Karadeniz'den servet çıktı! 2 milyon liralık balığı suya bıraktı
Dinozorlar döneminden günümüze kadar varlığını sürdüren ve son günlerde Keban Baraj Gölünde balıkçıların ağına takılan Sibirya Mersin balığı, bu kez Karadeniz'de ortaya çıktı. Havyarı yaklaşık 2 milyon lira değerinde olan ve nesli tükenmek üzere olan balık, denize geri bırakıldı.
Sularımıza ait bir balık olmayan ve daha çok Sibirya bölgesinde nehirlerin denize döküldüğü alanlarda bulunan 'Sibirya Mersin balığı' Türkiye'de görülmeye başlandı. 100 yıla kadar yaşayabilen ve ağırlığının yüzde 10'u kadar havyarı olan balık, geçtiğimiz günlerde Keban Baraj Gölünde görülmesinin ardından bu kez de Karadeniz'de ortaya çıktı.
Bartın'ın Amasra ilçesi açıklarında mezgit avına çıkan Cem Yavuzyiğit isimli bir balıkçı, havyarı 2 milyon TL değerinde olan Sibirya Mersin balığı yakaladı. Balık ile hatıra videosu çeken Yavuzyiğit, nesli tükenme tehlikesi altında olan balığı yeniden denize bıraktı.
"İKİNCİ DEFA DENK GELDİ"
Bu sezon ikinci kez aynı balığa rastladığını söyleyen balıkçı Yavuzyiğit, "Aslında görünce çok şaşırdım. Normalde bu bölgede bulunan bir balık değil. Bana ikinci defa denk geldi. Neslinin tükenmekte olduğunu bildiğim için çok kısa bir süre misafir ettim. Hemen denize geri bıraktım" dedi.
Yavuzyiğit, "Avlanması yasak olan balıkları avlarsak, bu farklı türleri koruyamazsak, hem Karadeniz'deki balık çeşitliliğini yok ederiz hem de gelecek kuşaklara daha verimsiz bir deniz bırakırız" diye konuştu.
Cem Yavuzyiğit ve beraberindeki balıkçılar, Sibirya Mersin balığını denize bıraktıktan sonra bölgedeki mezgit avına devam etti.
denize bırakması çok örnek davranış helal olsun çok pahalı bir balık sonuçta
100 yıl mı vay be zaten balıkların ortalama yaşam süresi 5 yıl diye biliyorum