Karnesi ‘pekiyi’ olan ÖDÜLLENDİRİLECEK

Düzenleyen:
Karnesi ‘pekiyi’ olan ÖDÜLLENDİRİLECEK

GÜNDEM Haberleri

Bakan Naci Ağbal, geçmiş 3 yılda borcunu düzenli ödeyen mükellefe, ‘ödeyeceğiniz vergiyi daha düşük oranda ödeyin’ diyeceklerini söyledi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, zaman zaman çıkarılan yeniden yapılandırma kanunları hakkında kendisine itirazlar iletildiğini belirterek, bunların hepsini dikkate aldıklarını ve üzerinde çalıştıklarını söyledi. “Ben iyi niyetli bir mükellefim, vergi borçlarımı süresinde ödedim, herhangi bir şekilde de geçmişten bir denetimle ilgili sıkıntım yok. Bana hiçbir şey yapmıyorsunuz ama borcunu zamanında ödemeyenlerin faizlerini, cezalarını siliyorsunuz, vergi denetiminde bir şey çıkmışsa da ondan kurtuluyor. Peki benim günahım, suçum ne?” şeklinde itirazlar olduğunu dile getiren Ağbal, bu konuda bir düzenleme getireceklerini aktardı. Ağbal, yapılacak düzenlemeyle ilgili şunları kaydetti: “Mükellef geçmişteki borçlarını düzenli ödediyse, geçmiş 3 yılına bakacağız vergi denetimlerinde herhangi bir sıkıntı yoksa, 3 yılında karnesi pekiyi ise o zaman diyeceğiz ki ‘ödeyeceğiniz vergiyi daha düşük oranda ödeyin.’ Oran indirimine gideceğiz. İnanıyorum ki böyle bir sistemde mükelleflerimiz gönüllü vergi uyumuna daha çok önem verecekler. Ayrıca dürüst mükelleflerimiz de bu şekilde ödüllendirilmiş olacak.”

MECLİS’E GÖNDERİLECEK
Bu konulara ilişkin çalışmaların hemen hemen tamamlanmak üzere olduğunu belirten Ağbal, Meclis açılır açılmaz bakanlık olarak çalışmaları hükûmete arz edeceklerini ve Bakanlar Kurulunda da kabul görmesi durumunda süratle Meclis’e göndereceklerini söyledi. Ağbal, “İyi niyetli mükellefe Maliye olarak elimizi ne kadar uzatır da gönüllü uyumu artırırsak, devletin topladığı vergiler artar. Burada vatandaş, toplanan verginin nerede kullanıldığına bakıyor. Vergiyi öderken de devletinin kendisine nasıl yaklaştığına bakıyor. Bu düzenlemeler ben inanıyorum ki Türkiye’de gönüllü vergi uyumunu daha da artıracak” dedi. Maliye Bakanı Ağbal, zor gününde mükellefin yanında olmak istediklerini de söyledi. Yakın zamanda hazırlanacak pakette bu konuya ilişkin de önemli yeniliklerin olacağını aktaran Ağbal, şu bilgileri paylaştı: “Vatandaşımız iyi gününde vergisini ödüyor. İyi kazanıyor ve herhangi bir şekilde vergi borcunu aksatmıyor. Vergi incelemesi yapmışız, herhangi bir şekilde denetimde eksik bir durumu yok. Ticaret bu, ticari hayatın içinde zaman zaman olur iki tane çekiniz döner, işleriniz aksar ve ödeme noktasında zora düşebilirsiniz. Böyle bir durumda Maliye Bakanlığının ne yapması lazım? Mükellefin elinden tutması, onu tutup kaldırması, yardımcı olması lazım.”

Geçmişe dönük inceleme 5’ten 3 yıla iniyor
Bakan Naci Ağbal, yapacakları çok önemli bir yasal düzenlemeyle vergi denetiminde yeni dönem başlatacaklarını söyledi. Vergi kanunlarına göre, mükellefin geçmiş 5 yıla ilişkin hesaplarının incelenebildiğini kaydeden Ağbal, bunun mükelleflerin üzerinde büyük bir tedirginlik meydana getirdiğini kaydetti. “Maliye Bakanlığı eğer bir mükellefin defter ve vergisini inceleyecek ise bu en çok 3 yıl olsun, 5 yıl olmasın” diyen Ağbal,  şöyle konuştu:  “Böylelikle vatandaşımız sadece geçmiş 3 yıla ilişkin olarak hazırlıklarını yapsın, herhangi bir şekilde inceleme olduğunda da kendini savunabilsin. Böylelikle zaman zaman geçmişe dönük matrah artırımı talepleri de bana göre artık gelmeyecek, herkes hazırlıklı olacak. Maliye de daha fazla bugünü inceleyecek, çok geçmişle uğraşmayacak.”

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...