İstanbul'un 57 yıllık su ihtiyacı tamam

İstanbul'un 57 yıllık su ihtiyacı tamam

GÜNDEM Haberleri

2071'e kadar İstanbul'u susuz bırakmayacak olan dev proje, Bakan Eroğlu ve Başkan Topbaş'ın temel atmasıyla start alacak.

16 milyon nüfuslu İstanbul'un uzun vadede su ihtiyacını karşılayacak Melen Çayı projesinde en önemli ayaklardan birinin temeli yarın atılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın katılacağı törenle proje kapsamındaki Melen Barajı'nın inşası başlayacak. Başbakan Erdoğan tarafından 2012'de birinci kısmı açılan projeyle 268 milyon metreküp su sağlanıyor. İkinci kısmından alınacak 307 milyon metreküp su ile beraber Melen'den şehre gelecek toplam su miktarı 575 milyon metreküpe ulaşacak. Son kısmın tamamlanmasıyla yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edilecek. Böylece, İstanbul'un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanmış olacak. İsale hatları, arıtma tesisleri, terfi merkezlerini barındıran projede inşa edilen tünel ile dünyada iki kıtayı birbirine bağlayan ilk ve tek uzun su altı tüneli yer alıyor. Batı Karadeniz Bölgesinde İstanbul Boğazı'nın 170 km doğusunda, Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktada yapılacak olan Melen Barajı, 214 milyon liraya mal olacak. 2016 yılında tamamlanması planlanan kentin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını karşılayacak 186 kilometre uzunluğundaki Melen Projesi'nin tamamı ise, 3 milyar 700 milyon TL'ye maliyete ulaşacak. 2013'te Melen'den İstanbul'a 159 milyon metreküp suyun geldiği bildiriliyor. İstanbul'un 57 yıllık su ihtiyacını karşılayacak Melen projesiyle İstanbul'u susuz bırakmayacağını belirten Veysel Eroğlu, "İstanbullular susuzluk konusunda endişe etmesin. İstanbul'da kuraklık olsa dahi su sıkıntı olmayacak" dedi.
DAMLA PEKER - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...