Karar, tutarsız ve hukukilikten uzak

Düzenleyen:
Karar, tutarsız ve  hukukilikten uzak

GÜNDEM Haberleri

HSYK: 15 Temmuz travması devam ederken karar, toplumda infial uyandırdı, vicdanları yaraladı.

Ebru Karatosun ANKARA
HSYK, FETÖ’nün medya yapılanmasına tahliye kararı veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrahim Lorasdağı, üyeler Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim ile duruşma savcısı Göksel Turan’ın geçici görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili kararın gerekçesini açıkladı. HSYK 2. Dairesinin oy birliğiyle aldığı kararın gerekçesinde, ilgili mahkemenin 28 Şubat tarihli “kuvvetli suç şüphesi” ve “adli kontrol kararının” yetersiz kalması sebebiyle sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdiği hatırlatıldı. 27 Mart’ta başlayan duruşmada ise dosyada delillerde değişen bir durum olmadığı belirtilen gerekçede, “Cumhuriyet savcısının mütalaasına uygun 13, mütalaaya aykırı olarak da 8 tutuklu sanık olmak üzere 21 kişinin tahliyesine karar verildi” denildi. HSYK kararında delillerin henüz toplanmamış olması nedeniyle “hâkimin takdir yetkisi” kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulandı. Verilen tahliye kararının mantıklı nedenlere dayanmadığı belirtilen gerekçede, şöyle denildi: Kalkışmanın meydana getirdiği toplumsal travmanın izlerinin halen devam etmesi gibi realiteler göz önünde bulundurulduğunda, deliller tamamıyla toplanmadan ve kuvvetli suç şüphesini gösteren mevcut somut deliller de yeterli derecede incelenmeden, tutuklu sanıklar için tahliye kararının toplumda infial uyandırdığı ve kamuoyu vicdanını yaraladığı anlaşılmıştır.
“ŞÜPHELİ HÂL  ARAŞTIRILMALI”
HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz ise yaptığı açıklamada, bu kararı hem hâkimleri korumak hem de milletin yargıya inancını zayıflatmamak için aldıklarını söyledi. Hâkimlerin kararlarını didiklemediklerine dikkat çeken Yılmaz “Bir ay önce tahliye taleplerinin reddine diyorsun, bir ay sonra ByLock kullanıp kullanmadığı cevabı bile gelmeden, sanıkların üzerinde çıkan dijital delillerle ilgili cevap gelmeden, tanıkların yarısı dinlenmeden, değişen bir delil durumu olmadan sen çıkıyorsun tahliye diyorsun. Yani çok şüpheli hale getiriyorsun, bu çok şüpheli hal araştırılmalı” ifadelerini kullandı. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...