Kobi'lere beşi bir yerde

Kobi'lere beşi bir yerde

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "KOBİ'ler için beş önemli müjdemiz olacak" diyerek 5 maddeden oluşan paketi açıkladı.

KOBİ'leri sevindiren müjde 2014 KOSGEB Girişimcilik Ödül Töreninde geldi. KOBİ'lere özel önem verdiklerini belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "KOBİ'ler için beş önemli müjdemiz olacak" diyerek 5 maddeden oluşan paketi açıkladı. KOBİ'lerin ürün bazında uluslararası arenaya açılmalarını sağlayabilmek için ilk defa kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlattıklarını söyleyen Davutoğlu, "Bu çerçevede bu destek programına, bana getirilen teklifte ufak bir değişiklik yaptık, 50 milyon lira bütçeli bu programla, işletme başına 150 bin lira destek vereceğiz" dedi. Bu destekle de yetinmediklerini belirten Başbakan Davutoğlu, "50 milyon TL bütçeyi, 100 milyon TL'ye çıkaracağız. Dolayısıyla, 100 milyon lira bütçeli programla, işletme başına 150 bin lira destek sağlayacağız. Sadece kurumsallaşma ve markalaşma için. Ayrıca KOBİ'lerin bir araya gelerek, yeni bir güç oluşturmalarını sağlayacak "İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı"nda yeniliğe gittik. Buna göre, 3 işletmenin bir araya gelerek oluşturacakları teknoloji işbirliklerine, 300 bin TL geri ödemesiz, 1 milyon 200 bin TL de geri ödemeli olmak üzere, 1.5 milyon TL destek vereceğiz" dedi. nbsp;
Ar-Ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarlarında yüzde 50 oranında artıracaklarını kaydeden Davutoğlu, "Ar-Ge, inovasyon boyutu varsa destekleri, KOBİ'lerde olduğu gibi diğer bütün alanlarda da artırdık, artırmaya devam edeceğiz. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji kullanılan alanlara verilen destekleri genel olarak da artıracağız. Bununla ilgili teşvikler noktasında da yeni bir çalışma başlatma talimatı verdim" diye konuştu. "Girişimcilik Destek Programı"nda, kadın ve engelli girişimciler için desteği üst limitini yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkardıkları bilgisini veren Davutoğlu, uygulamadan bundan sonra birinci dereceden şehit ve gazi yakınlarının da yararlanacağını dile getirdi.


İŞTE O DESTEKLER
1- Kurumsallaşma ve markalaşma yolunda KOBİ'lerin önünü açmayı hedefleyen hükümet, ürün bazında kurumsallaşma ve markalaşma için işletme başına 150 bin TL destek verilecek.
2- Verilen destek için toplam bütçe miktarı 50 milyon TL'den 100 milyon TL'ye çıkarılacak. nbsp;
3- İşbirliği ve Güç Birliği Destek Programı kapsamında ise üç işletmenin bir araya gelip oluşturacakları teknoloji iş birliklerine 300 bin TL geri ödemesiz olmak üzere, 1 milyon 200 bin TL geri ödemeli toplam 1 milyon 500 bin TL destek sağlanacak.
4- nbsp;AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama alanlarındaki KOSGEB desteklerinin miktarları yüzde 50 oranında artış yaptırılacak.
5- Kadın ve engelli girişimciler için verilen destek de yükseltilecek. "Girişimcilik Destek Programı"nda kadın ve engelli girişimciler için destek üst limiti yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarılacak. Bu uygulamadan birinci dereceden şehit ve gazi yakını olanlar da yararlanacak. nbsp;



KOBİ SAYISI nbsp;3 MİLYONA DAYANDI nbsp;
2006 yılında 1 milyon 803 bin olan KOBİ sayısı 2013 yılı sonunda 1 milyon 162 bin artışla 2 milyon 965 bine ulaştı. Şu anda Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,85'ini KOBİ'ler oluşturuyor. nbsp;

İstihdamın yüzde 75.8'ini, ihracatın yüzde 59.2'sini KOBİ'ler yapıyor
OSMAN ÇOBANOĞLU



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...