Kadınların iktidarı! Erkek rakiplerine şans tanımadılar

Kadınların iktidarı! Erkek rakiplerine şans tanımadılar

GÜNDEM Haberleri

Bir önceki yerel seçimde 26 olan kadın belediye başkan sayısı bu seçimde 31'e yükseldi. Ayrıca 3 büyükşehiri de kadın adaylar kazandı.

30 Mart seçimlerinin kazananlarından biri de kadınlar oldu. 2009 yerel seçimlerinde 26 olan kadın belediye başkanı sayısı bu seçimle 31'a yükseldi. BDP'den 20, CHP'den 5, AK Parti'den 5 ve MHP'den 1 kadın aday başkanlık koltuğuna oturdu. Ayrıca ilk defa 3 büyükşehrin belediye başkanlığı koltuğuna 3 kadın oturdu. Diyarbakır, Gaziantep ve Aydın'da sandıktan kadın adaylar çıktı. Hakkari ve Konya Meram'da da kazanan yine kadın adaylar oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan istifa ederek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı'n aday olan Fatma Şahin seçimden zaferle çıktı. Şahin, en yakın rakibine 33 puan fark atarak yüzde 54.5'le Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Kısa bir süre önce büyükşehir olan Aydın'ın CHP'li Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, bu seçimde de koltuğunu kaybetmedi. İlk sandıklardan beri önde olan Çerçioğlu, sayım ilerledikçe arayı açarak yüzde 43.8 oyla Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı unvanını aldı. Yüzde 40 kadın kotasını uygulayan Barış ve Demokrasi Partisi ise, kalesi Diyarbakır'daki seçim yarışını, parti yönetiminden bir kadınla Gültan Kışanak'la kazandı. Kışanak 55.7 oyla seçildi. Hakkari'de de belediye başkanlığı seçimlerini yüzde 66.7 oy oranıyla BDP adayı Dilek Hatipoğlu kazandı.
5 BAŞKAN BAŞÖRTÜLÜ
Öte yandan Hükümet'in geçen yıl sonbaharda kamuda attığı demokratikleşme adımı sonrasında TBMM'de serbest hale gelen başörtüsü özgürlüğü bu seçimle birlikte yerel yönetimlere de taşınmış oldu. AK Parti'den Ankara Güdül'de Havva Yıldırım, Konya Meram'da Fatma Toru, Elazığ Keban'da Fethiye Atlı, Diyarbakır Hazro'da BDP'den Güler Özavcı Doğu ve Van Erciş'de yine BDP'den Diba Keskin ilk başörtülü belediye başkanı oldu.
Damla Peker-Osman Çobanoğlu nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...