‘İran ajanı’ devşiren üniversiteye izin yok

- Güncelleme:
‘İran ajanı’ devşiren üniversiteye izin yok
Gündem Haberleri

YÖK, aldığı son kararla İran’ın Şiileştirme, ajan devşirme ve askerî altyapı merkezi olarak kullandığı Kum merkezli El-Mustafa Üniversitesini denklik kapsamından çıkardı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), İran dışında kurulan tüm istihbarat ve askerî yapıların çekirdeğini teşkil eden El-Mustafa Üniversitesini denklik kapsamından çıkardı. 

İran’ın farklı üniversitelerinde uzun yıllar akademik görevlerde bulunan Tahran Azad Üniversitesi Eski Öğretim Üyesi Dr. Hamid Sefidgar, Cematül Mustafa’nın (Mustafa Üniversitesi) öncelikli hedefinin Sünni gençler olduğunu belirterek “Çünkü üniversitenin temel amacı Şii perdesi altında Farisiliği, Fars dilini yaymak. Bu proje aslında İran’ın tarihteki en büyük yayılma hamlesidir. Geçen yılki resmî bütçeleri 1 trilyon 12 milyar İran Tümeni idi. Rektör ve Mütevelli Heyetini doğrudan Hamaney atar. Tüm kararlar devlet sırrı olarak alınır ve öyle kalır. Dünya geneli 100 binden fazla öğrencisi olan Mustafa Üniversitesi tüm İran misyoner-propaganda araçlarının merkez kurumudur. 13 farklı dilde eğitim veriyorlar ve 38 farklı nitelikte dergileri var. Şu an bu üniversite vasıtası ile 30 ülkeden kendi ideolojilerine uygun militan devşiriyorlar. Milyonlarca Sünni genç bu kapsamda Şiileştirildi” diye konuştu. 

İran halkının gerçek anlamda fakirliğin kıskacında kıvranmasına rağmen milyarların mezhep faaliyetlerine aktarıldığını belirten Dr. Sefidgar, şöyle konuştu: İran’ın onca petrol, gaz ve diğer gelirlerine rağmen her geçen gün fakirleşen bir halk gerçeği var. Milyarlarca dolar El-Mustafa ve benzeri faaliyetlere akıtılıyor. Açtığı ekonomik kara deliğe rağmen de kimse çıkıp bu işlerden dolayı Hamaney’e ve hükûmete hesap soramaz. 

KORKUNÇ BİR HATAYDI

Türkiye dâhil birçok ülkeden gençleri büyük vaatlerle tuzağa düşürüyorlar. Sınırsız burs imkânları sunuyorlar. Bu gençler ülkesine Şiileşmiş ve tam bir Pers hayranı olarak dönüyor. İran’ın fahri elçisine dönüşüyorlar. İran Kültür Merkezleri ve Mustafa Üniversitesi ile diyalogları hiç kesilmiyor. Mankurtlaşan bu gençlere Türkiye’den denklik verilmesi işlerini çok daha kolaylaştırıyor. Bu kişiler kritik kurumlara yerleştiriliyor ve İran’ın gönüllü ajanlarına dönüşüyorlar. Bu Şii misyoner kuruma denklik hakkı tanımak büyük hataydı. Üstelik bu projenin ilk kurbanı Azerbaycan oldu. On binlerce Türk bu yöntemle devşirildi. Sonra Irak’ta ve Türkiye’de aynı formülü uyguladılar. Daha sonra Türk Cumhuriyetleri’ne yayıldı faaliyetler. Lübnan, Yemen, Suriye ve Afrika diğer mağdur coğrafyalar oldu.

İran, Mustafa Üniversitesine denklik alırken Türkiye eğitim kurumlarına hiçbir benzer hak tanımaz. Hatta ‘Türk’ ibaresine dahi tahammülleri yoktur. 

İSTANBUL'DAKİ OFİSİ PROPAGANDA MERKEZİ

YÖK’ün adımını geç kalmış bir karar olarak nitelendiren Orta Doğu Uzmanı Doç. Dr. Serhan Afacan, Mustafa Üniversitesinin bilinen anlamda bir üniversite olmadığını belirterek şunları kaydetti: Kurumun kendi resmî sitesinde “hedefler ve misyon” başlığı altında “Kur'ân ilimlerini ve Ehlibeyt öğretilerini tüm dünyada yaymak.” ibaresi geçiyır. Burada “Ehlibeyt öğretileri” ile kastedilenin 12 İmam Şiiliği ve hatta onun İran dinî çevrelerinde kabul gören şekli olduğu izahtan varestedir. Kurumun İstanbul’daki ofisi de bir üniversiteden ziyade rejimin Türkiye’deki propaganda merkezi gibi çalışıyor. Kurumun Türkiye ve “Kıbrıs” temsilciliği başkanı Seyit Vahid Kaşani’nin ülkemizde yürüttüğü faaliyetlere ve bağlantılara göz atmak bu konuda önemli fikirler verebilir.

Aslında bu kurumun misyon ve vizyonunu en net şekilde İran Kültür ve İslami İrşat Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili açıklıyor. İsmaili, eğitim görünümlü faaliyetlerin özünde siyasi ve askerî bir açılım olduğunu söylüyor. 

Kaldı ki, yalnızca bu kurum özelinde değil İran’ın hem resmî misyonlarının hem de gayriresmî uzantılarının ülkemizde ne kadar rahat ve pervasız şekilde faaliyet yürüttüğü bunu karşılık Türkiye’nin kurum ve kuruluşlarının İran’da kendi tanımlı alanlarında dahi faaliyet gösterirken ne derece keyfî kısıtlamalara maruz kaldığı dikkate alınırsa, mütekabiliyet yolunda atılması gereken daha birçok adım olduğu söylenebilir.

170 ÜLKEDE FAALİYET

Kuruluşu 1979’a dayanan Mustafa Üniversitesi 2007 yılında iki farklı Şii misyoner kuruluşun birleşmesiyle bugünkü şeklini aldı. 170 ülkeyi kuşatan üniversite, ilkokul, kolej, kültür merkezi, dil kursu, yardım derneği adı altında teşkilatlanıyor. İran uzmanları bu kuruluşun İran dışında kurulan tüm istihbarat ve askerî yapıların çekirdeğini teşkil ettiğini aktarıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...