İlk defa FETÖ içtihadı oluşacak

Düzenleyen:
İlk defa FETÖ  içtihadı oluşacak

GÜNDEM Haberleri

Kesinleşmiş kararın çıkması ile birlikte, hâlen ilk derece mahkemelerinde süren FETÖ davalarının hızlanması bekleniyor.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Türkiye’nin FETÖ’cülerle ilgili iade taleplerinde ‘Kesinleşmiş yargı kararı yok’ bahanesi ile yabancı ülkeler nezdinde karşılaştığı sıkıntı konusunda kritik bir eşik aşılıyor. Yargıtay’ın, FETÖ’nün silahlı bir terör örgütü olduğu ve örgütün liderliğinin de Fethullah Gülen tarafından yapıldığına ilişkin kesinleşen kararının yakında açıklanacağı öğrenildi.
AK Parti’nin hukukçu kurmaylarından edinilen bilgiye göre, FETÖ dosyalarına bakan Yargıtay 16’ncı Dairesinin gündeminde bulunan ve 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde açılan iki ayrı FETÖ davası ile ilgili tüm yargı süreci tamamlandı. Bu davalardan biriyle ilgili verilen kararın kısa süre içinde gerekçesi ile birlikte yayınlanacağı belirtildi. 180 sayfa civarında olduğu belirtilen Yargıtay’ın gerekçeli kararı ile FETÖ’nün silahlı terör örgütü olduğu ve örgütün liderliğinin de Fethullah Gülen tarafından yapıldığı somut olarak ortaya konulacak.  Böylece FETÖ’ye yönelik ilişkin Türkiye’de ilk kez tüm süreçleri tamamlanarak kesinleşmiş bir yargı kararı çıkacak. Ayrıca, FETÖ davaları konusunda yine ilk kez bir içtihat oluşacak.
AK Parti kurmayları, “Yargıtay’ın bu kararı hem yürüyen davalar için çok önemli bir içtihat olacak, hem de bu örgüt ve üyeleri ile ilgili kriterler de ortaya çıkacak. Bir çerçeve çizilecek. FETÖ’nün nasıl bir örgüt olduğundan, nasıl çalıştığına kadar tüm kriterler belirleniyor. Artık bir içtihat olacağı için hakimler daha rahat hareket edecek: Şu anda yürüyen davalarda hakimler, ellerinde bir içtihat olmadığı için karar vermekte de zorlanıyorlar” değerlendirmesi yaptı.
Yargıtay’ın atacağı bu adım, FETÖ konusunda ilk kez kesinleşmiş bir karar olacağı için, uluslararası arenada da Türkiye’nin elinin güçlenmesi anlamına gelecek. AK Parti kurmayları, “Yurtdışındaki FETÖ’cülerle ilgili en büyük sıkıntı şu anda, iadelerle ilgili yaşanıyor. İade talepleri ‘Kesinleşmiş yargı kararı’ olmadığı için reddediliyor. Yargıtay’ın açıklayacağı bu karar ile iade talepleri artık içtihada dayanılarak yapılacak” görüşünü dile getirdi.
  İLK BYLOCK KARARI
 Bu arada, Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, paralel yapı soruşturmaları kapsamında ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer’e silahlı terör örgütü üyeliği ve görevi kötüye kullanma suçlarından 10’ar yıl hapis cezası veren kararının gerekçesi açıklandı. Gerekçede, ByLock”un FETÖ/PDY mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulduğu, Özçelik ve Başer’in örgüt liderinin talimatı üzerine hareket ettiği tespiti de yapıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...