Kılıç, 'Kırmızı çizgiler süreci zayıflatıyor'

/ Kaynak: İHA
Kılıç, 'Kırmızı çizgiler süreci zayıflatıyor'

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç siyasi partilerin tartışılmasını dahi istemedikleri kırmızı çizgili önerilerin sürecin yavaşlamasına sebep olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, siyasi partilerin tartışılmasını dahi istemedikleri kırmızı çizgili önerilerin sürecin yavaşlamasına sebep olduğunu belirterek, "Müzakere imkanlarını zorlayarak yeni öneriler ve çözümler getirilmedikçe sürecin devamı tehlikeye girecektir" dedi. TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı JW Marriott Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı. Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'na onur konuğu olarak katılan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yaptığı konuşmada, yeni Anayasa yapım süreci ile ilgili görüşlerini açıkladı. Yeni Anayasa yapım sürecini herkesin yakından takip ettiğini belirten Kılıç, "Zaman zaman umutsuzluğa kapılsak da bekleyişimiz son ana kadar devam etmelidir" dedi. Yeni Anayasa yapım sürecinin başlangıcının oldukça başarılı geçtiğinin altını çizen Kılıç, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere herkesin önemli bir destek sağlayarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun havuzuna çok zengin görüş ve düşüncelerini aktarıldığını ifade etti. Siyasi partilerin tartışılmasını dahi istemedikleri kırmızı çizgili önerilerin sürecin yavaşlamasına sebep olduğunu vurgulayan Kılıç, "Müzakere imkanlarını zorlayarak yeni öneriler ve çözümler getirilmedikçe sürecin devamı tehlikeye girilecektir. Toplumda yeni bir Anayasa konusunda ortaya çıkan bu güçlü irade ve isteğin karşılıksız kalmasında yaratacağı travma Anayasal sorunlara karşı bilgi ve duyarlılığı son derece azaltacaktır" diye konuştu.
Kendi doğruları dışında öteki önerilere kapıları kapatmanın siyaset kurumlarının Anayasa'yı değiştirme konusundaki samimiyetlerini sorgular hale getireceğini belirten Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:
"Toplumsal değer ve anlayışların hızla değiştiği dünyamızda çözümsüzlükte diretmek taraflara olan sempati ve ilgiyi azaltacaktır. Siyaset bilimcileri, siyaseti sorunlara çözüm bulma sanatı olarak tarif ederler. Bu nedenle hayatın içine giremeyen, onun pratiklerini anlamayan siyaset kurumları çözüm üretemeyeceğinden siyasi kayıtlardan çok çabuk düşülür. Önemli olan yapılacak Anayasa'nın yüksek bir katılımla kabulünü sağlayacak ortak projelerin üzerinde yoğunlaşmak, toplumun çoğunluğun veya azınlığın dayatmaları ile karşı karşıya bırakmak gerilimi attıracağı gibi diyalogların kopmasına ve sorunların daha da derinleşmesine yol açacaktır."
##tgvideo##
GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...