Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İsveç FETÖ için cazibe merkezi olmaya devam ediyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile Ortak Basın Toplantısında açıklamalarda bulundu. "FETÖ mensupları için İsveç bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor" diyen Çavuşoğlu, "FETÖ bulunduğu her ülke için tehdit" şeklinde konuştu. İsveç Dışişleri Bakanı Billström ise "PKK faaliyetlerine İsveç topraklarında destek suç unsuru haline gelecek" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşını ağırladı. İki bakan görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile Ortak Basın Toplantısında açıklamalarda bulundu. Türkiye ve İsveç arasında bir düşmanlık olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu müzakerelerin yapıcı bir şekilde devam ettiğini ifade etti.
SAVUNMA SANAYİİNDE KISITLAMALAR KALDIRILDI
Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularına ilişkin, “Şunu kabul etmemiz lazım, o günden bu yana her iki ülke bazı ilerlemeler kaydetti. Biz atılan adımları açıkça söylüyor, kabul ediyor, bundan da memnuniyet duyuyoruz. İsveç’in attığı adımları da not ediyoruz. Anayasalarında değişiklikler yapıyorlar. Savunma sanayiinde ürünlere getirilen kısıtlamaların kaldırıldığı açıklamaları son derece olumlu. Mevkidaşımın özellikle terör örgütü PYD/YPG ile aralarına mesafe koyan açıklamaları da önemliydi.
"İADE TALEBİNİN REDDEDİLMESİ ÇOK OLUMSUZ BİR GELİŞME"
Keza PKK iltisaklı bir şahsı ülkemize sınır dış ettiler. Bunlar doğru yönde atılan adımlardır. Ancak özellikle terör örgütü iltisaklı suçluların iadesi ve terör varlıklarının dondurulması gibi bazı konularda somut bir gelişme yok. Listemizde olmayan bir kişinin iade edilmesini memnuniyetle karşıladığımızı söylemiştik. Bu hafta bir FETÖ mensubunun ülkemize iade talebi İsveç Yargıtayı tarafından reddedildi, bu çok olumsuz bir gelişme. Terör iltisaklı şahısların sınır dışı edilmeleri konusunda ilave adımların atılması bizim en doğal beklentimiz. İsveç’in de, Finlandiya’nın da ahitnameden doğan yükümlülükleri var” diye konuştu.
ÇAVUŞOĞLU: İMKANSIZI İSTEMİYORUZ
Bakan Çavuşoğlu, FETÖ mensupları için İsveç’in cazibe merkezi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Nihayetinde biz imkansızı istemiyoruz, terörle mücadelede sizden destek istiyoruz. Sizinle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesinde, müttefik olmak istediğiniz ülkenin güvenlik endişelerini anlamanızı istiyoruz. Atılması gereken önemli adımlar var. Türk halkının ve de Meclisimizin de ikna olması gerekiyor. Bu yönde atacağınız adımlarda biz Türkiye olarak her türlü desteği vereceğiz.” Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, somut adımlar görmek istediklerini kaydederek, İsveç’in yeni hükümetinin terörle mücadele konusunda daha kararlı ve daha samimi olduğunun altını çizdi.
"İSVEÇ SÖZLERİNİ TUTAR"
Türkiye ve İsveç’in son derece yoğun iş birliğine sahip olan ülkeler olduğunu söyleyen Billström ise, “Terörizmle mücadele konusunda çok önemli bir iş birliğimiz var. En önemli konu başlıklarımızdan biri oldu. İsveç bir ahitname (Türkiye-Finlandiya-İsveç Üçlü Mutabakatı) imzaladı. Bazı adımların atılması gerekiyor terörizmle mücadele konusunda. İsveç sözlerini tutar. Biz bu ahitnameyi çok ciddi olarak ele alıyoruz. Her paragrafla ilgili olarak adımlarımızı atmaya başladık ve bunu uygulamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
YENİ MEVZUATLAR YOLDA
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Billström, İsveç’in terörizm konusunda somut adım atamadığı yönünde gelen soru üzerine, “Biz taahhütlerimizi ciddiye alan bir ülkeyiz. İsveç’te bağımsız bir yargı var. Üçlü ahitnamenin imzalanmasından bu yana İsveç’teki özellikle operasyonel iş birliğinin yoğunlaşmasıyla ilgili adımlar atıldı. PKK, belki İsveç’e büyük tehdit olmayabilir ama kesinlikle Türkiye için büyük bir tehdit. Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. Bireysel olarak vakalara değil genel tabloya bakmak lazım. 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan yeni yasal düzenleme ve şu anda İsveç parlamentosunda görüşülen bir başka yasal düzenlemeden sonra anayasada değişiklikler olacak. Yeni bir mevzuat yürürlüğe girecek. Biz terörizm propagandası yapmayı suç haline getireceğiz. Bu da çok geniş kapsama sahip olacak. İkinci yasal düzenleme için ise terörizmin desteklenmesi ya da teşvik edilmesi artık suç teşkil edecek. PKK faaliyetlerinin İsveç topraklarında desteklenmesi, İsveç topraklarında artık suç unsuru haline gelecek” açıklamasında bulundu.
