Kıyafet alır gibi silah alıyorlar

- Güncelleme:
Kıyafet alır gibi silah alıyorlar

Gündem Haberleri

Türkiye’de bireysel silahlanma hızla artıyor. İkinci el veya sıfır silahlar kargoyla bile gönderilebiliyor. Uzmanlar “Bu işe acil el atılmalı” diyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’nin gündemine oturan ‘tekel baskını’ olayı bireysel silahlanma ve ruhsatsız silah satışı konularını yeniden akla getirdi. 18 Eylül 2022’de “Bu kadar kolay olmamalı” başlığıyla manşete taşıdığımız haberde internet üzerinde basit şekilde silah ticareti yapıldığını aktarmıştık. O günden bu yana silah satışı hız kesmeden sürdü. Bugün hâlâ sosyal medya ve internet üzerinden ruhsatsız silah satışı yapılıyor. İkinci el veya sıfır silahlar kargoyla bile gönderilebiliyor. Uzmanlar “İnternetten kıyafet alır gibi silah alınabiliyor” diyor.

Konuyla ilgili fikirlerini sorduğumuz Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, şunları söylüyor: Bireysel silahlanma ve kaçak silah satışı Türkiye’de oldukça yaygın. Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye’de 627 bin 765 taşıma ruhsatlı silah bulunduğunu aktardı. Umut Vakfı’nın verilerine göre de 2021 yılında basına yansıyan 3 bin 801 silahlı şiddet olayı sonucunda 2 bin 145 kişi öldü, 3 bin 896 kişi yaralandı. Bu vakaların 3 bin 172’sinde ateşli silahlar, 629’unda kesici aletler kullanıldı. Şiddetin en çok yaşandığı yer, her yıl ki gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Marmara Bölgesi. Sürekli sokaklarda yaşanan çatışmalara, düğünlerde ve asker uğurlamalarında rastgele ateşlenen ruhsatsız silahlarla işlenen cinayetlere tanık oluyoruz. Pek çok masum insan hayata veda ediyor. Denetimler artırılmalı.

SİLAHLA SUÇ İŞLEME YAŞI 12'YE DÜŞTÜ

Jandarma Genel Komutanlığı’nın verilerine göre 2018-2021 yılları arasında silah bulundurma ruhsatı yüzde 100’ün üzerinde arttı. 2018’de 7 bin 630 olan silah bulundurma ruhsatı alan kişi sayısı, 2021’de 16 bin 569’a çıktı. 2018’de 3 bin 41 kişi taşıma ruhsatı alırken bu sayı 2021’de 9 bin 870 oldu. Silah ile suç işleme yaşı da 12’ye kadar düştü. 2022 yılında binlerce çocuk “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun” kapsamında sanık olarak yargılandı. Silah ya da bıçak bulundurduğu gerekçesiyle hâkim karşısına çıkarılan çocuk sayısında 2021’e oranla 2022’de yüzde 131’lik artış yaşandı.

POLİGONLAR DA TEHLİKE SAÇIYOR

Sosyal aktivite olarak görülen poligonların da tehlike oluşturduğu belirten uzmanlar “Özellikle gençler arasında moda hâline gelen poligonlar silaha olan ilgi ve sempatiyi artırmış durumda. Bu işletmelerde her ne kadar güvenli ve denetimli şekilde spor amaçlı aktivite yapılsa da gençler tarafında özendirici unsur teşkil ediyor” dedi. Türkiye’de yüzlerce poligon bulunuyor. Ağırlıklı olarak büyükşehirlerde yer alan bu işletmelerde belli ücret karşılığında silahla atış yapılıyor. Gençler, poligonlarda çektikleri videolarını akım şekilde sosyal medyadan paylaşıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...