Kalekol'un ardından bu da baraj tezgahı

Kalekol'un ardından bu da baraj tezgahı

GÜNDEM Haberleri

Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yapımı süren barajlar PKK'yı rahatsız etti. Hem harekat alanının daralmasından hem de bölgenin refaha erecek olmasından endişe duyan örgüt, halkı provoke ediyor.

Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yapımı süren barajlar PKK'yı rahatsız etti. Hem harekat alanının daralmasından hem de bölgenin refaha erecek olmasından endişe duyan örgüt, halkı provoke ediyor. nbsp;PKK'nın sızma noktalarıyla baraj havzalarının çakışması son dönemde kalekolların ardından barajlara dönük eylemleri de başlattı. BDP'nin "Çevre zarar görüyor" adıyla başlattığı protestolar, örgütün bölgede hareket kabiliyetini kaybetmesiyle arttı. PKK yapımı devam eden 35 barajı bölgede rahat hareket edebilmesinin önünde fiziki bir engel olarak görüyor. PKK'nın baraj istememesinin bir diğer sebebi de doğuracağı ekonomik sonuçlar. Halen yapımı süren 35 baraj inşaatında 19 bin kişi çalışırken, barajların tamamlanmasıyla birlikte 29 milyar 739 bin su depolanacak, 453 bin 317 hektar zirai arazi suya kavuşacak ve yılda 12 milyar 254 milyon kilowatt saat enerji üretilecek. Barajlarla birlikte işsizler iş, çiftçi su, sanayici ucuz elektrik bulacak. Bu da PKK ve örgütün siyasi uzantılarını rahatsız ediyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde; 5'i Şırnak ve Hakkari, 3'ü Erzurum, Diyarbakır, Elazığ ve Bingöl, 2'si Erzincan, Ardahan ve Siirt, birer adet de Şanlıurfa, Mardin, Van, Kars, Muş, Artvin ve Tunceli'de baraj inşaatları devam ediyor.
EROĞLU: İNŞAATLARA DEVAM
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu baraj ve HES inşaatlarının durmayacağını söyledi. Bölgeye ucuz elektriğin gelmesi için çaba sarfettiklerini belirten Eroğlu, "İstihdam olsun, ekonomi büyüsün diye yatırımlar yapılıyoruz. Taşkınları önleyelim, erezyonu önleyelim diye baraj yapıyoruz. Fırat nehrine konu olan türküleri hatırlayın. Ne acılar yaşandığı o türkülerde var. Biz böyle acılar bir daha yaşanmasın, taşkınlar olmasın diye uğraşıyoruz. Sayın Demirel'in bir lafı vardı. 'Barajlara karşı çıkmak cinnet halidir' diyordu. Çok doğru söylemiş" ifadelerini kullandı.
CEVDET YILMAZ: NİYE VAZGEÇELİM!
Bölgede barajlara karşı çıkılmasına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da tepki gösterdi. Yılmaz, "Türkiye baraj inşaatlarından niye vazgeçsin? Dünyanın en önemli sorunların biri su sorunu iken, Türkiye de su zengini bir ülke değilken, suları değerlendirmekten daha doğal ne olabilir? Şunu anlamak mümkün değil. Türkiye huzur ortamına gidiyorsa, şiddet değil siyaset konuşsun deniyorsa bu tür konular artık tartışılmamalı. Ekonomik ve sosyal politikalar tartışılmalı" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...