Yeni kanunun dernekleşme ve bununla ilgili toplantı gibi özgürlükleri kısıtlayabileceğini bildiren Billström, “Yeni bir suç kabul edeceğiz. Bir terörist örgütte bu terör örgütünü teşvik etmek, bununla ilgili propaganda yapmak ve onu desteklemek için atılan adımlar artık suç teşkil edecek” diye konuştu.
İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI: TÜRK TARAFININ MÜDAHİL OLMASI DOĞAL
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye ziyareti öncesi terör örgütü FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi Bülent Keneş'in Türkiye'ye iade edilmesinin İsveç yargı makamları tarafından reddedilmesine ilişkin Türkiye ve İsveç arasındaki sürekli temas kapsamında önemli ve anlamlı olacağını belirten Billström, Türk tarafının iade davalarına müdahil olmasının doğal olduğunu aktardı. “İsveç hükümeti açısından bizim görüşümüz, İsveç'in bu davaları ele alma sisteminin nasıl olduğu konusunda da net olmamız gerektiğidir” ifadelerini kullanan Billström, davanın NATO sürecini nasıl etkileyeceği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini belirterek, İsveç hükümetindeki yetkililerin mahkemelerin kararlarını kontrol edemeyeceğine vurgu yaptı.
"YENİ YASALARLA PKK İLE MÜCADELE ÇABALARINI GÜÇLENDİRECEĞİZ"
İsveç'teki iade taleplerine bakan mahkemelerin, Türkiye'nin de imzalamış olduğu Avrupa suçluların iadesi sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası hukuka tabi olduğunu belirten Billström, “Soru gündeme gelirse, bilmelisiniz ki Türk hükümeti bu sistemlerin nasıl çalıştığı konusunda çok bilgili ve iyi biliyor. Ankara'ya götürdüğümüz en önemli mesaj, İsveç'in yeni yasalar ile terörizm ve PKK ile mücadele çabalarını güçlendirmesidir. İsveç ve Finlandiya üye olduğunda hem NATO hem de Türkiye kendini daha güvende hissedebilecektir” dedi.
BÜLENT KENEŞ'İN İADESİNİN REDDEDİLMESİ
İsveç Yüksek Mahkemesi, FETÖ terör örgütü üyesi ve Zaman Gazetesi'nin genel yayın müdürü Bülent Keneş'in Türkiye'ye iade edilmesi talebini reddetti. Mahkeme, Keneş'e yöneltilen suçlamalardan bazılarının İsveç'te suç teşkil etmediğini, davanın siyasi nitelik taşıdığını ve Keneş'in İsveç'te mülteci statüsüyle bulunmasını iade önündeki engeller olarak sıraladı. Yargıç Petter Asp tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Sonuç olarak, hükümet iade talebini kabul etmedi" ifadeleri kullanıldı.
İSVEÇ İADE KARARINI DEĞERLENDİRDİ
İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, FETÖ soruşturmasının firari şüphelisi ve Today's Zaman Gazetesi'nin eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş'in Türkiye'ye iade talebini reddeden İsveç Yüksek Mahkemesi'nin kararını devlet televizyonu SVT'ye değerlendirdi. Bakan Strömmer, Yüksek Mahkeme'nin kararının İsveç'in NATO başvurusunu etkileyip etkilemeyeceği konusunda spekülasyon yapmak istemediğini söyleyerek, "İsveç hukukun üstünlüğü ile yönetilen bir devlettir ve bu tür davalarla ilgilenecek bir yasamız vardır. Yargıtay kararını verdi, şimdi Bakanlar Kurulu davayı karara bağlamak için çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.
SKANDAL KARARA İLK TEPKİ
İsveç'in Bülent Keneş'i iade etmemesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Bülent Keneş’in iadesi talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme. Biz İsveç ve Finlandiya’dan güzel sözler işitmek istemiyoruz somut adımlar görmek istiyoruz." açıklamasında bulundu. Çavuşoğlu şunları söyledi:
"İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği gündeme geldiğinden bu yana söylenecek sözler söylendi. Bununla birlikte ahitname ve üçlü muhtıra imzalandı. Herkes bu belgeye göre yükümlülüklerini yerine getirecek. Türkiye’nin talepleri gayet açık. Yeni hükumetin gelmesiyle birlikte İsveç tarafından olumlu mesajlar geldi, ziyaretler gerçekleştirildi. Sayın başbakanın da ülkemize ziyareti bu anlamda son derece faydalı oldu. Finlandiya’dan da bazı açıklamalar oldu ve yasal değişiklikler gerçekleştirildi. Bunlardan bazıları yılbaşından sonra yürürlüğe girecek. Sonuçta söylenecekler söylendi; bundan sonra somut adım atmak gerekiyor.
"TÜRKİYE'YE DEPORT EDİLMESİ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz 8 Kasım'da Türkiye'de İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'ı kabul etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Özellikle yapmış olduğumuz görüşmedeki hedef, terörle mücadelede İsveç'in bu noktadaki tutumu. Bu rakamların 30, 70 veya 100 olması tartışılabilecek konular. Şu anda FETÖ'cü Bülent Keneş'in İsveç'ten Türkiye'ye deport edilmesi bizim için önemli. Biz bu konuda İsveç'in daha hassas davranmasını bekliyoruz" diye konuşmuştu.