İsveç bir PKK'lıyı Türkiye'ye iade edecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsveç bir PKK'lıyı Türkiye'ye iade edecek

GÜNDEM Haberleri

İsveç, uyuşturucu kaçakçılığından hükümlü bir PKK'lı teröristi Türkiye'ye iade etme kararı aldı. NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmayan İsveç'in bu kararının talepler doğrultusunda terör yasalarında yaptığı değişiklerin ardından gelmesi dikkat çekti.

NATO'ya girebilmek için Türkiye'nin onayına ihtiyacı olan İsveç'ten dikkat çeken bir adım geldi.  İsveç, Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermek için geçtiğimiz günlerde terörle mücadele konusundaki yeni yasayı yürürlüğe koydu. Hemen ardından da uyuşturucu kaçakçılığından hükümlü bir PKK'lı teröristi Türkiye'ye iade etme kararı aldıklarını açıkladılar. 

İSVEÇ HÜKÜMETİ BU KARARI VERMEK İÇİN ÖZEL BİR TOPLANTI YAPTI

İsveç hükümetinin bu kararı, pazartesi günü özel bir toplantıda aldığı iddia edildi. Öte yandan İsveç Yüksek Mahkemesi de ne Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ne de İsveç'in kendi iade yasasının Türkiye'nin talebini yerine getirmeye bir engel oluşturmadığına karar verdi.

İsveç Adalet Bakanlığı yetkilisi Eşref Ahmed "Hükümet 12 Haziran 2023 tarihinde, Türkiye'de uyuşturucu suçundan dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılan 35 yaşındaki bir Türk vatandaşının iade talebini kabul etmeye karar verdi" dedi.  

ŞARTLI TAHLİYE EDİLMİŞTİ

35 yaşındaki teröristin iddialara göre, HDP ile ilişkili faaliyetlerinin yanı sıra, sosyal medyada PKK'ya açıkça destek vermek suretiyle İsveç'te terör örgütü olarak kabul edilen bir grupla ilişkisinin olduğu belirtiliyor. 

Türk savcıların İsveç Yüksek Mahkemesi'nde söz konusu kişi hakkında bir terör örgütüyle bağlantılı olmak ya da Türkiye Cumhururiyeti Cumhurbaşkanı'na hakaretten dolayı hakkında yürütülmekte olan bir soruşturma olduğu iddiasını reddettiği bildiriliyor. 

Türkiye'de uyuşturucu taşıma suçundan dört yıl hapis cezasına çarptırılmış, ancak cezasının ikinci yılında şartlı tahliye edildikten sonra İsveç'e giderek burada çalışmaya başlamıştı. İadenin önümüzdeki haftalarda gerçekleşmesi bekleniyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...