Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir?

GÜNDEM Haberleri

Kırım Türkleri 18 Mayıs 1944 tarihinde bir gece yarısı sadece 15 dakika içerisinde öz vatanlarından koparılarak insanlık dışı şartlarda tren vagonlarına dolduruldular ve ölüme gönderildiler. Tarihin en trajik olaylarından birisi olan Kırım Tatar sürgününün üsten tam olarak 79 yıl geçti. Osmanlı'dan kopan ve sonrasında acısı bitmeyen Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir? İşte Kırım Türkleri ile ilgili merak ettiğiniz birçok şey haberin detaylarında...

Tarihler 18 Mayıs 1944’ü gösterdiğinde tarih sayfalarını kana bulayan bir olay yaşandı. Rus Çariçesi 2.Katerina’nın Kırım Türklerini yok etme politikası ile başlayan Kırım Türklerine olan düşmanlık Sovyetler Birliği döneminde artış gösterdi. Sovyetler Birliği Kırım Türkleri’ni Nazilerle iş birliği yapmakla suçladı ve 18 Mayıs 1944 tarihinde gecenin karanlığında 15 dakika içinde 250 bin civarında Kırım Türkü arak hayvanlarının taşındığı vagonlara dolduruldu ve Orta Asya’ya sürgün edildi. Peki, Kırım Türkleri neden sürgün edildi? 18 Mayıs 1944 Kırım Türklerinin sürgünü hakkında merak edilen her şey haberimizin detaylarında…

Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir?

Osmanlı Devleti’nin kontrolünden çıktıktan sonra Kırım Tatar Türklerinin acısı hiç bitmedi. Kırım Türklerine ilk baskılar Rus Çariçesi 2.Katerina dönemine dayanıyor. Rus Çariçesi’nin Kırım Türklerini yok etmek amacıyla başlattığı sürgünler Sovyetler Birliği döneminde artış gösterdi. Kırım Türkleri baskıdan ve sürgünden dolayı Anadolu’ya gelmek zorunda bırakıldı. Rus çarlığı baskısından dolayı Kırım Tatar Türkleri Osmanlı Devleti’ne sığındı.

İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyet Rusyası Kırım yarımadasını Nazi Almanyası’na kaybetti. Kaybettiği yarımadayı daha sonra geri almayı başardı. Fakat yarımadayı geri aldıktan sonra Sovyetler Birliği’nin Kırım Türkleri üstünde baskısı arttı.

Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir?

Kırım Türkleri Nazi Almanyası ile iş birliği yaptığı gerekçesiyle suçlandı. Kırım Türklerini bu bahaneyle yeni sürgünler bekliyordu.

Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin çıkardığı gizli kararname ile Kırım Tatarlarının Orta Asya’da farklı bölgeleri sürülmesini emretti. Stalin’in bu kararı ile 18 Mayıs 1944 tarihinde 15 dakika içerisinde 250 bine yakın Kırım Tatarı, aç susuz bir şekilde üç günde Orta Asya’ya sürgün edildi.

İnsani olmayan şartlarda sürgüne yollanan Kırım Türkleri açlık, susuzluk ve olumsuz hava şartlarından dolayı 150 bin insan hayatını kaybetti.

Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir?

KIRIM TÜRKLERİNE NEDEN TATAR DENİLDİ?

Mongol kökenli olup bu dili konuşan halklar kendilerine Tatar demektedir. Kırım Türklerinin kökleri de Mongol olduğundan dolayı Tatar ismini almışlardır. 

Tatar kelimesi TDK sözlüğe göre: “Postayı süren kimse, Tataristan’da Batı Sibirya’da ve Rusya Federasyonu’nun değişik bölgelerinde yaşayan Türk soyundan bir “halk ve bu halktan olan kimse olarak belirtilmiştir.

Türk Dil Kurumu, Türkçe Sözlüğünde; Tataristan’da, Batı Sibirya’da ve Rusya Federasyonu’nun değişik bölgelerinde yaşayan Türk soyundan bir halk ve bu halktan olan kimse denilmektedir.

Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir?

KIRIM TATARLARI TÜRKİYE’DE NEREDE YAŞAR?

Kırım Tatarları Türkiye’de genellikle Iğdır, Erzurum gibi bölgelere gelmişlerdir. Eskişehir, Ankara, Adana’da da birçok köy Kırım Tatarlarının yaşadıkları köylerdir. Edirne, Kırklareli gibi illerde Kırım Türklerinin göçü ile kurulan köylerde bulunmaktadır. Bunların dışında Türkiye'nin pek çok yerinde Kırım Tatarları yaşamaktadırlar. 

Kırım Türkleri neden sürgün edildi? Kırım Türkleri kimlerdir?

TÜRKİYE’DE KIRIM TATARLARI HANGİ DİLİ KONUŞUNUYOR?

 Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları “Kırım Tatarcası” konuşmaktadır. Kırım Tatarcası Yalıboyu şivesi, tat şivesi ve çöl şivesi olmak üzere 3 şive kullanmaktalar.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...