Kentsel dönüşüm hayata bağladı! Bu defa bina kurtardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Gündem Haberleri

Sulak bir zemine sahip olan Düzce, 12 Kasım 1999 depremi sonrası âdeta yeniden inşa edildi. Uzmanlar, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek “Can ve mal kayıplarının önüne bu dönüşüm ile geçildi. İzmir’de aynı büyüklükte yaşanan depremde 117 kişi hayatını kaybetmişti” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Düzce’de gerçekleşen 5,9 büyüklüğündeki deprem, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koydu. 12 Kasım 1999 yılında 710 vatandaşımızın hayatını kaybettiği büyük Düzce depreminin ardından, bölgede ciddi bir yapı dönüşümüne başlandı. Bu kapsamda ilin yüzde 75’i yenilendi. Yeni yapılaşmalar ise AB kriterlerine uygun olan deprem yönetmeliğine göre inşa edildi.

Uzmanlara göre sulak bir zemine sahip olan Düzce, kentsel dönüşüm sayesinde büyük bir facianın eşiğinden döndü. Tüm yaşanan bu gelişmeler, deprem ülkesi olan Türkiye’de kentsel dönüşümün hızla devam etmesi gerektiği gerçeğini ortaya koydu.

İZMİR’DE DURUM FARKLI OLDU

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir “Düzce Kentsel dönüşümün en iyi uygulandığı illerin başında geliyor. İlin yüzde 80’i büyük deprem sonrası yenilendi. Önemli bir dönüşüm gerçekleşti. Bu can kaybını önleyen en önemli nokta. Kentsel dönüşüm olmasaydı ciddi kayıpları verilebilirdi. 30 Ekim’de İzmir’de bir deprem gerçekleşti, büyüklük olarak Düzce depremi ile aynı seviyede… İzmir’de 117 can verildi. 5 bin bina hasar görüldü. Burada ise hasarlı bina sayısı sınırlı kaldı ve hiç can kaybı yok." dedi.

DÖNÜŞÜM HIZLA SÜRMELİ

Kentsel dönüşümün Türkiye’de acilen ve hızla devam etmesi gerektiğini söyleyen Sözbilir “Yapı stokunun yenilenmesi ve kentsel dönüşüm yaşanan depremi en az kayıpla atlatmamızdaki en önemli kriter. Kentsel dönüşüm Türkiye’de hızlı bir şekilde devam etmeli. Nihayetinde bir deprem ülkesiyiz ve eski yapı oranımız yüksek. Şu anki deprem yönetmeliği (2018) Avrupa Birliği kriterleri düzeyinde. Bugün bu yönetmeliğe göre yapılan binalar en büyük depremde bile yıkılmaz” dedi.

YAPILAŞMASI ÇOK SAĞLAM

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “Düzce Ovası oldukça sulak bir yer. 12 Kasım 1999 depreminden sonra Düzce’de yıkım çok fazlaydı. Ancak deprem sonrası Düzce’nin arkadaki dağlık kesime doğru kaydırılmasını önermiştik. Düzce’deki yeni yapılarda dağlık kesime doğru yeni yapılar oluşturuldu. Ama bu yerleşim alanı oluşturulurken, eski yapılar da onarıldı. Yani şehir büyütüldü. Düzce’nin çok iyi bir yapılaşma durumu var. Geleneksel yapılar yıkılmadı. Bu depremin normalde yıkım yapmaması gerekiyor. Daha önceki depremi gören yapılar yorgun yapılardı. Bazı yıkımlar görülebilir ama sadece eski yapılarda. Özellikle 99 depreminden sonra yapılan yapıların yıkıldığını tahmin etmiyorum. Bunlar gerçekten yapı denetim kuruluşlarının çok iyi denetimindeler. Ve yapı demirleri çok güvenlikli” dedi.

Kentsel dönüşüm hayata bağladı! Bu defa bina kurtardı

"CİDDİ DERSLER ÇIKARMIŞIZ"

Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu: Biz bu depremden oldukça başarılı çıktık. Düzce’nin şartları oldukça kötü ve zayıf zeminler var. Düzce’de özellikle 1999 depreminden aldığımız dersler bugün geldiğimizde 20 küsur senede 5,9 büyüklüğünde bir depremde bir kişinin bile bina altında kalmadan, kurtulmamızı sağladı, işte doğal tehlike bu deprem. Yüzlerce, binlerce insanımızı kaybetseydik doğal afet olacaktı. Dinar depremi 6 büyüklüğündeydi yüzlerce insanımız öldü. Demek ki biz buradan ciddi dersler çıkarmışız.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...