İngiltere saldırıdan vazgeçti, Fransa ise kararsız

İngiltere saldırıdan vazgeçti, Fransa ise kararsız

GÜNDEM Haberleri

İngiltere yeni bir kimyasal saldırı olması durumunda bile Suriye'ye askeri bir operasyonda yer alamayacağını açıkladı. Fransa ise oylama yapacak.

ABD önderliğindeki Batılı ülkelerin Suriye'ye olası müdahalesi giderek belirsizleşiyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı iddialarına karşılık askeri güç kullanma kararını Kongre'ye götürmesinin ardından Fransa'da da benzer talepler dile getirilmeye başlandı. Parlamentodaki vetonun ardından ikinci bir oylamaya gidip gitmeyeceği konusunda soru işaretleri uyandıran İngiltere hükümeti ise, gelecekte kimyasal saldırıya dair yeni kanıtların ortaya çıkması, hatta yeni bir kimyasal saldırı düzenlenmesi durumunda bile Londra'nın asla bir askeri operasyonda yer almayacağını açıkladı. İngiltere ve ABD'deki gelişmelerin ardından Fransa'da hem iktidar hem de muhalefetten Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Suriye'ye müdahale kararını parlamentoya danışması yönünde baskı geliyor. Fransız Anayasası'na göre Cumhurbaşkanı, dört aydan kısa sürecek dış müdahaleler için onay almak zorunda değil. Fransa parlamentosu konuyu çarşamba görüşecek ancak oylama yapılması planlanmıyor. İktidardaki Sosyalist Parti üyesi olan parlamentonun savunma komitesi başkanı Patricia Adam, Hollande'ın parlamentoya danışmasını istedi. Muhalefetteki UMP üyesi eski başbakan François Fillon, "Şu anki şartlarda Fransa, parlamento onayı olmadan savaşa gidemez" dedi. İçişleri Bakanı Manuel Valls de Suriye'ye olası askeri müdahale için ülkesinin tek başına hareket edemeyeceğini, uluslararası koalisyona gerek olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Savunma Bakanı George Osbourne ise parlamentonun kararını verdiğini, İngiltere'nin askeri müdahalede yer almayacağını söyledi. Artık sadece diplomatik destek vereceklerini belirten Hague, "Her hafta, cevabı hayır olan bir soruyu parlamentoya sormanın gerçekçi olmadığını düşünüyorum" dedi. Hem Osbourne hem de Hague, yeni kanıtların çıkması ya da yeni bir kimyasal saldırının parlamentonun kararını değiştireceğini zannetmediklerini belirtti. İngiliz basınında yer alan haberlerde ise İngiltere'nin ABD'nin en yakın müttefiki olduğunu kanıtlamak için Suriye'ye askeri operasyonda casusluk görevini üstlendiği iddia edildi. Haberlere göre, SAS komandolarını küçük birimler halinde gizli istihbarat toplamaları ve kimyasal silah depolarının yerlerini saptamaları için Suriye'ye gönderen İngiliz ordusu, Kıbrıs'taki üslerini de gizli dinlemelerde kullanıyor. Obama ise, Suriye rejimine karşı askeri güç kullanma talebini önceki gün resmi olarak Kongre liderlerine gönderdi. Obama'yı Kongre'de zorlu bir süreç bekliyor. İngiltere'nin vetosunun ardından müdahale karşıtı sesler arttı. Suriye'ye yönelik askeri harekatı başından beri destekleyen Cumhuriyetçi Senatör John McCain bile, Obama'nın "sınırlı ve süreli askeri eylemini" etkisiz bulduğu için destek vermeyeceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...