cenaze bulunan enkazları kaldırırlar. Sonrasındaki enkaz kaldırma işi daha kolay bir iş. Tahmin ediyorum onunda süresi 1.5, 2 ay gibi bir zaman alacaktır."

Kocaeli depreme hazır mı? Tahir Büyükakın açıkladı: Konutların yüzde 51'i 1999 depreminden önce inşa edildi

"170 BİN KONUT 170 MİLYAR EDİYOR, KAYNAK GEREKİYOR"

Kocaeli'deki durumdan bahseden ve şehirlerin depremlere hazırlıklı olması gerektiğini belirten Başkan Tahir Büyükakın, "Ben bir vakittir yönetici arkadaşlarıma bizim belediyemizin birinci önceliğinin 'şehri İstanbul depremine hazırlamak' olduğunu söylüyorum. Bu istikamette biz şehirdeki riskli yapıların envanterini çıkardık. Bu planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na onaylattık. Dönüştürülecek yerleri tespit ettik, her birinin fizibilite çalışması yapıldı. Bazıları imar düzenlemesiyle yenilenebilecek alanlar, bazıları belediyenin desteğiyle yenilenebilecek alanlar, bazıları çok daha büyük destek gerektiriyor. TOKİ’nin desteğiyle toparlanabilecek alanlar" dedi.

"Bizim şehrimizde kabaca 350 bin konut vardır. Bu konutların maalesef yüzde 51’i 1999 depreminden önce inşa edildi" diyen Başkan Büyükakın, "Bu yaklaşık 170 bin konut demek. Bu konutları yeniden yaptığınızda bir tanesini 1 milyon liraya mal ettiğinizi düşünün. 170 bin konut 170 milyar ediyor. Benim bütçem 23 milyar lira. Dolayısıyla bu öyle sadece bilmemeyle alakalı değil. Ben ne olması gerektiğini biliyorum ama kaynak gerekiyor. O kaynakların tamamını sağlayacak bir zenginliğimiz maalesef yok. Bunu zamana yayarak planlamamız ve kademeli bir şekilde şehri depreme hazırlamamız gerekiyor" diye konuştu.

"VATANDAŞ YIKTIRTMAK İSTEMEDİĞİ ZAMAN YIKAMIYORSUNUZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Vali Bey ile tam 1.5 yıldır 28 tane ağır hasarlı binanın tamamını yıkmak için mücadele veriyoruz, hala 8 tanesi duruyor. Bunların 4'ü tarih diğer 4'ü mahkeme nedeniyle duruyor. 1.400 civarında orta hasarlı bina var. Şu ana kadar bunların 250 tanesini yıkabildik. Vatandaş hukuken bunu yıktırtmak istemediği zaman yıkamıyorsunuz. İnsanlarımız, binaların aslında onların mülkiyeti olduğunu değil, onları koruyan yapılar olduğunu düşünmeleri lazım. Binaları bir yatırım olarak görüyorlar, binalar aslında bir yatırım değil. Bina canımızı muhafaza eden bir yapı. Deprem öldürmüyor, bina öldürüyor. Bunun toplum şuuru olarak yerleşmesi lazım." (İHA)

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...