İmralı'dan talimat, 'Tunceli'yi boşalt'

İmralı'dan talimat, 'Tunceli'yi boşalt'

GÜNDEM Haberleri

KCK'nın yeni eş başkanı Bese Hozat, Tunceli'den çıkmak istemeyen Alevi grupları ikna edecek.

Abdullah Öcalan'ın talimatı ile örgütün üst yönetiminde yapılan sürpriz değişikliklerin Avrupa kanadının yanı sıra BDP'yi de etkileyeceği belirtiliyor. Ankara kulislerinde yapılan yorumlara göre; örgüt yönetimindeki değişiklikler devam edebilir. KCK'nın başına Cemil Bayık'ın, HPG'nin başına Murat Karayılan'ın getirilmesinin ardından PKK'nın Avrupa kanadı sorumlusu Zübeyir Aydar'ın yerine Sabri Ok'un geleceği ileri sürülüyor. KCK Yürütme Konseyi Başkanlığını Bayık'la birlikte yürütecek olan Alevi kökenli Bese Hozat'ın ise, çözüm sürecine karşı çıktığı iddia edilen Alevi kökenli örgüt üyelerini ikna edebileceği belirtiliyor. Bir süre önce PKK'nın sınır dışına çekilmesi konusunda özellikle Tunceli civarında bulunan Alevi kökenli örgüt üyelerinin itirazları bulunduğu haberleri yansımıştı. PKK yönetiminde yapılan bu değişikliğin hem çekilme sürecini hızlandıracağı hem de yine bu süreçte 'Askeri dil yerine siyasi dilin' ağırlık kazanacağı yorumları yapılıyor. Öte yandan, PKK'daki bu değişimin bir yansımasının da BDP'de olabileceği konuşuluyor. Uzun bir süredir çalışmalarını sürdüren Demokratik Toplum Kongresi'nin partileşme sürecine gireceği ve BDP'nin de bu parti içinde siyaset yapacağı yönünde iddialar var.
KRİTİK HAFTA nbsp;
Bu arada, KCK Genel Başkanlık Konseyi üyeliğine getirilen Murat Karayılan örgütün haber ajansına yaptığı açıklamada, önümüzdeki bir haftanın önemli olduğunu söyledi. Değişikliklerin yapıldığı genel kurulda çözüm sürecinin devam ettirilmesi yönünde karar alındığını belirten Karayılan, şöyle devam etti: "Biz ateşkes yaptık ve geri çekilme sürüyor. nbsp;Eğer bu süreç ilerleyecekse Öcalan'ın şartları iyileşmeli, dışarıdan gelen heyetlerle görüşebilmeli. Diğer taraftan yardımcıları ile sekreterleri olmalıdır. Öcalan hükümet ve devlet yönetimine de mektuplar yazdı, sonuçlarını bilemiyoruz. Süreci kritik bir aşamaya koyuyorlar. Eğer AK Parti hükümeti önümüzdeki günlerde adım atmazsa süreç tıkanır. Herkes bilmeli ki önümüzdeki bir hafta çok çok önemlidir. Türk devletinin nbsp;aynı tavrı devam ederse süreç tıkanır. Kısa sürede bizi ikna edecek adımlar bekliyoruz."

KARAYILAN İKİNCİ PLANA İTİLDİ
PKK'nın yeni yapılanmasında kim, hangi göreve getirildi? nbsp;
KCK yönetimindeki değişiklikten sonra Murat Karayılan, PKK'nın silahlı gücü HPG'nin üstünde yer alan KCK Savunma Komitesi sorumlusu oldu. nbsp;HPG, bir süredir Suriye'liler tarafından yönetiliyordu. Önce Bahoz Erdal daha sonra da Nurettin Sofi tarafından yönetilen HPG'nin başına Bawer Dersim kod adlı Süleyman Şahin'in geçtiği iddia ediliyor. KCK Genel Başkanlık Konseyi; Cemil Bayık, Bese Hozat, Murat Karayılan, Mustafa Karasu, Elif Pazarcık ve Sozdar Avesta'dan (Nuriye Kesbir) oluşuyor. Karasu, Pazarcık ve Hozat, Alevi; Nuriye Kesbir ise Yezidi. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...