Irak'tan bir sert açıklama daha

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Irak'tan bir sert açıklama daha

GÜNDEM Haberleri  / AA

Peşmergenin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan Türk asker birliğindeki görev değişimi için 150 asker gitmesine Irak'tan bir tepki daha geldi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk askerlerinin  Musul'a girmesi için Bağdat yönetimine haber verilmediği ve onayının alınmadığını savundu. İbadi'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Türk askerlerinin  Irak topraklarına girmesi olayını kabul etmediklerini belirtti. 
 
"Türkiye, bize askerlerin Musul'a girmesinden haberimizin ve  onayımızın olduğuna dair herhangi bir belge sunamaz. Bu olayı 'Irak'ın  egemenliğine saldırı' olarak addediyoruz. Irak, DAEŞ çetelerine karşı zafer elde  ediyor ve Irak topraklarında terörle mücadele eden Iraklı güçler dışında hiçbir yabancı güç bulunmuyor"  dedi. Açıklamada, Irak'ın uluslararası toplumdan daha fazla eğitim, silah ve  hava keşif desteği beklediklerini belirtti. Abadi, Rus iddialarını tekrarlayıp IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden kaçırıldığını savundu. 
 
DAVUTOĞLU MEKTUP GÖNDERMİŞTİ AMA
 
Başbakan Davutoğlu, Irak Başbakanı'na gönderdiği mektubunda, Irak'ın tüm ülkelerce saygı gösterilmesi gerektiğine inanılan egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en hassas ülkelerden olan Türkiye’nin bunu yıpratacak herhangi bir adım atmayacağını ifade etmişti. 
 
"TÜRKİYE'NİN İŞBİRLİĞİNDEN RAHATSIZLIK DUYAN..."
 
Başbakan Davutoğlu mektubunda, Irak Hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika’ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyeceğini belirttiği bildirildi.
 
Irak’a DEAŞ’la mücadelesinde her türlü desteğin kararlılıkla verilmeye devam edileceği, bu konuda Irak hükümetiyle olan işbirliğinin danışma ve eşgüdüm içerisinde derinleştirilmek istendiğini kaydeden Davutoğlu, Irak ile Türkiye'nin işbirliğinden rahatsızlık duyan ve bunun sona ermesini isteyen odakların emellerine ulaşmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtmişti. 
 
UZMANLAR YORUMLADI...
 
Uzmanlar da yaşanan gelişmeyi yorumladı. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı  Doç. Dr. Şaban Kardaş, Irak'ın Türkiye'nin Musul'da askeri birlik değişimine  yönelik tepkisini, iç siyasetteki gelişmelerle birlikte ele almak gerektiğini  belirterek, "İçerideki tepkiyi yönetebilmek için İbadi'nin böyle hassas tutum  takındığı, daha milliyetçi görüntü vermeye çalıştığını görüyoruz. Yani Türkiye'ye  verilen tepkiyi Irak siyasetindeki yeni dağılıma oturtmakta fayda var" dedi. 
 
"HAŞDİ ŞABİ DENİLEN MİSİLER..."
 
Kardaş, yaptığı açıklamada, Irak siyasetinin dış  müdahaleyle ilgili oldukça hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, şunları  anlattı: "Başbakan İbadi ve eski Başbakan Maliki arasındaki arka plandaki  mücadele devam ediyor. Özellikle Haşdi Şabi denilen milis unsurları var. Bunların  büyük kısmı İran destekli. Öte yandan İran'ın Irak'a verdiği DAEŞ'le mücadele  desteği var. Bunlar ülkenin siyasetinde giderek daha da güçlendiler. Arka planda  bu mücadele olurken, Başbakan İbadi'nin Batı ile daha yakın şekilde DAEŞ'le  mücadele yürütmesine bile ülke içinde oluşan belli bir tepki var." 
 
MOSKOVA-ŞAM-BAĞDAT-TAHRAN...
 
Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise Rusya,  Suriye'ye askeri yığınak yaptıktan sonra Moskova-Tahran-Şam- Bağdat arasında  ortak askeri istihbarat mekanizması oluştuğunu ifade ederek, "Bu bölgede Rusya-İran ağırlıklı olmak üzere, Şam rejiminin de ülkedeki hakimiyetini  sağlayabilirlerse, Irak'ın da eklemlendiği dörtlü bir ittifak ilişkisinin  oluştuğunu düşünüyorum. Bu yapı, genel olarak Batı'ya karşı bir yapıdır ama  özelde de Türkiye'nin bölgede artan rolünü dengelemeye yönelik karşı hamledir "  diye konuştu. 
 
RUSYA-İRAN EKSENİ Mİ VAR?
 
Akgün, İbadi hükümetinin Türkiye'nin Musul'dkia askeri birlik  değişimine yönelik tepkisinin arkasında, Rusya-İran ekseninin Bağdat üzerinden  Türkiye'ye yönelik tepkisinin bulunduğunu söyledi. 
 
ÇAVUŞOĞLU DA "BAZI KOMŞULARIN ETKİSİ" YORUMU YAPMIŞTI
 
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da bugün Kanal24 televizyonunda yaptığı  konuşmasında Bağdat hükümetinden gelen tepkilerin "bazı komşuların etkisiyle"  ortaya çıktığını söylemişti. 
 
Türkiye'nin Musul'daki askeri birlik değişimi sonrası yaşananları da değerlendiren Çavuşoğlu, Iraklı yetkililerin talebi sonrasında orada bulunan Türk askerlerinin güçlendirilmesi için bu değişimin yapıldığını hatırlattı.
 
Tehditlere karşı eğitim veren Türk askerlerinin güvenliğini sağlamanın da kendilerinin görevi olduğunu dile getiren Dışişleri Bakanı, Bağdat hükümetinden gelen tepkilerin bazı komşuların etkisiyle ortaya çıktığını vurguladı.
 
 Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk  birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık  25 tank da bölgeye intikal etmişti. Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi,  olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak  niteledi. İbadi'nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin  48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine  (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine  yer verilmişti. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...