İstanbul'da trafik neden tıkanıyor

İstanbul'da trafik neden tıkanıyor

GÜNDEM Haberleri

Son dönemde İstanbul'da normalin üstünde bir yoğunluk yaşanıyor. Peki bunun sebebi ne?

İstanbul'un en önemli problemlerinin başında trafik yoğunluğu geliyor. Megakent'teki bu yoğunluk öyle bir hâl aldı ki hükümet bile bu meselenin nbsp;çözümü için devrede. Metro, tramvay, metrobüs, deniz ulaşımı, tren gibi değişik alternatiflerle vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanma alışkanlığını artırmaya çalışan nbsp;İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu hamleleri kısmi olarak konuya bir çare oldu. Ancak çile İstanbullular için bitmek bilmiyor. Trafiğe çıkan araç sayısındaki artış, kişilerin tek başlarına araçlarına binerek yola çıkması, alternatif yolların kullanılmaması bu çeşmekeşliği daha da karışık bir hale getiriyor. Yoğunluğun son haftalarda daha da artması ise bir başka tartışma başlattı. Kimilerine göre "Gezi" eylemcileri bu defa da hafif hasarlı kazalarla trafiği bilerek kilitleyip, İBB'yi zor durumda bırakmak istiyor. Peki gerçek sebep ne? Konunun uzmanlarına sorduk.



Analistler nbsp;ne nbsp;dedi


Prof. Dr. Recep Bozlağan
(Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı)
Trafiğin, Gezicilerle alakasının olduğunu düşünmüyorum. Bu nbsp; nbsp;komplo teorisi. Şu anki tıkanıklığın sebebi konjonktürel. İlçe belediyeleri seçim yaklaştığı için altyapı çalışmalarını hızlandırdı. Karayolları yol bakım çalışmaları yapıyor. Tabii sürücüler de kurallarına uymuyor ve kazalar yaşanıyor. Trafiğin genel sebebi ise planlama ve imar faaliyetlerinde yapılan hatalar. Alt yapısı düşünülmeden ve danışılmadan yapılan toplu konutlar, alışveriş ve iş merkezleri de İstanbul trafiğinin yoğunluğa yol açıyor. Şehirdeki trafik sıkışıklığının ekonomiye yıllık maliyeti 6 milyar TL'yi aşıyor. Oysa köprülerden elde edilen yıllık gelir ise 200 milyon TL civarında. Yani kayıp, köprü kazancının 30 katı büyüklükte. Köprü girişlerinde bulunan gişelerin sayısının fazla olması, köprü giriş ve çıkışlarında trafiğe sebep oluyor. Bu gişeler azaltılmalı. Otoban gişeleri de daha uzak yerlere taşınmalı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne trafik cezası yazma hakkı verilmeli. Pik saatlerin öncesinde, sözgelimi sabah 05:00-07:00 saatleri arasında, köprü ve otoyol gişelerinde %50 veya daha yüksek oranda indirim yapılabilir. İki yaka arasına teleferik kurulabilir. Sadece 1. ve 2. köprüler değil, banliyö hatları, Marmaray, Avrasya Tüneli ve trafik yönetimi bütün boyutlarıyla İBB'ye devredilmeli.


İBB Trafik Kontrol Merkezi
İstanbul trafiğinin yoğun olmasının en önemli sebebi vatandaşların toplu taşıma araçlarını fazla kullanmamaları. İstanbul'da trafiğin yoğun olduğu saatlerde yola çıkan sürücüler bu problemin büyümesindeki en önemli faktörlerden biri. Yoğun trafikte şerit değiştirmek isteyen sürücülerin hataları da bu yoğunluğu artırıyor. Genel olarak bakıldığında İstanbul'da trafik kazası sıkça yaşanıyor. Bizim bakış açımıza göre sürücülerin bir çoğu kendi aralarında tutanak tutarak yollarına devam ediyor. Ama büyük kazalarda çekicinin ve polis ekiplerinin beklenmesi kilometrelerce uzunluğunda araç kuyruğu oluşmasına sebep oluyor. Tutanak tutmak için aracını kenara çekmeyen ve polisi bekleyenlerin büyük bölümünü otomobilini yeni almış ve kaskosunu bozmak istemeyen sürücüler oluşturuyor.


Nuh Alibeyaz (Sigortacı)
Kazalarda ölüm ve yaralanma yoksa ve olaya karışan resmi araç değilse sürücüler kendi aralarında tutanak tutabiliyor. Fakat karşı tarafla anlaşmayıp, inatla polis bekleyen sürücüler oluyor. Oysa polis de gelse onlara sadece ne yapmaları gerektiği konusunda yol gösteriyor. Sürücüler araçlarını emniyet şeridine çekip anlaşabilir. Ama toplumda "tutanak araçların kaza yaptığı şeritte tutulur" gibi bir yanlış inanış var. Bu yüzden sol ve orta şerit kilitleniyor. Ticarî araçlarda da yapılan her kaza, sigorta bedelini bin lira gibi miktarda artırıyor. Bu yüzden kazaya karışan ticarî araç sürücüleri olay yerinden kaçıyor. Diğeri de polisin gelmesini bekliyor ve trafik karışıyor.

-----------------


İstanbul trafiğine "Salyangoz"lu gönderme
Twitter adresinde bir fotoğraf paylaşan ünlü oyuncu Russel Crowe, "Bu adam Istanbul trafiğinden daha hızlı hareket eder çok daha hızlı" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...