Kadına yönelik şiddetle mücadele: Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili 2023/16 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde, kadına yönelik şiddetin etkin bir şekilde önlenmesi için çok yönlü ve bütüncül bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
Toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı bir şekilde mücadele etmesinin önemine dikkat çekilen genelgede, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve vatandaşların katkılarının büyük önem taşıdığı belirtildi.
Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadelede öncelikli politikaların belirlendiği üç ulusal eylem planının hayata geçirildiği, 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı'nın ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda ilgili tarafların katkılarıyla hazırlandığı hatırlatıldı.
"ŞİDDETE SIFIR TOLERANS"
Genelge, kadına yönelik şiddeti önleme, mağdurları koruma ve güçlendirme amacıyla belirlenen tedbirlerin hatırlatılmasının gerekliliğine vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
"Şiddetle mücadelede mevzuatın etkin uygulanmasına ve mağdurların adalete erişiminin kolaylaştırılmasına yönelik gerekli hukuki ve idari tedbirlerin alınmasına devam edilecektir. Ulusal Eylem Planı'nda yer alan faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları tarafından 'şiddete sıfır tolerans' anlayışı çerçevesinde gerekli hukuki, idari ve mali tedbirlerin alınmasına devam edilerek her türlü işbirliği sağlanacaktır. Tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından 8 Mart 2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında hakkında tedbir kararı bulunan şiddet mağdurları ile beraberindekilere yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin ulaşılabilir olması sağlanacak ve bu kişilerin gizlilik ve güvenliklerinin sağlanması amacıyla gerekli idari ve mali tedbirler alınacaktır."
NÜFUS TEMELLİ SAHA ARAŞTIRMALARI
Genelgede, kamu personelinin şiddetle mücadele konusundaki bilgi ve farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmaların devam edeceği, toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bilinçlendirme çalışmalarının sürdürüleceği belirtildi. Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için uluslararası standartlarda istatistik üretilmesine imkan sağlayacak verilerin elde edilmesi için nüfus temelli saha araştırmalarının gerçekleştirileceği kaydedildi.
ŞÖNİM'İN KAPASİTESİ GÜÇLENDİRİLECEK
Kadına yönelik şiddetle mücadelede kurumsal hizmet birimleri olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) ve kadın konukevlerinin kapasitesinin güçlendirileceği ifade edilen genelgede, kriz odaklı olmanın yanı sıra risk analizi ve yönetimi odaklı yaklaşımla şiddet mağduruna erken müdahale edilmesinin sağlanacağı belirtildi.
YEREL YÖNETİMLER
Yerel düzeyde şiddetle mücadelede koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması için vali ve kaymakamlar tarafından gerekli tedbirlerin alınacağı, şiddet mağdurlarının sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması ve şiddet uygulayanlara yönelik sağlık tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması için paydaş kurumlar arasında eş güdümün artırılacağı ifade edilen genelgede, teknik takip sistemlerinin etkin uygulanmasına yönelik tedbirlerin alınacağı belirtildi.
DİJİTAL ŞİDDETLE MÜCADELE
Dijital şiddetle mücadele ve erken yaşta ve zorla evliliklere karşı dijital okur-yazarlık eğitimleri başta olmak üzere farkındalık çalışmalarının gerçekleştirileceği belirtilen genelgede, belediyelerin kadın konukevi açma yükümlülüklerini yerine getirmelerinin sağlanacağı ve kadınların iş gücüne katılımlarını teşvik etmeye yönelik aktif iş gücü hizmetleri kapsamında faaliyetlerin yürütüleceği ifade edildi.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET KOMİSYONU'NUN ADI DEĞİŞTİ
Son olarak, Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi'nin adının "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu" olarak değiştirildiği ve bu kurulun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlığında, çeşitli bakanlıkların temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yeniden teşkilatlandırıldığı belirtildi. Koordinasyon Kurulu'nun kadına yönelik şiddetle mücadele alanında mevcut uygulamaları değerlendireceği, sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için kurumlar arası işbirliği ve eş güdümü artıracağı, alınan kararların Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planları/Yıllık Faaliyet Planları'na ekleneceği ifade edildi. Bu bağlamda, Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi'nin 2006/17 sayılı genelge ile yürürlükten kaldırıldığı da vurgulandı.