Kıdem Tazminatı'nda düğüm bugün çözülüyor

Kıdem Tazminatı'nda düğüm bugün çözülüyor

GÜNDEM Haberleri

Kıdem tazminatında düğüm bugün çözülüyor. Bakan Faruk Çelik'in "anlaşma olmazsa rafa kalkar" dediği fonda 3. bir yol gündemde.

Bakan nbsp;Faruk Çelik'in "anlaşma olmazsa rafa kalkar" dediği fonda 3. bir yol gündemde. Devlet dışarıda kalacak. Tazminat yine 30 gün olacak. Fonda biriken nema işverenin payından düşülecek.Kıdem tazminatı konusunda üçüncü bir yol teklifinde bulunan işveren ve uzmanlar, "Devletin taraf değil de hakem olacağı bir sistem problemi çözebilir" görüşünde. Kıdem tazminatında düğüm bugün çözülüyor. Bireysel hesaba dayanan nbsp;Kıdem Tazminatı nbsp;Fonu sistemi oluşturulması için taraflar son defa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında bir araya gelecek. Toplantıda ya bir anlaşmaya varılacak ya da fon rafa kaldırılacak. Ancak iş veren ve uzmanlara göre kıdem tazminatında 3. bir yol daha var. Buna göre devletin sadece hakem olacağı bir sistem kurulabilir. Bu sistemde devlet taraf olmayacak, sistemi denetleyecek. Kıdem tazminatı yine 30 gün üzerinden hesaplanmaya devam edecek. Fonda biriken paranın neması ise iş verenin fona yatıracağı paydan düşülerek işveren rahatlatılacak. Çalışan kesim de tazminatları 30 gün üzerinden hesaplandığı için herhangi bir hak kaybına uğramayacak. Böylece anlaşmazlığa yol açan "kıdem tazminatı 15 gün üzerinden hesaplansın" gibi tartışımlar son bulacak. Şuan getirilmek istenen sistemde devletin kendini bir şekilde fonlamaya çalıştığına dikkat çeken uzmanlar, tazminatın belirli şartlara bağlanmasını da buna bağlıyor. Uzmanlara göre özel sektörün devre dışı bırakılarak sadece TOKİ'den alınacak ev için nbsp;tazminatın yarısının ödenmesi düşüncesi bunun bir yansıması. Geçmiş yıllarda devletin fon yönetiminde sınıfta kaldığını vurgulayan uzmanlar, devletin sistemde sadece hakem olarak yer almasının problemi çözüme kavuşturacağı düşüncesinde.
Öte yandan Kıdem Tazminatı Fonu için bugün son defa taraflarla bir araya gelecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, uygulamanın yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendirdiğini söyledi. Yaklaşık 11 milyon çalışandan 9,5 milyonunun kıdem tazminatıyla ilgili ciddi sorunlar yaşadığını belirten Çelik, "Hükümet programımızda, fon uygulamasıyla işçi-işveren arasındaki bu ihtilafı ortadan kaldıralım, direkt olarak aylık ücretini nasıl alıyorsa fon hesabına da bireysel hesabına da tazminat, her ay düzenli yatsın. Böylece işçi-işveren arasında tazminat kavgaları kalksın anlayışıyla fon hesabına geçelim diye taraflara teklifimiz oldu. Bu konuda farklı değerlendirmeler var" diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da daha önce yaptığı açıklamada taraflara seslenerek "Kıdem tazminatı konusunda aranızda anlaşın, gelin. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Biz üzerimize düşeni anında yerine getirmeye hazırız. 11 ay, 10 ay mevsimlik işçi, bunlara biz artık taraf değiliz. Bir işçi, bir gün dahi çalışsa o, onun kıdem hesabına girmeli" demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...