İşkenceyi bildirmeyen polise 5 ay hapis

İşkenceyi bildirmeyen polise 5 ay hapis

GÜNDEM Haberleri

Meslektaşlarının işkence yaptığını görüp olayı amirlerine bildirmeyen polis memuruna 5 ay hapis cezası verildi.

Tiyatro yönetmeni Metin Boran'ı İstanbul, Beyoğlu'nda darp eden 3 polis hakkında açılan 'hakaret, basit yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve işkence' davasında İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, "Sistematik işkence uygulanmamıştır" diyerek bu suçtan hüküm kurulmasına gerek olmadığına karar vermişti. Mahkeme, basit yaralama ve hakaretten verdiği 1 yıl 8'er ay verdiği hapis cezasını ise 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' çevirmişti. Uzaktan olayı görüp yetkili amirlerine bildirmeyen ve görevi kötüye kullanmak suçundan yargılanan İsmail Y. ise beraat etmişti. Ancak Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, olayın bir bütün olarak değerlendirildiğinde şüpheli polislerin işkence suçundan da yargılanması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın ilamı doğrultusunda yeniden yargılanan polisler, "Bizim yaptığımız işkence değildir. Kötü muameledir ya da eziyettir. Vicdanen işkence suçunu yapmadığımıza inanıyoruz" diye savunma yaptı. Olay tarihinde 21 günlük polis olduğunu belirten İsmail Y. de "Yarım saatte olay amirlerimize bildirildi. Amirlerime olayı bildirmeme suçunu işlememiş olduğumu düşünüyorum" dedi. Kararını açıklayan mahkeme, 3 polisi işkence suçundan 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkûm etti. İsmail Y.'ye de 5 ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' çevirdi.


COPLA KAFASINA VURDULAR
Beyoğlu Belediyesi'nin desteği ile 2007-2009 yılları arasında Dolapdere ve Tarlabaşı'nda yoksul çocuklara Sanat Atölyesi Koordinatörlüğü yapan yönetmen Metin Boran, iddiaya göre 17 Temmuz 2008 günü iş çıkışı 3 polisin saldırısına uğradı. Aynı zamanda tiyatro eleştirmenliği de yapan Boran, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre olay günü iş arkadaşı Gizem E. ile birlikte Dolapdere'den çıktıktan sonra Taksim'e doğru yürürken ekip aracında bulunan polis memuru A.Y., Boran'ı "Sen, gel lan buraya" diye çağırarak kimlik kontrolü yapmak istedi. Boran da "Siz bana bu şekilde hitap edemezsiniz. Bakın ben size siz diyorum" diye karşılık verdi. Polis A.Y. yakasından tuttuğu müştekiye tekme atarak yere düşürdü. Diğer polisler M.P. ile M.G.'de copla müştekinin kafasına ve vücuduna vurdu. Ellerini kelepçeledikleri müşteki Boran'ı daha sonra arabaya bindiren polisler, ekip arabasının içinde darp ettiler. Polisler, Tarlabaşı'nda yaklaşık yarım saat dolaştırdıkları ve gözünde şişlik oluşan Boran'ı ekip arabasından indirmeden önce bir birahanenin önünde durdular. Birahaneden aldıkları buzu, Boran'ın gözüne koyarak şişliğin inmesini bekleyen polisler, ayrıca yırtılan gömleğinin yerine de bir tişört alarak Boran'ı Taksim'de bir otelin önünde indirdi. nbsp;
HÜRRİYET
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...