İlk kez inceleniyor: 6.8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var!

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İlk kez inceleniyor: 6.8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var!

GÜNDEM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

İzmir'deki 17 diri faydan biri olan ve bugüne kadar hiç incelenmeyen Gümüldür fayında 3 üniversitenin bilim insanları araştırma başlattı. 6.8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğu belirtilen faydan elde edilecek veriler kamu kurumlarıyla paylaşılacak ve bu veriler alınacak tedbirlerin temelini oluşturacak.

İzmir'in Buca ilçesinde dün meydana gelen ve il genelinde hissedilen 3.7 büyüklüğündeki deprem sonrası gözler bölgeye çevrildi. İldeki 17 diri faydan biri olan ve bugüne dek hiç incelenmeyen Gümüldür fayında çalışmalar başladı.

Uzman isim, fayın 6.8 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğuna dikkat çekti ve fayda açılan hendeğin muhtemel büyük bir depreme ne kadar süre kaldığına ilişkin ipuçları vereceğini kaydetti.

3 üniversiteden bilim insanlarıyla birlikte, eski deprem izleri ve sarsıntı potansiyelini araştırmak amacıyla Gümüldür fayında hendek açılarak inceleme başlatıldığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Yaptığımız bu çalışmayla fayın paleosismik özellikleri, geçmişte ürettiği depremler ve üretme sıklığı gibi sonuçlara ulaşılacak. Elde ettiğimiz sonuçlar kamu kurumları ile paylaşılarak etkili önlemler alınması sağlanacak" dedi.

DİRİ FAY İLK KEZ İNCELENİYOR

Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projede görev alan akademisyenlerin, İzmir'deki 17 diri faydan biri olan Gümüldür fayını ilk kez incelediğini söyledi.

Prof. Dr. Sözbilir, kazılan hendeğin ve faydan alınan örneklerin, depremden daha az etkilenmek adına alınabilecek önlemler için önemli veriler sağlayacağını kaydetti.

"Açtığımız hendek ile fay kesitinden örnek alarak eski depremlerin yaşını bulmak için inceleme yapacağız" diyen Sözbilir, "Sonrasında ise fayın özellikleri, geçmişte ürettiği depremler ve üretme sıklıkları gibi sonuçlara ulaşmayı planlıyoruz. Kazılan hendek ve alınan örnekler, bizlere fayın ne büyüklükte deprem üretebileceğini, üretme periyodunu ve bunun sonucunda da alınabilecek önlemleri gösterecek" dedi.

Gümüldür fayının 3 yıl önce Samos’ta meydana gelen büyük depremin en yakınındaki fay olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Gümüldür fayının, 3 yıl önce meydana gelen Samos depreminin enerjisine cevap verme durumunu da araştırıyoruz. Elde edilecek veriler kamu kurumlarıyla paylaşılacak ve alınacak tedbirlerin temelini oluşturacak" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...