İsteyen ‘imam hatip’e geçiş yapabilecek

Düzenleyen:
İsteyen ‘imam hatip’e geçiş  yapabilecek

GÜNDEM Haberleri

Yerleştirme işlemleri öğrencinin 8. sınıfta girdiği TEOG ortak sınavlarından aldığı puana göre yapılacak. Gençlerin tercihleri de göz önünde bulundurulacak

Gökhan KAYA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile askerî liselerin kapatılmasının ardından bu okullarda eğitim gören öğrenciler için yol haritasını belirledi. Bu okullarda eğitim alan öğrenciler imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine puanlarına ve tercihlerine göre yerleştirilecek. MEB’in üzerinde çalıştığı uygulama, daha önce kapatılan polis koleji öğrencilerine uygulanan sistemle benzerlik gösteriyor. Askeri liselerde eğitim alan 5 bine yakın öğrencinin liseye geçiş puanı bulunuyor. Bu sebeple öğrencilerin askerî liseden alınıp normal liselere yerleştirilmesinin önünde bir engel bulunmuyor. Yerleştirme işlemleri öğrencinin 8. sınıfta girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarından aldığı puana göre yapılacak. Yerleştirmelerde öğrencilerin yapacağı tercihler de göz önünde bulundurulacak. 

MEB, söz konusu öğrencilerin liselere yerleştirilmesi için askeri liselerde okutulan derslerle normal liselerde yer alan derslerin müfredatını karşılaştırdı. Bu çalışmaya göre askeri lise öğrencilerinin fen ve sosyal bilimler liselerini tercih edemeyeceği görüldü. Bu öğrencilerin sadece imam hatip, meslek ve Anadolu liselerini tercih yapabilmesi kararı alındı. Buna göre; bu yıl askerî lise sınavları yapılmadığı için 9. sınıf öğrencisi bulunmuyor. Öğrenci yerleştirme işlemleri 10. sınıftan itibaren yapılacak. Yapılan müfredat karşılaştırması çalışmasına göre 10. sınıftaki öğrenciler imam hatip, meslek ve Anadolu liselerine gidebilecek. 11 ve 12. sınıf öğrencileri ise sadece Anadolu liselerini tercih edebilecek.

GATA'DA KAZAN-KAZAN FORMÜLÜ

Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasıyla birlikte kazan-kazan formülü işletilecek. GATA ve bağlı sağlık kuruluşlarında subay doktorlar görev yapmaya devam edecek. GATA’daki askeri personelin özlük hakları korunacak ve maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. Bunlar artık döner sermayeden de yararlanarak daha fazla kazanç elde edebilecek. Diğer yandan 31 ilde bulunan askeri hastanelerin 5 binden fazla yatak ka-pasitesi de vatandaşın hizmetine sunulmuş olacak. Bu arada, İstanbul’da kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi, GATA’nın akademi ve eğitim tarafını yürütecek, sağlık hizmetleri de bakanlık tarafından verilecek. GATA’da eğitim alan askeri öğrenciler, YÖK’ün belirlediği üniversitelerin tıp fakültelerine yönlendirilecek. Bundan sonra öğrenci alımlarını Sağlık Bilimleri Üniversitesi gerçekleştirecek. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...