İlk 'koalisyon' erken seçime karşı

İlk 'koalisyon' erken seçime karşı

GÜNDEM Haberleri

İktidardan muhalefete, iş dünyasından STK'lara kadar herkesin uzlaştığı ilk fikir; 'erken seçime gitmeden koalisyonu kurabilmek'

Seçimlerin ardından siyasetin gündemi "Erken seçim mi? Koalisyon hükümeti mi?" sorusuna kilitlendi. 7 Haziran akşamından itibaren AK Parti, CHP, MHP ve HDP'den yapılan resmi açıklamalarda öncelik koalisyonlara verilirken olası bir erken seçim hep son tercih olarak telaffuz edildi. İş dünyası ve sivil toplum örgütleri de bu seçeneğin göze alınmasını istemiyor. Buna karşın, taraflardan herhangi bir uzlaşma sinyali de alınmış değil.
OYUNCAK MI?
Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Gel Başbakan ol" çağrısına MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin verdiği cevap sert oldu. Bu öneri için "Çin'den gelen yeni bir oyuncak türü mü?" benzetmesi yapan Bahçeli "Küçük hevesler peşinde koşan bir parti değiliz. Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu sözü talihsiz. MHP bu cümleye kapılarak bu sözün arkasından nasıl gidebilir?" dedi.
MHP Lideri "Eğer herkes istiyorsa biz de istiyoruz" diye muhtemel bir erken seçim için 15 Kasım tarihini ortaya atarken, Yardımcısı Semih Yalçın da koalisyon senaryoları konusunda yaptığı açıklamada "Kanaatimizce AKP-HDP veya AKP-CHP-HDP koalisyonu olmuyorsa AKP-CHP koalisyonu en kolay teşekkül edecek bir tercihtir" dedi. Yalçın'ın "Ancak bu da gerçekleşmezse Türkiye çözümsüzlüğe mahkûm edilmeyecektir" ifadesi dikkat çekti.
MİLLETE HAVALE EDİYORUZ…
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de Bahçeli'nin tepkisine "Sayın Bahçeli kabul etmeyeceğini ifade etmiş. Millete havale ediyoruz! Millet takdir edecek" cevabı verdi. Koalisyon kurulamaması durumunda erken seçime gidileceğine işaret eden Tekin, "Erken seçimi Türkiye'nin kaldırması mümkün değildir. Millet bütün siyasi partilere ayar vermiştir. 'Kardeşim benim takdirim bu. Bu takdir içerisinde bir koalisyon kuracaksınız. Benim sorunlarımı ve dertlerimi ortadan kaldıracaksınız.' Millet iradesine saygılıyız, millet iradesi çerçevesinde CHP hazırdır. Şu anda süreç başlamadığı için sadece gazete haberleri üzerine yorum yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
OPSİYONLAR DENENECEK
HDP kanadından "Koalisyon yoluyla hükümet kurmanın önünde bir engel de yok. En yakın olasılık, seçimlerde birinci ve ikinci çıkan partiler arası bir koalisyonun kurulması. Türkiye'nin ihtiyacı erken seçim değil" açıklaması geldi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise katıldığı bir televizyon programında nbsp;"Şu anda herkesin yapması gereken ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için hangi opsiyonlar var bunu birer birer denemek. Denerken de 'Bunu deneyeyim de sonunda bu iş başarılmasın, tekrar seçime gidelim' gibi bir oyun içine girmemek" demişti.
VAKİT KAYBETTİRİR
Gerek patronlar kulübü TÜSİAD, gerekse TOBB'un başını çektiği ve içinde Hak-İş, Türk-İş, Memur-Sen gibi örgütlerin bulunduğu KİK de hem hükümet hem de muhalefete muhtemel bir koalisyon için uzlaşı mesajları vermişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ''Sandıktan uzlaşın mesajı çıkmıştır. Erken seçimin ülkemize vakit kaybettireceğini düşünüyoruz. Mevcut parlamento içerisinde bir hükümetin kurulmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuşmuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...