Kasım ayı hükümet kurma ayı

Kasım ayı hükümet kurma ayı

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, bugüne kadar 63 hükümet gördü. Kasım, en çok hükümetin kurulduğu ay oldu. En uzun başbakanlıkta kalan Erdoğan oldu

Sinem Erciyas ANKARA
Bugün 1 Kasım. Türkiye sandık başına giderken, geçmiş dönemlere bakıldığında kasım ayı, “hükümet ayı” olarak öne çıkıyor. Cumhuriyetin ilanından bu yana 63 hükümet kuruldu. İstatistiklere göre Türkiye'de en çok kış mevsiminde hükümet kurulurken, en çok hükümetin kurulduğu ay ise kasım oldu. Bu süreç içerisinde en çok hükümet kurma ve 16 yıl 4 ay süre ile en uzun başbakanlık yapma rekoru İsmet İnönü'nün. En kısa ömürlü olan ise Bülent Ecevit'in başbakanlığında kurulan 40. hükümet. İnönü, ilki 1 Kasım 1923, sonuncusu 25 Aralık 1963 olmak üzere tam 10 hükümet kurdu. İnönü'yü 7 hükümetle Süleyman Demirel takip ediyor. İlk olarak 27 Ekim 1965'te hükümeti kuran Demirel, son hükümeti ise 20 Kasım 1991'de teşkil etti. Demirel toplamda 10 yıl 6 ay başbakanlık yaptı. Demirel'i 5'er hükümetle Adnan Menderes ve Bülent Ecevit, 3'er hükümetle Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Recep Tayyip Erdoğan, 2'şer hükümetle Celal Bayar, Refik Saydam, Şükrü Saraçoğlu, Hasan Saka, Cemal Gürsel, Nihat Erim ve Turgut Özal izliyor.  Ali Fethi Okyar, Mehmet Recep Peker, Şemsettin Günaltay, Suad Hayri Ürgüplü, Ferit Melen, Mehmet Naim Talu, Sadi Irmak, Bülent Ulusu, Yıldırım Akbulut, Necmettin Erbakan, Abdullah Gül, 1'er defa hükümet kuran isimler. 14 Mart 2003'te başbakanlık koltuğuna oturan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül'den devralana alana kadar tam 11.5 yıl başbakanlık yaparak, Süleyman Demirel ve Adnan Menderes'i geride bıraktı. 59. 60. ve 61. hükümetleri kuran Erdoğan, çok partili sisteme geçildiğinden bu güne en fazla görevde kalan başbakan unvanını aldı. Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu 60. hükümetle, Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 62. hükümetin kurulma günü aynı. Her iki hükümet da 29 Ağustos'ta teşkil edildi. 



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...