İki ilçe harekete geçti: Binalara 'fore kazık' ve 'beton perde' zorunluluğu getiriliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İki ilçe harekete geçti: Binalara 'fore kazık' ve 'beton perde' zorunluluğu getiriliyor

GÜNDEM Haberleri

Kahramanmaraş depremlerinin ardından tüm Türkiye'de deprem farkındalığı arttı, belediyeler dayanıklı binalar için yeni adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda hareket eden Antalya'nın Konyaaltı ve Mıuratpaşa belediyeleri, 'fore kazık' ve 'beton perde' sistemlerini zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremler bölgede birçok binanın yıkılmasına, en az 44 bin vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. 11 kenti etkileyen ve milyonlarca vatandaşı mağdur eden depremler sonrası tüm Türkiye konutunun depreme ne kadar dayanıklı olduğunu merak ediyor. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay gibi kentlerde 2-3 yıllık binaların da yıkılmış olması kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden olurken, bazı belediyeler 'dayanıklı binalar' için harekete geçti.

Antalya'nın Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde 'depreme dayanıklı binalar' için çeşitli projeler hazırlanıyor.  Konyaaltı Belediyesi 'fore kazık', Muratpaşa Belediyesi ise 'beton perde' sistemlerini zorunlu hale getiriyor.

YARIN MECLİS TOPLANTISINDA GÜNDEME GETİRİLECEK

Konyaaltı Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ilçede bir yandan mevcut yapıların denetimi, bir yandan da yeni yapılacak binalar için çalışmalara başlandı. İlçe genelinde uzman ekipler tarafından zemin araştırması yapılacak ve gerekli görülen yerlerde inşaat temeline taşıma kapasitesi düşük zeminlerde yapı yüklerini sağlam zeminlere ulaştırmak amacıyla "fore kazık" sistemi zorunlu hale getirilecek. Konu, belediyenin yarın yapılacak mart ayı meclis toplantısında gündeme getirilecek.

TÜM BİNALARDA ZORUNLU HALE GETİRİLECEK

Muratpaşa Belediyesince de 520 bine aşkın nüfusa sahip ilçede depreme dayanıklı bir kent oluşturmak için yeni yapılacak binalarda "beton perde" uygulaması zorunlu olacak.

İnsanları depremin değil, binaların öldürdüğünü anımsatan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Depreme dayanıklı binalar istiyoruz. Bu nedenle deprem esnasında yapı davranışını olumlu etkileyen 'beton perde' uygulamasını ilçede yeni yapılacak tüm binalarda zorunlu hale getireceğiz. Konuyu bu ayki mecliste gündeme getireceğiz. Ayrıca bina güçlendirme çalışmalarında belediyenin aldığı ücretlerin alınmamasını da meclise teklif edeceğiz." ifadelerini kullandı. (AA)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...