İşte taksicinin hali, peki ne yapsın Ali?

İşte taksicinin hali, peki ne yapsın Ali?

GÜNDEM Haberleri

İstanbul Yenibosna'nın işlek caddelerinin birinde engelli Ali Polat'a refakatçi olup taksi çevirmeye kalktık. El kaldırdığımız bütün taksiler durdu. Bu sefer Ali'nin halasını çağırdık. Ve sadece 10 taksiciden biri durdu.


Egelsizsayfa
HAZIRLAYAN: Fatih SELEK nbsp;




##tgvideo## nbsp;



İSTANBUL/CÜNEYT BİTİKÇİOĞLU
Taksicilerin bir süredir çıkması için bastırdığı "korsan yasası" esnafın yüzünü güldürdü. İstanbul'da ticari taksi plakalarının değeri yasanın ardından tam yüzde 30 arttı. nbsp;Fiyatlar yükseldi, peki bu kaliteye yansıyacak mı bilemiyoruz. nbsp;
Tekerlekli sandalye kullanan engelliler, taksilerin kendilerini almadıklarından, kötü muamele gösterdiklerinden şikayet ediyor.
Hangi engelliye "taksi"den söz açsanız, yaşadığı üç beş kötü hatırasını anlatmaya başlayarak giriyor söze. Biz de problemi yerinde görmek için yollara düştük.
İstanbul Yenibosna'nın işlek caddelerinin birinde ortopedik engelli Ali Polat'a (22) refakatçi olup taksi çevirmeye kalktık. El kaldırdığımız bütün taksiler durdu. Bu sefer, biz kenara çekildik ve Ali'nin halasını çağırıp taksi durdurmasını istedik. Hala Seher Çitil'e 10 taksiden biri durdu. Hatta direksiyonunu kırıp yönünü değiştirenler oldu. nbsp;
Ali'nin annesi Sabiha Polat'ın iki engelli çocuğu var. Taksicilerin engelli ve kadın ayırımcılığı yaptığını söylüyor Anne Polat... Bir ayaklarının hastanede olduğunu anlatan Polat şunları söylüyor: "Geçen gün hastanede randevumuz vardı. Doktor aradı ve bir saate kadar gelmemizi söyledi. Yenibosna'daki evimizden Taksim İlkyardım Hastanesine gitmemiz gerekiyordu. Oğlumu kucakladım. Tekerlekli sandalyesine koydum. Taksilerin geçtiği caddeye yöneldim. Tam yarım saat içinde belki 25 taksi geçti ama hiç biri durmadı. O bir saatin yarısı taksi gözlemekle geçti. Allah'tan içlerinden biri durdu nbsp;ve hastaneye yetiştirdi. Ben değil eşim olsa iş değişiyor. Çünkü genelde bayanlara durmuyorlar. nbsp;
Bütün işimizi korsanlar görüyordu. Gelip kapımıza kadar alıp arabaya koymaya yardım ederlerdi. Bir telefon açmamızda kapımıza kadar gelirlerdi. Tamam korsanı yasaklayın ama onlar kadar hizmet verin, araçlarınızı bize uygun yapın lütfen..."
Erdal Özdemir de 41 yaşında bir ortopedik engelli. Özdemir şöyle diyor: "16 senedir engelliyim. Tekerlikli sandalyem var. İstanbul'da toplu taşımayı yeni yeni kullanıyoruz. Önceden hep taksilere biniyorduk. Şimdiye kadar çok taksiciyle münakaşa yaşadık. Çünkü tekerlekli sandalyemiz olduğu için almıyor. Arkada tüpüm var sığmaz diyor. Ama beni geçtikten sonra bir başkasını alıyor. Bazıları çok insaflı, koşuyor yardım ediyorlar. Ama genelde engellileri almak istemiyorlar. Çünkü, onlara göre biz zahmet veriyoruz, zaman kaybı yaşatıyoruz. Oysa bizi ücretsiz taşımalarını istemiyoruz ki..."
Edindiğimiz bilgiye göre, Büyükşehir Belediyesi sektör temsilcileriyle model taksi için bir çıkış yolu arıyor. Taski odaları araçların yenilenmesi için vergi indirimi istiyor. Maliye Bakanlığı ise buna yanaşmıyor. Bu sebeple belediye şimdilik toplu taşımaya ağırlık veriyor.



İşte taksicinin hali, peki ne yapsın Ali?
GİDİŞ 8, nbsp;DÖNÜŞ nbsp;18 LİRA
Engelli Ali Polat ile taksi çevirdik. Bize duran şoförler, Ali'nin halasına ise yönünü çevirdi. Ali bu sırada anlattı: "Geçen haftalarda hastaneye gittik. Taksimetre 8 lira yazdı. Dönüşte ise 18 lira tuttu. Trafik var deyip şoför bizi dolandırdı."




İşte taksicinin hali, peki ne yapsın Ali?
NEW YORK'U nbsp;FETHETTİK AMA...
Engelsiz taksi için çözümü yine yerli bir firma yaptı. Türk otomotivinin öncülerinden Karsan, engellileri de düşünerek ürettiği Concept V1 modeliyle New York taksi ihalesinde finale kalmış, en çok beğenilen tasarım olmuştu. Araç, 90 derece açılan kapıları, iç yapısı, otomatik rampasıyla göz doldurmuştu.

ODA DA ŞİKAYETÇİ
17 bin taksi var nbsp;birisi engelsiz değil nbsp;

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Yılmaz Yahya Uğur, taksicilerin engellilere duyarsız kaldığını kabul ediyor. Uğur, "Odamıza kayıtlı 17 bin 390 ticari taksi bulunuyor. Bunların içinde engelli taksi yok. Taksicilerin engellilere tavırlarından bir de şikayetçiyiz. Ama bu konuda bir yaptırım getiremiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teklif verdik. Her açılacak durakta bir engelli taksi bulundurma zorunluluğu getirilsin ve her durağa engelli rampası kurulsun" diyor.

İSÖM: nbsp;Yetişemiyoruz, nbsp;talep çok fazla
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğünün (İSÖM) 15'i asansörlü, 70 aracı var. Bunlarla 5 yıldır engellileri ücretsiz taşıyor. İstanbul'da kendilerine kayıtlı 105 bin civarında engelli bulunduğunu belirten İSÖM Müdürü Bekir Köksal, talebe yetişemediklerini söylüyor. Köksal "Bunun için dolmuş ve taksilerin engellilere uygun olması gerekiyor. Mesela, iki durakta bir engelli taksi olabilir" diyor. nbsp;



İşte taksicinin hali, peki ne yapsın Ali?














'Eyüp Can'lar ilaca kavuştu
Önceki haftalarda Sosyal Sigortalar Kurumu'nun, Sağlık Bakanlığının belirlediği oranın altında zekâ geriliği tespit edilen çocukların ilacını ödemediğini yazmış, bu sebeple mukopolissakaridoz (MPS) hastası Eyüp Can Özkaya'nın ölüme terk edildiğini duyurmuştuk. Ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Eyüp Can'a müjdeli haber geldi. Bakanlık, yıllık maliyeti 800 bin lirayı bulan ilacın karşılanacağını duyurdu. Bu konuda yasal düzenleme yapmaya hazırlanan Bakanlık, Türkiye'de sadece 20 civarında olan bu çocukları mağdur etmeyecek. Seslerini duyurduğu için Türkiye Gazetesine teşekkür eden baba Ercan Özkaya, "Gerekli müracaatı yaptık. İlacı alabileceğiz. Çok mutluyuz" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...