Kızılay'ın günlük kan stoğu 20 bin ünite

Kızılay’ın kan stokları deprem sebebiyle büyük darbe aldı. Buna her sene ramazan ayında yaşanan azalma da eklenince durum büsbütün kötüleşti.
FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, her sene ramazan ayında kan stoklarında azalma yaşandığını, ancak deprem dolayısıyla bunun bu sene biraz daha erken gerçekleştiğini söyledi.
Kanı uzun süre saklayamadıklarını aktaran Kerman “Trombosit hücreler vücut dışına çıktığı zaman kan torbası içerisindeki besleyici solüsyonla uygun sıcaklıkta 5 gün, kök hücreler besleyici solüsyonla yine 42 gün, plazmayı ise uzun süre saklayabiliyoruz. Depremde büyük darbe aldık. 11 il ve çok sayıda ilçe olduğu için özellikle toplanma alanlarını bu illerde yakalayamıyoruz. 18 bölge üzerinden kan toplama faaliyeti yapıyoruz. Ama kaybettiğimiz il ve ilçe merkezlerini dikkate aldığımızda 16 bölge var. Bu günlük 700-800 ünite kayıp demek. Bu kaybı diğer 18 bölgeden telafi etmek durumundayız” diye konuştu.
EN DÜŞÜĞÜ PANDEMİDE
Ramazanda oruç tutan vatandaşların büyük oranda kendi sağlıklarına dikkat ettikleri için, kimileri de orucunun bozulacağını düşündüğü için kan verme işlemlerinde azalma meydana geldiğini belirten Kerman “Kan toplamada en kötü yılımız 2020’ydi. Bağışlar, pandemiden dolayı bugünkü seviyelerin de altında düşmüştü. O dönem günlük stoklarımız 13 bine düşmüştü. Şu anki günlük kan stokumuz ise 20 bine düştü” ifadelerini kullandı. Ünitelerinin yüzde 60’ının iftar sonrası açık olduğunu, bazı yerlerde bunun sahura kadar devam ettiğini belirten Kerman “Bağışçılar ‘kanver.org’ sitesinden kendilerine yakın açık ünitelerimizi görüp ona göre hareket edebilirler” dedi.
ALDIĞIMIZ KANIN BEDELİNİ SGK ÖDÜYOR
Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, kan satıldığı iddialarına ilişkin şunları söyledi: 2007 yılına kadar vatandaşa kan satışı vardı ve Kızılay tekel değildi, hâlen de tekel değil. 14 tane büyük hastane vatandaştan bağış kanı kabul ediyor. Onlar da kanı sistemlerine bir anlamda satıyor. Kendi sistemlerinde SGK’ya fatura ödüyorlar aldıkları zaman. Biz de aynısını yapıyoruz. Aldığımız kanın bedelini hastanelere SGK ödüyor. Onlar bize aktarım yapıyor. Fiyatı biz belirlemiyoruz. SGK’nın bir fiyatlandırma komisyonu var. Bu durum çok eskiden beri böyle.