Kahramanmaraş depremlerini inceleyen Japon profesörden dikkat çeken açıklama: Uydular depremleri önceden bildirecek

‘Asrın felaketi’ olarak tanımlanan Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin bilim insanları önemli açıklamalar yapmayı sürdürüyor. Uydu görüntüleri felaketin büyüklüğünü ortaya koyarken, Japonya’daki Tokyo Üniversitesi Enformasyon Biriminden Profesör Hidenori Watanave dikkat çeken bir değerlendirme yaptı. Watanave, fay hatları ve kırıkların boyutunu gösteren videoları göstererek, gelecekte depremlerin uydular sayesinde önceden tahmin edilebileceğini ifade etti.
TRT Haber’den Tuna Şanlı’nın aktardığı bilgilere göre, Profesör Hidenori Watanave, Türkiye’de meydana gelen ve 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerle Japonya’daki 9 büyüklüğündeki depremleri karşılaştırdı. Uzman isim, Japonya'daki büyük depremlerden bazılarının Türkiye'deki gibi yer kabuğu levhalarının birleştiği yerde meydana geldiğini ancak Türkiye'deki depremin karada meydana gelmesi sebebiyle çok daha yıkıcı olduğunu belirtti.
Profesör Watanave, video konferans yoluyla yaptığı açıklamada, Japonya’da tsunamiye yol açan depremin karada büyük yıkıma sebep olacağını tahmin ederek uydu görüntüleri toplamaya başladığını söyledi. Uydu ve drone görüntülerini inceleyen bilim insanı, Türkiye'deki felaketin büyüklüğünün farkına vardığını ifade etti.
‘TÜRKİYE DEPREMİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR AFET'
Profesör Watanave, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depreme ilişkin, “Türkiye depremi şimdiye kadar gördüklerimizin çok ötesinde. 'Kendi ölçeğinde benzeri görülmemiş bir afet' denilebilir. Biz böyle bir durumu hiç yaşamadık. Birçok şehirde çok sayıda bina çöktü. Bu, yüzyılın felaketi” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
UYDU GÖRÜNTÜLERİYLE DEPREMLER TAHMİN EDİLEBİLİR
Watanave, birleştirilen uydu görüntüleri analiz edilerek, fay hattı veya kırılmanın ne yöne seyredeceğini kestirmenin mümkün olduğunu da ileri sürdü. Uydu görüntülerini birleştirerek elde ettiği videoları Japon coğrafi enformasyon şirketinde, felaket önleme teknolojisi biriminden deprem bilimci Masasi Omata ile analiz ettiklerini belirten Profesör Watanave devamında şöyle konuştu:
“Bölgede fayın uzadığını, yanal doğrultuda atımlı bir fay olan bir dizinin meydana geldiğini doğruladık. Sentetik açıklıklı radar (SAR) verilerini kullanarak zemindeki dalgalanmalardaki değişiklikleri tespit edebilme ve gelecekte fayların hareket edebileceği alanları keşfedebilme ihtimalimiz var. SAR verileri uydu görüntüleriyle birleştirilerek zemindeki ince değişiklikler tespit edilebilir. Depremden detaylı uydu görüntüleri ve SAR verileri elde edildi. Bu veriler, gelecekte fay hareketini ve büyük depremleri tahmin etmede faydalı olacaktır.”