'Kızıl Ordu' Kırım'da

'Kızıl Ordu' Kırım'da

GÜNDEM Haberleri

Ukrayna'da korkulan oldu, ABD, AB ve NATO'nun uyarılarına rağmen Rus askerleri Kırım'a girdi.

Rusya, Kırım'da kendi vatandaşlarının güvenliğini bahane ederek, 1954 yılında Ukrayna'ya devrettiği Kırım'a tekrar girdi. Önceki gün Rusya yanlıları tarafından Parlamento Binası ve Başbakanlık Binasının işgal edilip Rus bayrağı dikilmesinin ardından dün de havaalanları işgal edildi. Kamyonlarla gelen askeri üniformalı silahlı kişiler, başkent Akmescit'te (Simferopol) ve Sivastopol'deki havaalanlarına gece baskın yaptı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, "Rus askerleri Kırım'daki havaalanlarını ele geçirdi" derken, Moskova'dan "Havaalanlarındakiler Rus askeri değil" açıklaması geldi. Ukrayna'da devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in görevine vekalet eden Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, yaşanan gelişmeler üzerine Milli Güvenlik ve Savunma Kurulunu acil toplantıya çağırdı. Havaalanlarının işgal edilmesinin ardından Rusya'ya ait 10 askeri helikopter Kırım üzerinde uçtu. Ukrayna Sınır Koruma Birlikleri, 10'dan fazla Rus askeri helikopterinin iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ederek ülkeye giriş yaptığını duyurdu. Akşam saatlerine doğru ise Rus tankları da rotalarını başkent Kırım'ın başşehri Akmescit'e çevirdi. Bölgede bulunan muhabirler, 9 Rus tankı ve Rus askerlerini taşıyan iki otobüsün Akmescit-Sivastopol yolunun yaklaşık 40. kilometresinde görüldüğünü duyurdu. Tanklar ve askerler yol üzerinde beklemeye başladı. Bu arada Kırım Tatarları dün toplanarak son gelişmeleri ele aldı. Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, kurulacak olan yeni hükümeti tanımadıklarını duyurdu. Çubarov, "Şaibeli hükümet, kendisine yasal statü kazandırmak için milletvekillerimize çeşitli görev teklif ederek 'satın almaya' çalışıyor" dedi. Bu arada BM?Güvenlik Konseyi de dün gece toplanıp Ukrayna'yı görüştü.

MUSTAFA KIRIMOĞLU, OLAĞANÜSTÜ HÂL İSTEDİ
Rus işgali lafla durdurulamaz
Kırım Tatarlarının efsanevi lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım yarımadasında olağanüstü hal ilân edilmesi gerektiğini söyledi. Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre ülkede olup bitenleri devlet darbesi denemesi olarak nitelendiren Kırımoğlu, havalimanlarının işgal edilmesini ve insanların sokaklarda Rusya bayraklarıyla devriye gezmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Yeni Ukrayna hükümetinin Kırım'da kararlı adımlar atması gerektiğini söyleyen Kırımoğlu, "Kırım'ı hızla kaybediyoruz, acil ve pratik çözümler üretmeliyiz, Rus işgalinin lafla durdurulması mümkün değil. Olağanüstü hal ilân edilmeli ve Kırım'a askeri kuvvetler sevk edilmeli" dedi.


DAVUTOĞLU UKRAYNA'DA KIRIM'I GÖRÜŞÜYOR

Ukrayna'daki gelişmeler üzerine dün gece Kiev'e giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mustafa Cemil Kırımoğlu'yu kabul etti. Görüşmede Kırım'daki olaylar ve bölgedeki son durum da ele alındı. Davutoğlu'nun, iki günlük ziyareti çerçevesinde, Ukrayna Devlet Başkan Vekili, Başbakan ve siyasi partilerin temsilcileriyle bir araya gelmesi de planlanıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...